Právní poradna serveru BP:
Souhlas po telefonu je platný


17. 08. 2016  00:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se dotazuje, zda je souhlas s poskytnutím služby sdělený telefonicky platný. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Souhlas po telefonu je platný




Podle nového občanského zákoníku je souhlas s poskytnutím služby, nebo uzavřením smlouvy na dodávku nějakého zboží, prostřednictvím telefonu platný. Právě to rozčílilo čtenáře, který nechápe, že jeho souhlas s nabídkou po telefonu by mohl mít nějakou právní váhu. Je pravdou, že se jedná o ustanovení poměrně nešťastné, které výrazně zatěžuje soudy v České republice. Uvažuje se už i o kodifikaci, která by problém odstranila nebo podstatně snížila.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jsem naštvaný až k nepříčetnosti. Volal mi před dvěma týdny nějaký dealer a nabízel mi vyzkoušení nějaké reklamy, která je prý nezávazná a pro mě zcela bezplatná, pokud bude na zkoušku s tím, že když budu spokojený, tak může využívat dál placenou službu. Já blbec souhlasil, že proč to nevyzkoušet a sdělil sem své osobní údaje. A ta bezplatnost? Samozřejmě mi už přistála ve schránce faktura na 10 tisíc korun. Volal sem na to číslo a nedá se tam dovolat. To je hroznej podvod tohle co se tady děje. Ani nevím za co mám vlastně platit. Zase dali podvodníkům možnosti odrbávat poctivé lidi. Co to jako má bejt? Musím tu částku opravdu platit a přece jen nějaký souhlas do telefonu nemůže být nijak závazný, nebo se pletu a šmejdi mají možnosti okrádat i tímhle způsobem?

Odpověď právníka:

Dobrý den, bohužel i občanský zákoník připouští a upravuje platnost ústního souhlasu s uzavřením smlouvy na poskytnutí zboží nebo služby a to i po telefonu. Souhlas tedy platný je. Otázkou nyní je, zda také poskytovatel služby, který Vám nabídku učinil postupoval správně a sdělil Vám prostřednictvím telefonu všechny potřebné informace a jeho podání a nabídka služby nebyla zkreslená či zavádějící. Pokud máte jakékoliv pochybnosti o transparentnosti celé nabídky a jejím obsahu, pak částku určitě neplaťte. Je totiž možné, že i poskytovatel porušil své povinnosti řádně a úplně sdělit všechny informace týkající se nabízené služby a Váš souhlas by tak nemusel být závazný a smlouva platně uzavřena. Pokud částku neuhradíte, bude na poskytovateli, aby se jí domáhal soudní cestou, což se ale v mnoha případech neděje. Důvodem může být právě skutečnost, že si tito poskytovatelé nejsou moc jistí výsledkem sporu a tak raději neriskují a spíše obtěžují své "zákazníky".

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Souhlas po telefonu je platný

Diskutovat (0)