Právní poradna serveru BP:
Společné jmění manželů je především závazek


04. 09. 2019  00:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL – PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Uzavření manželství není jen nějaká formalita, nebo nezávazná věc, jedná se především o závazek a povinnosti. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Společné jmění manželů je především závazek




Uzavřením manželství se totiž dobrovolně dělíte se svým manželem či manželkou o svůj veškerý majetek a příjmy, které v manželství získáte, s výjimkou dědictví či darem. Pokud tedy například hodně vyděláváte, tak uzavřením manželství poskytujete souhlas s tím, že o veškeré příjmy a majetek se budete rovným dílem dělit se svým manželem nebo manželkou. To platí však v případě, kdy jste neuzavřeli předmanželskou smlouvu, nebo si dohodou nezúžili společné jmění manželů.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, manžel si v době našeho manželství našel milenku. Dozvěděla jsem se dokonce, že jí koupil z jím naspořených peněz byt, který teď ona užívá. Nakupuje jí také drahé dárky a pozornosti, včetně auta. Mě nekoupil za tuto dobu téměř nic. Pouze platí výdaje na dům, kde jsem od rána do noci sama a starám se o dítě s minimem prostředků. Když jsem ho na tyto věci upozornila a sdělila mu, že se mi to vůbec nelíbí, řekl mi, že jsou to jeho peníze a že si s nimi může dělat co chce a mě do toho nic není. Manželé jsme už dvacet let. Má skutečně právo bez mého svolení nakládat s tím, co si vydělá a nakupovat věc své milence?

Odpověď právníka:

Dobrý den,

právo na to samozřejmě nemá. Uzavřením manželství, pokud jste neuzavřeli žádnou dohodu o zúžení společného jmění manželů, se manžel zavázal o své příjmy dělit a nemůže s nimi svévolně nakládat. Pokud to dělá a nakupuje majetek bez Vašeho svolení třetím osobám, pak máte právo tyto výdaje uplatnit například při vypořádání společného jmění manželů a požadovat z těchto výdajů náhradu ve výši poloviny těchto částek, které manžel svévolně použil. Je však třeba si všechny tyto věci zdokumentovat a případně uschovat důkazy, pamatovat si dobu, kdy se tyto transakce uskutečnily apod. Budete totiž muset prokázat, že se jednalo o prostředky ze společného jmění manželů a že se věci udály skutečně tak jak popisujete. Platí, že každá koruna, kterou manžel vydělá patří i Vám. Aktuálně také máte možnost požádat soud o vyměření výživného na manželku, kdy by Vám měl manžel hradit takovou částku, aby jste měli stejnou životní úroveň.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Společné jmění manželů je především závazek

Diskutovat (0)