Právní poradna serveru BP:
Vydědit lze jen z velmi vážných důvodů


24. 01. 2018  00:25     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Vydědění vlastního potomka není žádná legrace. Jedná se o vážný zásah do práva dítěte nabýt dědictví. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Vydědit lze jen z velmi vážných důvodů




Jak zbavit neopominutelného dědice dědictví? Pouze vyděděním. To je ale možné jen z velmi vážných důvodů. Nelze tedy jen svévolně institut vydědění účelově vyžít ke zbavení dědického práva neopominutelného dědice. Vydědění musí splňovat přísné podmínky. Pokud totiž bude mít vydědění vady, nebo jeho důvody nebuou vážné a odůvodněné, soud vydědění zruší.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, mám syna, který je na tom docala špatně. On málo vydělává, má velkou rodinu, je hodný. Mám i dceru, která má ale bohatého manžela a žije v docela velkém přepychu. Proto bych chtěla odkázat závětí celý svůj majetek synovi, který to potřebuje. Ale pan notář mi řekl, že na dědictví má nárok i dcera a nemůžu jí opomenout. Jedinou možností je vydědění. Tak bych chtěla to vydědění použít. Důvodem by bylo, že dcera je bohatá, peníze ani majetek z dědictví nepotřebuje a také, že se nechová ke mně tak hezky jako můj syn. Bylo by to tak možné?

Odpověď právnika:

Dobrý den. Vydědění je velmi vážný institut. Nelze ho využít svévolně, nebo na základě nepodstatných důvodů. Pokud totiž nebude vydědění zpracováno kvalitně a nebude provázeno jasnými důkazy, tak u soudu neobstojí. Důvody pro vydědění je dlouhodobé jednání dítěte vůči rodiči v rozporu s dobrými mravy, ponižování rodiče, odmítnutí pomoci, nenavštěvování. Vše však musí být dlouhodobé a opakované. Důležitou podmínkou je také odeslání výzvy k nápravě chování dítěte vůči Vám, zajištění svědků, kteří potvrdí chování dítěte vůči Vám a další důkazní prostředky. Vše musí být sepsáno konkrétně, věcně a uvedeno i časově. Vámi uvedené důvody, ani první pohled nemohou u soudu uspět. Nekvalitně zpracované vydědění, nebo nedostatek důvodů pro vydědění pak bude znamenat, že dcera uplatní u soudu neplatnost vydědění a soud bude konstatovat, že se k vydědění nepřihlíží, takže Vaše veškerá snaha bude k ničemu. Pokud se k Vám dcera chová standardně, a ne v rozporu s dobrými mravy, pak nemáte šanci s vyděděním uspět.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Vydědit lze jen z velmi vážných důvodů

Diskutovat (0)