Právní poradna serveru BP:
Za užívání bytu je nutné platit, i v případě neshod s vlastníkem


29. 05. 2019  00:02     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Za užívání bytu je nutné platit, i v případě neshod s vlastníkem




Fakt, že nájemce vede spory s pronajímatelem, nebo nemá vystavenou novou nájemní smlouvu neznamená, že přestane svévolně hradit nájemné a zálohy spojené s užíváním daného bytu. V opačném případě dává pronajímateli možnost vypovědět smlouvu bez výpovědní doby a zažalovat nájemce o dlužnou částku.

DOTAZ ČTENÁŘE

Dobrý den, potřebovala bych poradit s jednou situací. Bydlím s manželem a třemi dětmi v pronajatém bytě. Tohoto roku to byl rok co tu bydlíme nájemní smlouvu mám na rok, v březnu mi nájemní smlouva skončila a majitel sliboval že mi napíše novou nájemní smlouvu, ale stále jen slibuje, přicházím tak o příspěvky na bydlení. Jako nátlak na obnovení smlouvy jsem nezaplatila majiteli dva měsíce nájem, mám vratnou kauci ve výši dvou nájmů, takže v podstatě mu pořád nic nedlužím. Máme s celou rodinou zde v bytě trvalý pobyt. V kuchyni nám praskla ve zdi voda. Majitel nechal zeď rozbít, opravit stupačku, ale už půl roku máme v kuchyni rozbouranou zeď a díru ven, z čehož plynou další nepříjemnosti jako je nepořádek, ale hlavně plíseň po celé kuchyni. V takovýchto podmínkách žiji s dvouletým synem a dalšími dvěma dětmi. Majitel nechce kuchyň opravit dokud prý nedoplatím dlužné dva nájmy. Mimo jiné mi vyhrožuje, že pokud nemám platnou nájemní smlouvu, může kdykoliv přijít s policií a nechat mně ze dne na den vystěhovat. V nájemní smlouvě jsem však měla napsáno dvouměsíční výpovědní lhůtu. A v bytě máme trvalý pobyt. Prosím o radu co mám teď dělat.

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den,

na nájemné má samozřejmě majitel nárok. Na druhou stranu Vy zase máte nárok na opravu bytu, tak aby byl vhodný k užívání a nevykazoval takto závažné vady. Současně ale máte i nárok na písemnou nájemní smlouvu. Pokud nemáte nájemní smlouvu, neznamená to rovněž, že platit nemusíte, i nadále totiž užíváte byt za původních podmínek a tak to, že není nová smlouva Vás neopravňuje neuhradit nájemné. Dalo by se totiž argumentovat tak, že pokud Vám vadí, že nemáte nájemní smlouvu, můžete byt opustit a najít si náhradní nájem, o takové řešení však přepokládám zájem nemáte.

Buď tedy najdete nějakou dohodu s majitelem, jinak dříve či později v bytě budete muset skončit. Není to tak, že Vás majitel může ze dne na den vystěhovat, nicméně ve střednědobém horizontu toho stejně dosáhne, protože má nárok na úhradu přinejmenším místně obvyklého nájemného a náklady spojené s užíváním bytu, které mu rovněž nehradíte.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Za užívání bytu je nutné platit, i v případě neshod s vlastníkem

Diskutovat (0)