Před 25 lety začala KB s bankomaty napojenými na mezinárodní síť


20. 02. 2017  08:00     TZ     komentáře (0)

Před 25 lety, 19. února 1992, zahájily Komerční banka a společnost ISC MUZO v Praze jako první ve střední a východní Evropě provoz sítě bankovních automatů s přímým napojením na mezinárodní síť EuroCard/MasterCard/Cirrus. 

Před 25 lety začala KB s bankomaty napojenými na mezinárodní síť




První on-line bankomat spustila banka ve své pobočce v ulici Na Příkopě. První bankomat na světě vymyslel Armén žijící v Americe Luther George Simjan, který svůj mechanický přístroj instaloval v roce 1939 v New Yorku. Veřejnost však o něj neměla zájem, a tak byl po půl roce zrušen.

Myšlenku bankomatu znovu oživil o 28 let později Skot John Shepherd-Barron, když mu vadila omezená otevírací doba bank. Za vzor si vzal automat na čokoládu, kterou ve svém přístroji nahradil bankovkami. Nový bankomat pak světlo světa poprvé spatřil 27. června 1967 v pobočce Barclays Bank v severním Londýně.

Další přístroje byly brzy instalovány i ve Francii, Švédsku a Švýcarsku. V USA, kde si také nárokují vynález bankomatu, byl první přístroj od pokusu Luthera Simjana zprovozněn v New Yorku v roce 1969. Američané jako první přišli s plastovou kartou s magnetickým proužkem. Tyto karty pak od roku 1971 ovládly svět bankomatů a bezhotovostního placení.

První bankomat v Československu zprovoznila Česká spořitelna 1. prosince 1989 ve své pobočce na Václavském náměstí v Praze. Zpočátku byl určen jen pro zaměstnance spořitelny a pracoval v off-line režimu. Postupně byl zpřístupněn širšímu spektru uživatelů. Podle údajů z března 2016 je v ČR celkem přes 4500 bankomatů.



Před 25 lety začala KB s bankomaty napojenými na mezinárodní síť

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více