Předčasné splácení hypoték bez sankcí bude platit až na budoucí smlouvy


16. 08. 2016  00:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zákon o spotřebitelském úvěru, který byl v minulých měsících schválen přinesl radikální změny i v oblasti hypotečních úvěrů. Tyto změny však neplatí pro statisíce současných klientů s hypotékami. A to až do doby počátku nových období fixací. ČTĚTE DÁLE!

Předčasné splácení hypoték bez sankcí bude platit až na budoucí smlouvy




Zákon o spotřebitelském úvěru sice brzy vstoupí v účinnost, ale pro mnoho klientů bank s hypotečními úvěry aktuálně žádnou změnu nepřinese. Platí totiž fixace a smlouvy, které byly uzavřeny v době, kdy zákon neplatil a uvedená omezení tak nebyla v účinnosti. Jedním z významných právních principů je, že nové zákony by neměly působit nazpět.

Proto se nová pravidla, která zákon pro hypoteční úvěry přináší, nedotknou v plné míře současných klientů bank s hypotékami a do až do vypršení aktuálně běžící fixační doby. Týká se to zejména možnosti splatit každý rok maximálně 25 procent objemu hypotečního úvěru a to bez jakýchkoliv sankcí. Právě tato možnost a oprávnění je mezi klienty velmi silně očekáváno.

Fixační doba  doba, po kterou klient nesměl předčasně uhradit hypotéku nebo její část a banka zároveň garantovala po toto období neměnnost úrokové sazby k hypotéce.

 Jakmile však vyrší klientovi aktuálně běžící fixační doba, má s novým dodatkem smlouvy o nové fixační sazbě klient právo využívat výhody, které mu zákon přináší a tedy i každý rok splatit aktuálně až 25 procent hodnoty hypotečního úvěru bez sankcí.

V současné době klient, který uhradil hypotéku předčasným způsobem, tedy v době před vypršením fixační lhůty musel bance zaplatit desítky až stovky tisíc korun jako sankci v podobě ušlých úroků počítaných až do vypršení fixační doby. Předčasné splacení navíc mnoho klientů nezavinilo svým vlastním rozhodnutím. Často totiž byla nutnost předčasného splacení vynucena mimořádnými okolnostmi jako prodej nemovitosti, rozvod manželství, nemoc či výpadek příjmů klienta. Podle nového zákona o spotřebitelském úvěru tak budou moci v mimořádných případech uhradit bez sankcí celou hypotéku a bank je za toto předčasné splacení nebude smět nijak trestat.

Nutno dodat, že některé banky, zejména nízkonákladové umožňovaly a umožňují předčasné splacení hypotéky bez sankcí už v současné době bez jakékoliv regulace.



Předčasné splácení hypoték bez sankcí bude platit až na budoucí smlouvy

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více