Přednostní očkování učitelů? Absurdita v absurdní době


11. 03. 2021  11:00     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Ke zdravotníkům či lidem v sociálních službách, kteří pracují v první linii přímo s lidmi nakaženými zákeřným Covidem 19 jsme dostali dodatečně rozhodnutím vlády novou upřednostňovanou a zvýhodněnou skupinu zaměstnanců, kteří mají nárok na prioritní očkování. Učitele. Zdá se vám to absurdní? Paní Poplatkové a panu Poplatkovi bohužel také.

Přednostní očkování učitelů? Absurdita v absurdní době




Zdůvodněním nástupu obrovské skupiny až 300 tisíc lidí, kteří budou mít prioritu při očkování bez ohledu na svůj věk a zdravotní stav, je brzký návrat dětí do škol. Zatímco děti se budou testovat, stejně jako miliony zaměstnanců v oborech, které živí celou Českou republiku a financující neustále rostoucí platy učitelů, jimž platy rostou automaticky bez ohledu na výkon a schopnosti, učitelé dostanou injekci.

Zatímco se nechá očkovat třicetiletý tělocvikář v bezvadném zdravotním stavu, tak v době absolutního nedostatku vakcín bude kvůli jeho očkování čekat na svůj termín třeba osmdesátiletá babička nebo člověk s mnoha nebezpečnými nemocemi, které mohou v případě napadení Covidem člověka zabít. Učitelé jsou přitom již měsíce doma, nemusí chodit fyzicky do práce, nemusí se setkávat s dětmi ani s kolegy. A ještě mnoho týdnů tak tomu bude. Očkujeme tak skupinu, která je nyní nejlépe chráněna, protože může kompletně pracovat ze svého domova a přes počítač se online viry určitě nenakazí. Upřednostnění takto velké skupiny lidí, kteří vůbec, dle svého věku, zdravotního stavu či nebezpečnosti zaměstnání, aktuálně vůbec očkování nepotřebují, je neúcta k lidem, kteří jsou z důvodu svého zdravotního stavu či věku výrazně ohroženější, a to až několikanásobně. Ti si prostě počkají déle, tedy pokud se nenakazí a neprodělají si v plné parádě onemocnění, nebo v tom nejhorším případě nezemřou. Hlavně, že si učitelé v nejlepším věku a ve skvělé zdravotní kondici budou užívat bezpečí ve svém domově v době, kdy mají být ještě týdny školy zavřené. Skutečná absurdita v absurdní době.

Pan Poplatek si jen říká, zda upřednostňování učitelů, ať už v platové oblasti, zajištění dlouhého volna a prázdnin nebo v případě prioritního očkování na úkor seniorů, nenaštve ostatní skupiny lidí, kteří prioritní očkování opravdu potřebují a opravdu balancují na hranici těžkého průběhu nemoci či dokonce smrti. Nejvíce umírají, dle statistik, lídé trpící nadváhou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem či rakovinou a starší lidé, kteří se s těmito nemocemi nejvíce léčí. 

Vytváření neodůvodněné nerovnosti mezi skupinami lidí a přístupu k přežití či zdraví je neakceptovatelné. Fakt, že chceme dostat co nejdříve děti do škol, může vyřešit i testování učitelů, stejně jako tomu bude u dětí, nebo dalších profesí, kde si lidé budou muset na očkování řádně počkat. Proč pak nemůže být prioritně naočkován řidič autobusu, který se setkává s mnohem více lidmi než učitel? Nebo prodavačka v obchodě, která navíc může nějakou nemocí rovněž trpět? Vláda neodůvodněně zvýhodnila jednu skupinu lidí, která na rozdíl od jiných zaměstnanců je už týdny v bezpečí domova a není žádný logický důvod, proč má mít takovou zásadní výhodu. 

Každý mladý učitel, který hodlá využít tuto neodůvodněnou výhodu by si měl říci, zda kvůli němu nezemře zbytečně nějaký senior, který mohl být očkován dříve a nemusel se nakazit v této divoké době nejrůznějších mutací, a následně třeba i zemřít. Úcta ke starším lidem a přednost starších lidí, zde bohužel neplatí. 



Přednostní očkování učitelů? Absurdita v absurdní době

Diskutovat (0)