Předplacených karet jsou v ČR desítky tisíc, čeká se jejich boom


24. 07. 2015  14:08          komentáře (0)

Předplacených karet je v Česku zatím několik desítek tisíc, jejich počet a
využití ale podle odborníků rychle poroste. 

Předplacených karet jsou v ČR desítky tisíc, čeká se jejich boom




Majitelé těchto karet nemusejí na malou vzdálenost používat klasický platební terminál, pro platbu stačí tablet či mobilní telefon.

Podle manažera regionálního rozvoje Visa Europe Františka Jungra budou mít tyto karty uplatnění například ve veřejné dopravě, při platbách na internetu a kulturních akcích pro mládež. "V porovnání s Evropou jsme stále trochu pozadu, předplacené karty jsou nejpopulárnější v Itálii, Velké Británii, ale například i v Polsku," uvedl.

Výhodou předplacených karet je především rychlost platby a na straně majitele karty kontrola nad pohybem peněz díky systému nabití/útrata. Nevýhodou předplacených karet a plateb pomocí technologie NFC, která slouží k bezdrátové komunikaci dvou elektronických zařízení, je nutnost investice do mobilních telefonů či tabletů. Provozovna musí být rovněž pokryta mobilním či Wi-Fi signálem. Aplikace do mobilního telefonu a tabletu je zdarma.

Předplacené karty s možností plateb přes NFC pronikají například do zaměstnaneckých benefitů, kde nahrazují stravenky. Platba v restauracích prostřednictvím předplacené stravenkové karty a mobilního zařízení zažívá podle marketingového ředitele společnosti Edenred Pavla Kusého na trhu rychlý start. "Po několika prvních týdnech provozu se ukazuje, že celkový
podíl transakcí přes mobilní zařízení je vyšší než přes klasický platební terminál," uvedl Kusý.

Vedle karty Ticket Restaurant Card mohou Češi používat například Blesk peněženku, cestovní a palivové karty společnosti Expensa či různé dárkové karty. V roce 2014 byl uveden první větší projekt předplacených karet s logem MasterCard. "Nyní jsou v Česku desítky tisíc předplacených karet a očekáváme, že tento počet výrazně poroste," uvedl ředitel pro produkty a program společnosti MasterCard Matouš Michněvič.

Komplikací pro vývoj rychlých plateb kartami může být samotná technologie NFC. "Zatím jde o hlavní technologický proud, ale je možné, že i NFC bude v budoucnu nahrazeno nějakým novým standardem. Proti NFC totiž hovoří nedostatečný sortiment dostupných zařízení a vyšší licenční poplatky, které musí výrobci zařízení přenést na koncového zákazníka," upozornil Vladimír
Vlach ze společnosti Dotykačka, která vyvíjí pokladní systémy pro restaurace a malé podnikatele.

Investiční skupina Rockaway nedávno představila aplikaci Napku, která cílí na mladé a slouží primárně k okamžitému posílání peněz. Peníze do Napky je možné zasílat v řádu sekund, a to buď přes platební bránu nebo převodem z jiné Napky. Karta umožňuje platit na internetu, bezkontaktně v obchodech a vybírat hotovost z bankomatu.



Předplacených karet jsou v ČR desítky tisíc, čeká se jejich boom

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16508488976

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více