Přehled týdne:
Hypotéky nově nabízí také Equa Bank a Fio banka


21. 10. 2011  15:41     Luboš Svačina     komentáře (0)

Zatímco v řadě evropských zemí bankovnictví prožívá krušné časy, tuzemské komerční bankovnictví prochází obdobím expanze. Na trh vstupují nové banky a rozšiřuje se také počet poskytovatelů hypoték. Řady stávajících hypotečních bank nově rozšiřuje Equa Bank a Fio banka.





Equa bank, nástupkyně italské Banco Popolare, která přichází s nabídkou klasické hypotéky do 90 % LTV a úrokovou sazbou s fixací na 1, 3 a 5 let a splatností až 35 let, kterou doplňuje nabídka neúčelové (americké) hypotéky.Zajímavostí nabídky Equa bank je možnost navýšení úvěru o 20 % nad náklady pořízení vlastní nemovitosti. Při prodeji hypoték chce Equa Bank využít svou pobočkovou síť, ale plánuje také spolupráci s externími zprostředkovateli hypoték.

 .

Druhou bankou, která se rozhodla vstoupit na trh hypoték, je Fio banka. Nabídku Fio banky tvoří jak hypotéky s fixní, tak pohyblivou úrokovou sazbou. Ta je navázána na vývoj 1M PRIBORU a nad jeho úroveň si aktuálně banka připočítává marži 2,15 %. Zajímavostí nabídky Fio banky je možnost snížení jistiny hypotečního úvěru o sumu úspor uložených na „spřaženém“ Hypospořícím kontu. Podobnou službu využívající principu vzájemného zápočtu zůstatků účtů v minulosti ke svým hypotékám nabízela mBank. V současnosti tuto službu nabízí pouze Raiffeisenbank prostřednictvím Offsetové hypotéky.

 .

Vstup na trh nebude pro nové banky vůbec jednoduchý. Na jednu stranu si banky nemohly pro svůj vstup vybrat lepší období, neboť trh roste meziročně o desítky procent a celkový objem poskytnutých hypoték zcela určitě překoná hranici 100 miliard korun. Na druhou stranu zostřené konkurenční prostředí, nízké úrokové sazby a tlak na cenu novým bankám výrazně zužuje prostor, jak svou nabídku zviditelnit prostřednictvím ceny a klade o to větší nároky na produktové a procesní inovace.

Metodika cenového přehledu:

Cenový přehled uvádíme vždy na počátku týdne a obsahuje úrokové sazby platné v daném týdnu. Úrokové sazby jsou uvedeny v rozsahu minima a maxima. V praxi jde o minimální (nejlepší úrok), který jsme schopni jako Hypoteční makléři našim klientům zajistit a maximální (nejhorší úrok) nabízený jednou z bank. Úrokové sazby uvádíme za nejběžnější fixace 1, 3 a 5 let. Dále v členění výše hypotečního úvěru do 70% hodnoty nemovitosti (LTV) a do 100%. Výše měsíční splátky bude pravidelně počítána pro hypotéku odpovídající průměrné výši v ČR, tedy 1,8 mil. Kč a době splatnosti 20 let.

V tabulce rozdílu mezi maximální a minimální sazbou můžeme vidět aktuální rozdíl mezi nejhorší a nejlepší nabídkou. Dále pak můžeme vidět, kolik tento rozdíl činí ve výšce měsíční splátky.

Poslední údaj je kumulativní úspora na splátce, která vyčísluje, kolik ušetří na úrokové sazbě klient, kterému sjednáme minimální úrokovou sazbu oproti klientovi, který si vezme nejhorší (maximální) úrokovou sazbu od banky, a to za dobu fixace sazby. Tedy kumulativní úspora za 1, 3, 5 let fixace sazby.

 

Do srovnání jsou zahrnuty tyto banky, se kterými máme obchodní vztah:

Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Česká spořitelna, UniCredit Bank, Wüstenrot hypoteční banka, Volksbank, LBBW, mBank, Oberbank

CENOVÝ PŘEHLED TÝDNE:

Hypotéka ve výši 1 800 000,- Kč se splatností 20let:

 

 


Přehled týdne: Hypotéky nově nabízí také Equa Bank a Fio banka

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12456333840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více