Překonají banky v hypotékách loňské výsledky?


25. 05. 2012  16:59     Luboš Svačina     komentáře (0)

Hypoteční banky v průběhu dubna poskytly hypotéky v objemu přes 9 miliard korun, tedy o necelých 700 milionů méně než ve stejném období loňského roku. K poklesu objemu nově sjednaných úvěrů došlo i v případě stavebního spoření. V součtu od začátku roku však trh financování stále ještě roste o více než 10 procent.





Ze statistik serveru hypoindex.cz vyplývá, že hypoteční banky v průběhu dubna sjednaly 5435 hypoték v celkovém objemu 9,067 miliard korun. V meziročním srovnání tento výsledek sice znamená 7% pokles objemu sjednaných úvěrů, nicméně v součtu od začátku roku trh hypoték stále ještě roste. Díky nadprůměrným výsledkům z ledna a února objem dosud poskytnutých hypoték činí 37,5 miliard korun. Loni touto dobou to bylo o 4,5 miliardy méně.

 .

Dubnové výsledky potvrzují, že rok 2012 bude opět co do objemu poskytnutých hypoték nadprůměrný. V našem aktuálním odhadu předpokládáme, že by banky v letošním roce mohly dokonce překonat loňské výsledky, přičemž objem nově poskytnutých hypoték by se mohl pohybovat mezi 125 až 130* miliardami Kč. Tento náš aktuální odhad stojí na těchto předpokladech:

 
  • ·         Zůstanou zachovány příznivé podmínky i ve druhé polovině roku (skvělá dostupnost bydlení, tedy nízké úrokové sazby, příznivé ceny nemovitostí, relativně stabilní vývoj nezaměstnanosti)
  • ·         Refinancování neubere ze svého letošního tempa, podíl refinancovaných úvěrů letos předpokládáme okolo 30 %
  • ·         Nedojde k otřesům v EU, zejména pro nás klíčových ekonomikách
 

Stavební spoření

 

Meziroční pokles objemu sjednaných úvěrů zaznamenaly také stavební spořitelny, které svým klientům během dubna půjčily 3,96 miliardy korun, což je zhruba o 150 milionů Kč méně, než ve stejném období loňského roku, ale o 3,5 miliardy méně, než v roce 2010. V součtu za první 4 měsíce letošního roku objem poskytnutých úvěrů činí 13,2 miliardy korun. Trh tedy stále ještě meziročně roste, nicméně budoucí vývoj je stále s větším otazníkem.

         

V období od ledna do dubna banky a stavební spořitelny svým klientům půjčili na bydlení 50,6 miliardy korun. Trh financování bydlení jako celek tedy meziročně roste o 10,1 %, přičemž jednoznačným tahounem jsou hypotéky (r/r + 13,6 %).

     

Úrokové sazby

 

Průměrné úrokové sazby skutečně poskytnutých hypoték podle serveru hypoindex.cz v uplynulém měsíci meziměsíčně vzrostly o 2 setiny procentního bodu na 3,70 %. Podle našich indexů GOFI, které mapují v reálném čase průměrnou nabídkovou úrokovou sazbu, a z velké míry korelují se vývojem ukazatele Hypoindex, očekáváme, že v případě průměrných úrokových sazeb poskytnutých hypoték dojde v následujícím měsíci k otočení trendu a jeho poklesu. Banky přicházejí s dalšími akčními nabídkami a některé i s dalším snížením úrokových sazeb, takže index GOFI 70 se aktuálně pohybuje na úrovni 3,57 %.

 

* objem poskytnutých úvěrů všech bank na trhu, tedy i banka, které nevykazují MMR a hypoindexu.cz

 

Zdroj: GOLEM FINANCE, www.hypoindex.cz, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR)



Překonají banky v hypotékách loňské výsledky?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16507638608

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více