Přes bankovní identitu až na katastr nemovitostí


15. 07. 2021  08:21     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Katastrální úřad zavedl novinku, která mnoho běžných uživatelů vůbec nepotěšila. Aby jste se mohli podívat na vlastníka nemovitosti, musíte se přihlásit a výpis navštívit jako registrovaní uživatelé. Registrace přitom není úpně snadná.

Přes bankovní identitu až na katastr nemovitostí




Pokud totiž nejste jako běžný uživatel internetu přihlášeni, webové stránky katastru www.cuzk.cz pouze odhalí základní informace o nemovitosti, ale rozhodně se nedozvíte nejdůležitější informace, například kdo je vlastníkem hledané nemovitosti.  

Důvodem zamezení volného přístupu k datům katastru nemovitostí bylo dle úřadu přetížení systému a jeho zneužívání a vytěžování roboty. Navíc nebylo v pořádku, že k často osobním a citlivým údajům z katastru o vlastnících nemovitostí měl přístup každý, včetně anonymních osob. Nyní platí, že citlivé údaje může procházet pouze registrovaný občan. Zřejmě se také archivuje jaké katastrální stránky a nemovitosti si daný uživatel prohlížel. 

Přihlásit se můžete některým z nabízených způsobů identifikace, tedy:

- Mobilní klíč eGovermentu

- eObčanka

- NIA ID

- II G

- První certifikační autorita, a.s.

- Moje ID

- Bankovní identita

smyslem všech uvedených způsobů přihlášení je konkrétně a nesporně identifikovat danou osobu, která bude službu využívat. Stejné způsoby lze také využít pri přihlašování do datové schránky. Preferované způsoby identifikace se budou v budoucnu vztahovat i na další digitální služby státu, takže člověk, který s daty pracuje se využívání těchto způsobů přihlášení prakticky nevyhne. Zajímavé je, že systém uznává i bankovní identitu klienta banky, zatím pouze několika spolupracujících bank. 

Registrace tak není snadná, jako v případě běžných komerčních stránek, kde stačí vyplnit email a heslo a jste zaregistrováni. V tomto případě je registrace výrazně přísnější a je propojena s informacemi o vaší osobě, kterými disponují státní databáze.

Registrovaný přístup má i své výhody

Ačkoliv se jedná o změnu, která velké části lidí znepříjemňuje a ztěžuje dosud svobodný přístup k výpisům z katastru a informacím o nemovitostech, má i své nepominutelné výhody.

Například jako registrovaný uživatel máte informace o všech podstatných věcech týkajících se hledané nemovitosti. Dále máte svůj osobní profil, kde se vám zobrazí všechny nemovitosti a práva, která v katastru vlastníte, vše na jednom místě, včetně příslušných řízení a jejich čísel. 

Pokud si na internetových stránkách katastru vyplňujete návrh na vklad, automaticky se vám vyplní i rodná čísla vlastníků neovitostí a nemusíte při každém vyhledání nemovitosti pro převod zadávat otravná čísla a písmena jako kontrolní kódy. Při ukládání zpracovaného návrhu na vklad se pak vše ukládá přehledně přímo ve vašem rozhraní a uložené návrhy se výrazně lépe hledají. 

Jako uživatel informací z katastru znamená registrace výraznější komfort, než tomu bylo dosud. 



Přes bankovní identitu až na katastr nemovitostí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

11169690800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

5,62


ČÍSLO TÝDNE - 5,62 právě tolik procent činila průměrná úroková sazba hypoték na počátku března. Mírně se tak zvýšila o 0,02 procenta.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2310
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,2130
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8350
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5375
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1440
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3850
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0736
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více