Převod z účtu na účet bude možný už do několika vteřin


14. 07. 2017  09:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Banky testují systém, který umožní připsání převáděné částky na účet u jiné banky v řádu několika vteřin, maximálně minut. V současnosti platí, že prostředky se připisují nejčastěji až další pracovní den. 

Převod z účtu na účet bude možný už do několika vteřin




Novinka vychází vstříc přáním a potřebám klientů tvrdí zástupci bank. Už v současné době je přitom možné využít expresní formy plateb. Tyto platby jsou ale zpoplatněny a klienti tak využívají standardní převody hotovosti, které se ale adresátovi připíší na účet nejčastěji až druhý pracovní den po zadání příkazu k úhradě. 

To v praxi přináší a přinášelo problémy. Například při objednávce zboží musí oba účastníci čekat, až je částka připsána na účet dodavatele zboží či služby. Teprve poté může dojít k expedici zboží objednateli. Stejně tak vznikaly problémy v případě plateb za nemovitosti, kdy právě zpoždění v připsání plateb nutí účastníky využívat různé nákladné formy úschov. Výše platby v rychlém režimu bude sice omezena a měla by činit 400.000 korun, ale i to je velký posun proti současné situaci.

Banky tak reagují na vývoj nových technologií a celkovou digitalizaci služeb, kdy není dlouhodobě udržitelné, aby platby byly připisovány s jednodenním či několikadenním zpožděním, ačkoliv jiné služby už fungují fakticky v on-line režimu a tedy okamžitě.

Novinka je zatím v testovací fázi a do praxe by mohla být dle odhadů zavedena na začátku příštího roku. Česká národní banka, ale zatím tyto spekulace či odhady na rozdíl od komerčních bank odmítala. Uvidíme tedy, zda se odhad skutečně naplní.

OZNÁMKUJTE SVOU BANKU NA SERVERU WWW.VSTRICNABANKA.CZ



Převod z účtu na účet bude možný už do několika vteřin

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více