Příběhy lidí z občanské poradny:
Přišla o své nejbližší a zbyly jí jen dluhy


15. 01. 2015  08:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

V našem novém seriálu se budeme zabývat lidskými příběhy a problémy, které jsme získali z občanských poraden. Zveřejnění anonymních příběhů bude sloužit jako pomůcka pro ostatní čtenáře, aby se do podobných situací ideálně vůbec nedostali. 

Příběhy lidí z občanské poradny: Přišla o své nejbližší a zbyly jí jen dluhy




A když už se lidé přeci jen do podobných situací dostanou a je jedno zda zaviněně nebo nezaviněně, pak si mohou být vědomi, že nemusí být na vše sami a mohou se o své situaci a jejím řešení poradit. Bezplatné poradenství občanům v nouzi, zejména v důsledku zadlužení a exekucí je činnost, kterou velmi oceňujeme a tímto způsobem se snažíme napomoci kontatku občanských poraden s lidmi, kteří jejich pomoc potřebují.

Výchozí situace:

Uživatelka oslovila poradnu za účelem řešení svých závazků. Kontakt obdržela od své známé, které uživatelce sdělila, že zde by se jí mohlo dostat pomoci, kterou potřebuje.

V roce 2007 přišla uživatelka v důsledku autonehody o manžela, sama byla těžce zraněná, dlouho se zotavovala. Vzhledem k okolnostem, nebyla ve stavu, kdy by mohla cokoliv dalšího řešit. Společně s manželem vlastnili dům, zde však uživatelka nechtěla dále zůstat, proto se odstěhovala do pronájmu. Do domu se mezitím po dohodě nastěhoval syn s rodinou. Dům potřeboval opravy, tak se uživatelka se synem domluvila, že si vezme úvěr, který však bude platit on, jelikož v domě bydlí a užívá jej. Zpočátku vše fungovalo, poté však přišly neshody se snachou, uživatelce nebyla předávána žádná pošta, neměla tedy přehled o závazcích. Před dvěma lety těžce onemocněla, následovala operace a opět delší rekonvalescence. Vše vyvrcholilo smrtí syna, ze které se uživatelka zhroutila. Po stránce fyzické je již v pořádku, psychické problémy však trvají. Když se poté vrátila zpět do domu, kde žila, konečně se dostala ke své korespondenci, naplno zjistila závažnost situace. Bohužel se však nejednalo „jen" o upomínky, byla to taktéž korespondence od exekutorů, inkasních firem. Uživatelka má stabilní příjem ve výši 11.349,- Kč – vdovský a starobní důchod. To však nestačí ke splácení závazků a zajištění potřeb živobytí. Dům, kde žije, slouží jako zajištění a bude pravděpodobně bankou prodán.

Popis problému, zakázka:

Klientka žádá o pomoc při řešení svých závazků.

Intervence:

Během první konzultace v poradně proběhla po předchozí telefonické dohodě. Poradkyně s uživatelkou probrala vše ohledně dluhů, byl proveden orientační soupis závazků, příjmů a výdajů. Uživatelka má celkem 9 nezajištěných věřitelů, celková výše závazků činí 385.015,- Kč, současně má 1 závazek zajištěný (nemovitostí), kde činí zůstatek k doplacení 312.243,- Kč.  Byly nastíněny možnosti řešení současného stavu – splátkové kalendáře, uhrazení části závazků z prodeje domu – pokud nějaká částka zbude, či možnost oddlužení, která se v tuto chvíli jeví jako nejvhodnější cesta. Co se týče nemovitosti, o tu uživatelka s největší pravděpodobností přijde, ať zvolí možnost jakoukoliv. Uživatelka však sděluje, že s tímto je srozuměna, plánuje stěhování za rodinou, na nemovitosti nijak nelpí, její prioritou je vyřešit závazky a mít klid.  Poté, co poradkyně vysvětila, co vlastně oddlužení je a jaké podmínky musí splnit, aby bylo oddlužení povoleno (zdroj Info www.insolvencnizakon.cz.), bylo společně dojednáno, že spolupráce se nadále bude ubírat tímto směrem. Za předpokladu, že zajištěná nemovitost bude prodána, je uživatelka schopna ze svého příjmu během 5 let uhradit nejméně 30% závazků svým ostatním nezajištěným věřitelům.

Během následujících konzultací byl návrh připraven k podání, uživatelka pravidelně docházela do poradny a aktivně spolupracovala. V srpnu letošního roku bylo oddlužení soudem povoleno, v současné době se čeká na osobní projednání ohledně řešení způsobu jejího úpadku. 

Podobné příběhy a problémy obyčejných lidí naleznete v naší sekci VRBA - ZDE!



Příběhy lidí z občanské poradny: Přišla o své nejbližší a zbyly jí jen dluhy

Diskutovat (0)