Přijetím eura by ČR ztratila


01. 06. 2023  08:06     Tomáš Volf     komentáře (0)

Vedlejším efektem chystaného vládního balíčku je přiblížení možnosti přijmout euro. Kardinální otázka však zní: Máme to chtít?

Přijetím eura by ČR ztratila




Pokud skutečně dojde k naplnění všech bodů vládního balíčku s očekávaným efektem pro státní rozpočet, ČR bude na konci tohoto volebního období plnit více maastrichtských kritérií než dnes. Dosud plníme pouze jediné kritérium, a to veřejného dluhu, ale k němu by se mělo přidat i kritérium deficitu ročního státního rozpočtu, který nesmí překročit 3 % vůči HDP. Tou dobou pravděpodobně dojde i k vylepšení našich dalších ekonomických ukazatelů. Tím hlavním bude podstatně nižší inflace, která by se mohla do dvou let dostat k cíli ČNB, což by nejspíš znamenalo splnění i tohoto kritéria.

V podobném období by mohlo dojít i k většímu sladění úrokových sazeb ČNB a ECB, což by nejspíš znamenalo splnění dalšího kritéria. Poslední, tedy vstup do systému řízeného kurzu ERM II, je během na delší trať, ale jedná se pouze o administrativní rozhodnutí. Jeho splnění pak prakticky zajišťuje ČNB.


1)    Kritérium cenové stability – NEPLNÍME – domácí průměrná roční inflace nesmí být vyšší o více než 1,5 p.b. než u tří zemí EMU s nejnižší průměrnou roční inflací
2)    Kritérium deficitu veřejného rozpočtu – NEPLNÍME – podíl schodku státního rozpočtu vůči HDP nesmí překročit 3 %.
3)    Kritérium úrokových sazeb – NEPLNÍME – nominální úroková sazba se nesmí odchýlit od více než 2 p.b. od úrokové sazby dlouhodobých státních dluhopisů třech zemí v EMU, které dosáhli nejlepších výsledků v oblasti inflace
4)    Kritérium směnného kurzu – NEPLNÍME – ČR zatím nevstoupila do systému ERM II, ve kterém musí setrvat dva roky před přijetím eura. Kurz koruny k euru se v tomto období nesmí vychýlit ani jedním směrem o více než 15 % od stanoveného směnného kurzu.

5)    Kritérium veřejného dluhu – SPLŃUJEME – podíl státního dluhu nesmí být vyšší než 60 % HDP

Euro ano či ne?

Nulové náklady na směnu, příjemnější cestování a jednodušší platby pro firmy a podnikatele ve styku se zahraničím. Tímto výčtem končí výhody přijetí eura a následují už jen rizika a nevýhody.

Vysoká inflace – jestliže dnes máme inflaci kolem 12 % a sazbu na 7 %. ECB má sazbu 3,75 %, takže naše inflace by se s takto nízkými úroky pohybovala nejspíš ještě dnes kolem 20 %. ECB totiž řeší evropskou inflaci, nikoli českou.

Po vstoupení do ERM II by měla koruna nejspíš tendenci posilovat tak, jak se to stalo v případě Slovenska. Silná koruna by představovala podstatné ztráty pro exportéry.

Úprava veškerých systémů z koruny na euro a výměna veškerého oběživa.

Německo po zavedení eura v době konjunktury již neroste takovým tempem jako s markou. Kupříkladu Velká Británie si zachovala libru a z jejího úhlu pohledu udělala dobře. Vesměs platí, že s eurem mají rychlejším tempem tendenci růst spíše chudší země, mezi které však ČR v rámci EU rozhodně nepatří. 

V neposlední řadě je zde skutečnost, že veřejnost není euru nakloněna. Obzvláště Greendeal se setkává s velkou nevolí a je spojován s EU a eurem obecně. Ten, kdo zavede euro, volby nevyhraje. Toto je pádný argument pro všechny strany PČR, proč otázku eura nechat u ledu.

ČR bude v následujících letech bezesporu dobře připravena na přijetí eura a jistě lépe než řada zemí, které už dnes eurem platí, ale nevýhody společné evropské měny stále výrazně přetrvávají nad klady.  

Celý článek naleznete ZDE!

Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Přijetím eura by ČR ztratila

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15633537760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více