Pro Parlamentní listy: Kat bankovních poplatků a pravičák: Kalousek k pláči, Bárta amatér


09. 04. 2012  16:49     Jan Rychetský     komentáře (1)

ěci veřejné se chovají jako rozverné dítě, ministři TOP 09 zcela asociálně. Na jednu stranu se všude škrtá, přitom z pokladny tečou miliardy na pochybné projekty. Nicméně i tuzemští voliči mají máslo na hlavě. Nejsou to borci, jako Irové. Podobná slova výčitek chrlí šéf serveru o bankovních poplatcích Patrik Nacher. Po revoluci prý se stalo módou, že kritici tržní společnosti jsou označkováni cejchem levičáků či komunistů. Hned na začátku proto Nacher ujišťuje, že je pravičák, euroskeptik a liberál jako poleno.





Co si myslíte o současné vládní krizi, která se každým dnem prohlubuje?

Poprvé po revoluci musím říct, že se někteří nemocní mocní chovají hůř, než papaláši za komunismu. V nevnímání zpětné vazby, aroganci, způsobu přijímání zodpovědnosti. Jsem z toho smutný. Ty prázdné věty typu, že se nebude nic zametat pod koberec, mě štvou. Chtěl jsem jednou být vtipný, přijet před parlament s vysavačem, a začít luxovat pod koberci.

Binci pod kobercem nahrává i patová situace v koalici. Jak ji vnímáte?

 

Jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Věci veřejné, které oslovily lidi skrz boj proti dinosaurům a korupci, udělaly přesný opak. České politické klima totálně zamořily, protože lidi ztratili poslední iluze o tom, že nová strana může něco změnit. Dinosauři dál sedí ve vládě, třeba Miroslav Kalousek. A korupce? S Vítem Bártou probíhá soud a financování strany není dvakrát průhledné. Odměny véčkařských ministrů svým náměstkům také moc nepodtrhují jejich ideály. Nyní možná aktuálně reagují na pnutí ve společnosti, ale dělají to extrémně nešikovně.

Myslíte chování, kdy prohlásí, že jejich ministři odejdou z vlády, ale v podstatě ještě během dne si to rozmyslí?

Přesně tak. Jde o chování rozverného dítěte, které nejdřív hračku chce a během pár min už ne. Je to amatérismus. Proti tomu stojí TOP 09, která je také k pláči. Ministr financí Miroslav Kalousek chce pořád škrtat, ale druhou rukou by rozdával tam, kde má pocit, že získá body u jiných mocných. Mám na mysli církevní restituce nebo příslib Mezinárodnímu měnovému fondu. Tam lítají miliardy, ale pak se škrtají pětistovky a tisícovky lidem se zdravotním postižením nebo těm, co o ně pečují. Lidé, jako Kalousek, co jsou v politice už dvacet let, ztratili veškerou zpětnou vazbu a reflexi toho, jaké důsledky mají jejich rozhodnutí. To říkám s čistým svědomím liberála, co by chtěl co nejméně přerozdělovat. Je to ke vzteku a nejsou naštvaní jen levičáci, ale i většina ostatních. Mám kolem sebe hlavně pravicově smýšlejících podnikatele či živnostníky, takže to vnímám.

Jak posuzujete avizovaný boj s korupcí?

Odpověděl bych parafrází Archimédova zákona, kterou jsem někde zachytil a myslím, že je trefná – politik namočený do průseru je nadlehčován silou rovnající se váze průserů, do kterých jsou namočeni ostatní politici. Takže v tom takříkajíc všichni plavou a není vidět žádný pokrok.

Byl jste na nedávné  demonstraci proti chystaným změnám ve zdravotnictví. Jak pohlížíte na aktivity ministra zdravotnictví Leoše Hegera?

 

Člověk intuitivně cítí, že je tam něco špatně. Heger je další z ministrů TOP 09, který se chová velmi asociálně. V oblasti zdravotnictví protéká několik set miliard korun, ale ten systém je děravý jako řešeto. Ať už jsou to předražené rekonstrukce nemocnic, nákupy přístrojů, ceny léků a zdravotnických služeb. Tam všude utíkají peníze, které chybí doktorům a pacientům. Troufnu si říct, že se na zdravotnictví vybere tolik peněz, že by stačily doktorům na zvýšení platů, ale při určité míře spoluúčasti i pacientům na luxusní léčbu.

Můžete uvést konkrétnější příklady asociálního chování ve zdravotnictví?

Dám dva. Chápu, že se platí stovka za pobyt v nemocnici, i když by to mělo být limitováno, jako v Německu třeba třiceti dny, ale rozum mi nebere, proč se platí devadesát korun na pohotovosti. Mám spoustu historek o tom, jak člověka se zlomenou nohou přivezli na pohotovost a oni po něm hned chtěli devadesát korun. To je nehorázné. Zdraví nemůže být prvoplánovitým byznysem. Dále nechápu, proč by se měly zavírat porodnice, kde vykáží méně než pět set porodů ročně. Před dvěma měsíci manželka rodila v Neratovicích, kde je jich asi devět set, takže by se jich to pravděpodobně nedotklo, ale kdo ví, právě z důvodu, že jde o menší porodnici a věnují se tam lidem mnohem více. Není to výrobna dětí. Přestože Česko vymírá, jsou v pražských porodnicích fronty. Zajímalo by mě, kolik se tím ušetří. Vždyť porodnice jsou základ, tam vzniká nový život, obrazně pilíř společnosti.

Nemyslíte si, že vyčkávací politika premiéra Petra Nečase situaci ještě zhoršuje?

Podle mě patří k těm slušnějším v ODS. Je pod velkým tlakem neslušných kolem něj uvnitř strany i vně. Ministr Kalousek se občas tváří, že vládu řídí on. Za to, co řekl Kalousek nebo Schwarzenberg na adresu premiéra, by se oba měli poroučet z vlády. Premiér je šéf, ať už si o něm myslíme cokoliv. Vzkazovat mu přes média, že by měl zpytovat svědomí, a to jmenuji jen ty mírnější výtky, je celkem drzost. Srovnám to s fungováním firmy. Umíte si představit, že by vedoucí oddělení v novinách urážel generálního ředitele? Já ne!

Nicméně existuje v Česku podle vás nějaká schopná alternativa?

 

ČSSD, jako hlavní opoziční strana, to není. Sociální demokracie míří stejným směrem, byť s určitými zatáčkami. Třeba poslední kauza s odposlechy Romana Janouška. Co dělá ČSSD? Mlčí. A tak si myslím, jestli nemají obavy, že existují i odposlechy hovoru Janouška s někým z ČSSD. Vždyť ještě za Jiřího Paroubka u takovéhle věci řvali sociální demokraté jako tuři, ale teď poštěkávají jako štěňata. Mimochodem i včetně Paroubka. Propojenost politické garnitury s lobbisty a byznysmeny je totiž obrovská a to všemi směry. A pokud jde o jejich politiku, parafrázoval bych slova, tuším Ronalda Reagana – když se to pohybuje, tak to zdaňme, když se to hýbe, tak to zregulujme, no a když se to přestane hýbat, pošleme tam dotaci. Svými názory jsou mi sympatičtí Svobodní Petra Macha.

Vidíte pro krizi české politiky vůbec řešení?

 

Do politiky by měli vstoupit lidé, co již něco dokázali v jiném oboru a mají vydělané peníze, takže budou brát politiku jako službu a ne jako práci, která je prostředkem k zázračnému zbohatnutí. Schopní lidé by měli být více angažovaní. Ostatně více angažovaná by měla být celá společnost. Ne nadávat nad dvěma pivy, a to říkám jako abstinent, že jsou všichni blbci.

Vy se budete více angažovat?

Přímo v politice ne. Jako volič, občan a klient se angažuji dost. Co se týče vysoké politiky, tak si myslím, že za sebou ještě nemám tolik věcí, o které bych se mohl opřít a s čistým svědomím předstoupit před lidi.

Máte za sebou velmi známý server www.bankovnipoplatky.com. Mění se nějak chování bank v Česku s ohledem na politickou situaci?

Politika je jim podle mě lhostejná. Využívají právě toho, že Češi jako klienti jsou pohodlní. I když je míra nespokojenosti veliká, aktivity pro změny jsou minimální. Banky pálí odcházející klient, ne ten nespokojený. Z čísel, co jsem si před časem našel, vyplývá, že jsme národem, který je v Evropě na druhém místě v reklamacích, ale zároveň i v neschopnosti dotáhnout zmíněné reklamace až do konce. Po Řecích, ti jsou nejvíce apatičtí.

Nicméně tohle platí i o tuzemské politice?

To je pravda. Bankovní klienti jsou hluční, ale změnu neudělají. Kdežto voliči nejsou zatím ani hluční. Jinde vyjdou do ulic demonstrovat desítky tisíc lidí, jak se to děje v Německu nebo ve Francii, kde je životní úroveň lepší, než u nás. Dost mě potěšilo, jak skoro padesát procent Irů odmítlo zaplatit daň z nemovitosti v hodnotě sta eur, kterou si vymysleli jejich politici. Irové jsou prostě borci.



Pro Parlamentní listy: Kat bankovních poplatků a pravičák: Kalousek k pláči, Bárta amatér

K tomu není, co dodat
moje slova, moje slova...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12608533232

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více