Proč by ne? Koruna prý může být druhým švýcarským frankem


19. 08. 2011  10:37     ČTK     komentáře (0)

Pokud se dluhová krize v eurozóně zhorší, má česká koruna všechny předpoklady k tomu, aby se stala druhým švýcarským frankem. Tedy měnou, kterou investoři vyhledávají v dobách zvýšené nejistoty a uchylují se k ní jako do bezpečného přístavu. Tvrdí to alespoň společnost Record Plc, na kterou se na svém webu odvolává agentura Bloomberg. Pro nákup české měny podle analytiků hovoří nízké úrokové sazby spolu se stabilním kurzem a relativně nízkým zadlužením.





"Růst švýcarského franku už se vyčerpal, proto hledáme další alternativy," řekl hlavní investiční manažer Bob Noyen. Record Plc má sídlo v Londýně a spravuje aktiva klientů za zhruba 31,4 miliardy dolarů (asi 534 miliard Kč). Švýcarský frank vytrvale zpevňoval několik týdnů, v dalším růstu mu zabránila intervence tamních úřadů.

.

"Trh bude neustále vyhledávat další možnosti. Potenciál z této situace profitovat může mít česká koruna i další tvrdší měny ve střední a východní Evropě," dodal Noyen. Společnost Record Plc v červnu založila fond, jehož cílem je profitovat ze změn na trhu v důsledku dalšího zhoršení dluhové krize v Evropě. Podnik také doporučuje využít úrokových derivátů, které by mohly přinést zisk v případě, že Evropská centrální banka (ECB) bude muset sáhnout k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. K tomu už se kvůli ekonomickým potížím dříve uchýlila také americká centrální banka (Fed).

.

"Když je klid, nakupujeme levné pojištění na dobu, kdy se vrátí strach," řekl šéf Recordu James Wood-Collins. "Ten tlak se možná nevyřeší ještě rok nebo dva," dodal. Koruna od začátku roku vůči euru zpevnila zhruba o 2,4 procenta. Česká národní banka už více než rok drží základní úrok na historickém minimu 0,75 procenta a zatím nemá v úmyslu jej měnit. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service začátkem srpna potvrdila hlavní rating České republiky na stupni A1, což je pátý nejvyšší rating na stupnici agentury. Výhled ratingu je stabilní, což znamená, že agentura jej nehodlá v nejbližší době změnit. Moody's uvedla, že Česká republika má silnou úvěrovou pozici a díky relativně nízkému zadlužení by měla být chráněna před dopady krize v eurozóně.

.

Právě dluhová krize v eurozóně spolu se zpomalením tempa růstu globální ekonomiky by podle italské banky UniCredit mohly způsobit, že investoři se začnou poohlížet po českých státních dluhopisech. Česká republika je podle banky v rámci střední a východní Evropy bezpečným přístavem především proto, že má nízké úrokové sazby a stabilní měnu. Švýcarský frank od svého letošního minima, na němž byl v dubnu, zpevnil vůči euru o více než 23 procent. Vystoupil tak na rekordních 1,00749 CHF. Za jeho růstem byly hlavně obavy, že se dluhová krize rozšíří na další země eurozóny, jako je Itálie a Španělsko. Výnosy dluhopisů těchto zemí se začaly nebezpečně zvyšovat, pak ale zakročila Evropská centrální banka, které se masivní intervencí podařilo výnosy srazit. Na rekord se frank dostal i vůči dolaru, kde bylo hlavním impulzem vůbec první snížení ratingu Spojených států. Rychlý růst kurzu franku, který pak následoval, přiměl k intervenci i švýcarskou centrální banku. Vysoký kurz franku totiž ohrožuje švýcarské vývozce. Kvůli vytrvalému růstu kurzu měny zasedala švýcarská vláda, která přijala opatření na pomoc odvětvím, které jsou růstem kurzu měny nejvíce zasaženy.

.

ČNB podle aktuální prognózy očekává, že kurz koruny vůči euru bude letos činit 24,10 Kč/EUR. Příští rok podle centrální banky česká měna posílí na 23,10 Kč/EUR a v roce 2013 na 22,50 koruny za euro. Nyní se měna vůči euru obchoduje kolem 24,45 Kč/EUR.



Proč by ne? Koruna prý může být druhým švýcarským frankem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16442512944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více