Proč objemy hypoték neustále rostou?


31. 05. 2016  08:16          komentáře (0)

Banky za 4 měsíce letošního roku půjčily lidem na bydlení 77,2 mld. Kč, tedy o 10 mld. více než loni. Celková suma sjednaných úvěrů letos nejspíš překoná 250 mld. Kč. Proč objem hypoték neustále roste? A kdy to skončí?

Proč objemy hypoték neustále rostou?




Lidé si v průměru půjčují 1,9 mil. Kč. Loni to bylo o 100 000 Kč méně

Hypoteční banky a stavební spořitelny zveřejnily své dubnové výsledky. Průměrná úroková sazba v dubnu sjednaných hypoték klesla z 1,97 % na 1,94 %. Oproti stejnému období loňského roku průměrná sazba klesla o 0,17 procentního bodu. V korunovém vyjádření u 1milionové hypotéky s 20 letou splatností rozdíl v měsíční splátce činí zanedbatelných 81 Kč.

Výše úrokové sazby tedy v tuto chvíli není faktorem, podle kterého by se klienti měli rozhodovat o realizaci svého záměru ohledně bydlení. Mnohem důležitější jsou v tuto chvíli ceny nemovitostí. Ty podle statistik realitního portálu RealityČechy.cz zatím vzrostly oproti loňskému průměru o 5 %.

Rostoucí ceny nemovitostí jsou motorem poptávky po novém bydlení a levné hypotéky jsou palivem, které celý trh pohání vpřed. Díky levným hypotékám nejen že dosáhne na hypotéku více lidí, ale lidé dosáhnou i na mnohem vyšší částky než v minulosti, což potvrzuje ukazatel průměrné výše hypotéky. Oproti loňskému roku tento ukazatel v dubnu vzrostl o 104 000 Kč na 1 866 765 Kč.   

a.PNG

Nárůst průměrné výše hypotéky se projevuje také v růstu objemů sjednávaných hypoték. Zatímco počty prakticky stagnují - oproti loňskému dubnu banky tentokrát sjednaly jen o 92 hypoték více - v objemu meziroční nárůst překračuje 2 miliardy korun (y/y + 6,9 %).  Banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz celkově v letošním dubnu poskytnuly hypotéky za 17,1 miliardy korun, což je další měsíční rekord. Mimochodem už 17. v řadě!

 

b.PNG

9 důvodů růstu objemu poskytnutých hypoték

 

  1. Růst průměrné výše hypotéky – průměrná výše úvěru v prvním čtvrtletí vzrostla o 240 000 Kč. Toto číslo je však ovlivněno výkyvem v lednu. Po očištění průměrná výše úvěru letos zatím roste zhruba o 150 000 Kč
  2. Růst cen nemovitostí – ve velkých městech tempo růstu mírně pokleslo, nicméně k ekonomicky silným oblastem se přidávají zbývající oblasti ČR, kde ceny rostou velmi rychle
  3. Extrémní nízké úrokové sazby – sazby na mezibankovním trhu výrazně poklesly, což otevřelo prostor pro pokles úrokových sazeb hypoték. Nyní průměrná nabídková sazba prolomila 2% hranici
  4. Dostupnost hypoték s vysokým LTV – úvěry do 90 % LTV se nyní poskytují za ceny téměř shodné s hypotékami do 70 nebo 85 %.
  5. Výstavba oživila, rostly výrazně i developerské projekty a počet bytů daných do prodeje, tyto úvěry patří objemem k nejvyšším a poptávka zatím neoslabuje, jen už pozvolna docházejí zásoby nových bytů. Opět, stejně jako před krizí, se prodávají „byty pouze na papíře“
  6. Buy to let – tento segment loni výrazně akceleroval, primárně ve větších, univerzitních městech se podílel výrazně na růstu objemu nových hypoték a tento trend pokračuje i nyní. V prodeji nových bytů byl podíl až 20 % a více (Praha, Brno)
  7. Pokračující růst reálné ekonomiky – české domácnosti jsou optimistické ohledně budoucího vývoje, nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni, nízké úročení depozit zároveň snižuje sklon k úsporám a lidé utrácejí
  8. Banky nabízely velmi příznivé podmínky financování, dostupnost hypotéky byla na historicky nejpříznivější úrovni, to platilo vloni a letošní podmínky dostupnosti se ještě díky poklesu úrokových sazeb zlepšily – od začátku roku dosud bylo je realizováno 120 akčních kampaní. Vloni za celých 5 měsíců jich bylo 119, což potvrzuje, že trend je mírně rostoucí. I letos bychom se mohli dočkat rekordního počtu akčních nabídek
  9. Diskuse o záporných úrokových sazbách – je pro některé klienty stimulem k investici do nemovitosti nebo vylepšení bydlení. Nejde zatím o výrazný vliv, ale čím více se bude toto téma medializovat, tím bude stimulace poptávky vyšší.  


Proč objemy hypoték neustále rostou?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16514883216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více