Prodeje aut mírně přibrzdí, i tak čeká trh dobrý rok


15. 02. 2016  15:08          komentáře (0)

Prodejci automobilů pro letošní rok očekávají obdobné výsledky jako v roce 2015. Vyplývá to ze šetření ČSOB v rámci Indexu očekávání firem. Poslední dva roky dynamika prodeje nových osobních aut dosahovala až 20% růst, jen vloni se prodalo téměř 231 tisíc vozidel. 

Prodeje aut mírně přibrzdí, i tak čeká trh dobrý rok




Vývoj trhu v minulých letech ovlivnila ekonomická krize. „Propad nastal především u lehkých užitkových vozů, které kupují firemní zákazníci. V roce 2009 prodej skokově klesl z téměř 60 tisíc automobilů na zhruba třetinovou úroveň. V současné situaci růstu máme už naštěstí mnohem příjemnější starosti,“ komentuje ekonomický vývoj Petr Manda, výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB. Pozitivní trend potvrzuje i vyjádření největšího prodejce v ČR. „V roce 2014 jsme umístili na český trh přes 58 000 vozů a v loňském roce dokonce rekordních téměř 74 000 kusů,“ uvádí Vítězslav Pelc, PR manažer ŠKODY AUTO. „Neočekáváme v nejbližší budoucnosti výrazné výkyvy. Výsledky letošního roku by měly zhruba kopírovat ty loňské,“ dodává Pelc. 

Opatrnější očekávání mají další odborníci. „Nárůsty jsou pozoruhodné. Počítáme, že tomu tak bude, ne sice už v tak vysokém procentním nárůstu, i v roce 2016. Další vývoj však souvisí nejen s tím, jak je v Česku, ale co se všechno může stát,“ upozorňuje Josef Lhoták, prezident Svazu prodejců a opravářů motorových vozidel České republiky. „Z hlediska prodejů očekáváme v nejbližší době stabilní automobilový trh s mírným nárůstem kolem 5 až 8 %. Ovšem i toto je relativní a ovlivněno kurzem české koruny vůči euru,“ doplňuje Radka Matthey za Peugeot.

 

Registrace nových lehkých užitkových vozů a osobních automobilů v období 2004 – 2015 v ČR

graf1

 

Reakce zákazníků na ekonomickou situaci je jednoduchá – naplánovaná koupě se dá relativně snadno odložit na pozdější dobu. „Nejspolehlivějším indikátorem je chování firemních klientů. Začne-li klesat jejich poptávka, pokles u soukromých zákazníků rychle následuje a platí to pochopitelně i při růstu. Prodej užitkových vozů tedy reaguje nejcitlivěji. V krizi u osobních vozů se zákazníci spíše přiklánějí k praktickým, rodinným vozům, u kterých rostou prodeje na úkor luxusních a malých vozů,“ dodává Radka Matthey.

 

Registrace nových a ojetých osobních automobilů v období 2006 – 2015 v ČR

graf2

Snížená kupní síla v období krize však nevedla k nárůstu nákupu ojetých vozů. Jejich prodej naopak výrazně poklesl. „Zdá se, že část zákazníků začala v období krize dávat přednost novým osobním vozům před ojetými. Hlavní důvodem byl bezpochyby značný propad ceny právě u nových aut. Proto nedošlo k výraznému poklesu prodejů, ale počty těchto vozů jen stagnovaly,“ vysvětluje Petr Manda. 




Prodeje aut mírně přibrzdí, i tak čeká trh dobrý rok

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12603684816

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více