Průměrná mzda loni vzrostla na 24.319 Kč, reálně stoupla o 0,3 %


09. 03. 2012  09:29     ČTK     komentáře (0)

Průměrná mzda v České republice loni meziročně vzrostla o 522 korun na 24.319 Kč. Byla tak vyšší o 2,2 procenta. Reálně po odečtení inflace se zvýšila o 0,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).





Vývoj v podnikatelské a nepodnikatelské sféře se přitom podle statistiků lišil, a to jak z hlediska mzdy, tak počtu zaměstnanců. Zatímco v soukromých firmách mzdy po odečtení inflace vzrostly o 0,8 procenta, v nepodnikatelské sféře průměrné platy reálně klesly o 1,8 procenta. Počet pracovníků přitom v první oblasti vzrostl, ve druhé klesl.

.

Vývoj reálné mzdy v Česku (1993 - 2011).

.

"Jako dobrý rok mohou označit 2011 jen v několika málo odvětvích, kde vzrostl jak počet zaměstnanců, tak se i výrazněji zvýšila průměrná mzda," uvedli statistici. Patří sem například činnosti v oblasti nemovitostí, administrativní a podpůrné činnosti, peněžnictví a pojišťovnictví, informační a komunikační činnosti, ale i obchod. Dařilo se průmyslu, výrazně zejména zpracovatelskému.

Mezi odvětví, která naopak ztrácela, patří především veřejná správa a obrana. Snižování stavu zaměstnanců zde doprovázel znatelný pokles nominální průměrné mzdy. Pokles průměrné mzdy postihl také profesní, vědecké a technické činnosti a kulturní, zábavní a rekreační činnosti. Ve stavebnictví pak je nízký růst mezd doprovázen výrazným poklesem počtu zaměstnanců o 6,6 procenta.

Podle analytiků si lidé příliš nepolepší ani v letošním roce. Důvodem bude vyšší očekávaná inflace pravděpodobně nedovolí reálný růst průměrné mzdy. "Situace však bude odlišná v jednotlivých odvětvích," uvedl Andrew Krenek ze společnosti PwC Česká republika. Reálného růstu by se podle něj i letos měli dočkat zaměstnanci finančních institucí, kde očekává růst hrubé mzdy o více než čtyři procenta. Podobný nárůst by měly zaznamenat i platy ve farmacii, zhruba o tři procenta pak porostou i v průmyslu. Analytici také upozorňují, že zhruba dvě třetiny zaměstnanců mají mzdu nižší, než je statistický průměr.

.

Ve čtvrtém čtvrtletí 2011 činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda 26.067 Kč, což je o 502 korun, tedy dvě procenta více než ve stejném období roku 2010. Po odečtení inflace však o 0,4 procenta klesla. V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 2,1 procenta, reálně poklesla o 0,3 procenta, v nepodnikatelské sféře se zvýšila nominálně o 1,6 procenta, reálně se snížila o 0,8 procenta.

"Zatímco v nepodnikatelské sféře průměrný plat reálně nerostl ani v jednom čtvrtletí roku 2011, do podnikatelské sféry se tento trend přelil až na závěr roku a jde tu o první zaznamenaný pokles reálné mzdy tohoto roku," uvedli statistici.

Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla průměrná mzda ve 4. čtvrtletí 2011 po očištění od sezónních vlivů o 0,4 procenta.

Evidenční počet zaměstnanců se ve 4. čtvrtletí meziročně snížil o 0,6 procenta, tedy o necelých 23.000. K pokračujícímu snižování stavu v nepodnikatelské sféře, kde došlo k poklesu o jedno procento, se přidal i úbytek ve sféře podnikatelské, a to o 0,5 procenta. K největším propadům počtu zaměstnanců došlo ve stavebnictví, o 6,9 procenta, tedy o 17.100 lidí, v ubytování, stravování a pohostinství, o 5,2 procenta, resp. o 5800 zaměstnanců, a ve veřejné správě a obraně, o 4,4 pct, tedy o 12.800 lidí.

Analytici: Reálná výše mezd letos klesne

Inflace poroste v letošním roce více než mzdy. Lidé se tak musí připravit na to, že i když se jim plat zvýší, koupí si za své peníze méně než loni. Reálná výše mezd tak klesne. Uvedli to analytici v reakci na údaje o vývoji průměrných mezd, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle dat ČSÚ se loni zvýšila průměrná mzda o 522 korun na 24.319 Kč. Nominálně tedy vzrostla o 2,2 procenta, po odečtení inflace pak jen o 0,3 procenta. Za samotné čtvrté čtvrtletí průměrná mzda meziročně vzrostla o 502 korun na 26.067 Kč. Nominální nárůst byl dvě procenta, reálně se po porovnání s růstem spotřebitelských cen klesla o 0,4 procenta.

Na konec loňského roku nebude většina zaměstnanců z hlediska svých příjmů vzpomínat v dobrém, okomentoval to hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Meziroční přírůstek mezd se za čtvrtý kvartál ztenčil na jednu z historicky nejnižších hodnot. "Jelikož zároveň došlo ke zvýšení inflace, byl výsledkem propad reálné mzdy, což se stalo od začátku tisíciletí teprve podruhé," dodal.

V letošním roce by přitom podle analytiků měly reálné mzdy i nadále klesat. "Ekonomická recese, která se vrátila do Česka po dvou letech, nutí podniky šetřit, a tak zvyšování platů rozhodně není na pořadu dne," míní analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

.

Podobný názor má i Andrew Krenek ze společnosti PwC Česká republika. "Letošní vyšší očekávaná inflace pravděpodobně nedovolí reálný růst průměrné mzdy," uvedl. Spíše očekává její nepatrný pokles. Ne všichni zaměstnanci však podle něj na tom budou z hlediska růstu mezd špatně. Ti, kteří přímo přispívají k růstu tržeb anebo patří mezi klíčové talenty firmy, mohou očekávat výraznější nárůst platu. "Selektivní přístup očekáváme i u propouštění a snižování mezd, hromadné kroky v této oblasti budou spíše výjimečné," dodal Krenek.

K poklesu reálné výše mezd by měl vedle inflace přispět i přístup samotných zaměstnavatelů. "Vysoká nezaměstnanost, která nadále roste, nevytváří tlak na zaměstnavatele, kteří si mohou dovolit mzdy nezvyšovat, což jim trochu uvolňuje ruce a zvětšuje manévrovací prostor při očekávaném poklesu tempa růstu ekonomiky," uvedl analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

.

Firmy budou podle analytiků šetřit především na zaměstnancích na nižších pozicích. "Vzhledem k tomu, že počet nezaměstnaných výrazně převyšuje volná pracovní místa, lze očekávat, že mzdy zaměstnanců, kteří vykonávají hůře placenou práci, reálně poklesnou více," míní Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ. Pokles reálných mezd přitom podle něj bude mít negativní dopad nejen na finanční situaci samotných domácností, ale i na vývoj domácí ekonomiky. Sníží se totiž kupní síla obyvatel.



Průměrná mzda loni vzrostla na 24.319 Kč, reálně stoupla o 0,3 %

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16508993264

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více