Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na 3leté maximum


22. 09. 2014  17:59     TZ     komentáře (0)

Banky i přes meziroční propad objemu poskytnutých hypoték procházejí úspěšným obdobím. Díky nízkým úrokovým sazbám a oživující poptávce po bydlení suma poskytnutých hypoték znovu přesáhla 10 miliard korun a průměrná výše hypotéky vzrostla na 3letém maximum. Stavební spořitelny rekordně levným hypotékám jen těžko konkurují. Daří se jim růst v počtu nově uzavíraných smluv a čekají, až přijde jejich čas.  

Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na 3leté maximum




Tuzemské banky reportující své výsledky portálu hypoindex.cz* v srpnu uzavřely 6515 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 11,2 miliardy korun. V porovnání s předchozím měsícem klesla celková suma o 3 miliardy korun a propad je patrný i v meziročním srovnání. Loni v srpnu banky uzavřely 7661 hypoték v objemu 12,4 miliardy Kč. Procentuálně tedy objem sjednaných hypoték meziročně klesl o 10 %. Z pohledu celého roku to není nijak překvapivý výsledek a spíše potvrzuje dosavadní trend. Trh hypoték v letošním roce nepatrně zaostává za loňskými výsledky. V součtu od začátku roku suma sjednaných hypoték činí 96 miliard korun. Loni za stejné období to bylo 100,8 miliard korun. Velkou měrou se však na tomto rozdílu podílí refinancování dříve poskytnutých hypoték. Zatímco loni jsme podíl refinancování odhadovali na 36 %. Letos je to podle statistik České národní banky necelá čtvrtina vykazované produkce.

Objem hypoték2

Dobrá zpráva. Objemy nově sjednávaných hypoték rostou.

Následující graf ilustruje sumu sjednaných hypoték v období od ledna do srpna v letech 2006 – 2014. Vykazované objemy jsou zde však očištěny o vliv refinancování (šedivá část). Z grafu potom vyplývá, že produkce nových hypoték v letošním roce roste meziročně o 15 %. A toto je důležitý údaj pro trh, banky a celou ekonomiku. Hypotéky jsou jedním ze střípků mozaiky, která napovídá, že ekonomice se daří lépe a lidé začínají znovu utrácet. Poptávce po hypotékách pomáhají krom rekordně nízkých úrokových sazeb také pozvolna rostoucí ceny nemovitostí. Podle statistik realitního portálu RealityČechy.cz průměrná cena bytů vzrostla (všechny kategorie, všechny byty) od začátku roku o 80 000 Kč a aktuálně činí 1,8 milionu korun.

Průměrná výše hypotéky na 3letém maximu

S růstem cen nemovitostí částečně může souviset také nárůst průměrné výše hypotéky, která v srpnu dosáhla 1,717 milionu korun, což je nejvyšší hodnota za poslední 3 roky. Kromě rostoucích cen nemovitostí se v tomto ukazateli projevuje podle našeho názoru efekt rekordně nízkých úrokových sazeb, kdy klienti si raději za levno půjčí a vlastní prostředky investují jiným způsobem nebo si je ponechají jako rezervu pro nečekané události.

Úrokové sazby se blíží dnu

Průměrná úroková sazba v srpnu sjednaných hypoték činila 2,65 %. Oproti předchozímu měsíci tedy ukazatel FINCENTRUM HYPOINDEX klesl o 12 setin procentního bodu (7/2014: 2,67 %). Oproti loňskému roku průměrná úroková sazba klesla o 36 setin procenta. Na základě vývoje ukazatele průměrných nabídkových úrokových sazeb hypoték GOFI 70, který s vysokou mírou úspěšnosti predikuje vývoj respektovaného ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX, očekáváme, že průměr FINCENTRUM HYPOIDEXu se v následujícím měsíci přiblíží k 2,6 % nebo klesne pod ní. Index GOFI 70 v srpnu propadl na 2,58 %.

Stavební spořitelny zatím zbrojí

U stavebních spořitelen k žádné změně oproti předchozím měsícům nedošlo. Zájem o úvěry ze stavebního spoření pod tlakem levných hypoték vadne. Celkově stavební spořitelny v uplynulém měsíci svým klientům půjčily 3,43 mld. Kč, což je o 9 % méně než v předchozím roce. Dominantní postavení v objemu sjednaných úvěrů si udržuje Českomoravská stavební spořitelna. Objem v srpnu sjednaných úvěrů činí 2,154 mld. Kč. O druhou příčku měsíc co měsíc soupeří Raiffesen stavební spořitelna (0,55 mld. Kč) a Stavební spořitelna České spořitelny (0,41 mld. Kč). Čtvrtou příčku s přehledem drží Modrá pyramida (0,265 mld. Kč) a pětici uzavírá Wuestenrot stavební spořitelna (0,055 mld. Kč).

V součtu od začátku roku vede ČMSS. Ze dvojice RSTS a SSČS má navrch Raiffeisen stavební spořitelna, která za uplynulých osm měsíců půjčila klientům 5 miliard korun. Produkce SSČS činí 3,7 mld. korun. Podíly ostatních spořitelen uvádí následující graf.

Absolutně odlišné podíly však stavební spořitelny dosahují v počtu nově sjednaných smluv. V této oblasti jsou rozdíly mnohem menší. Celkově jich mají stavební spořitelny zatím na kontě již 426 tisíc, což je o 70 000 více než vloni. I v tomto segmentu podnikání první místo drží ČMSS (33 %). Následovaná Raiffeisen stavební spořitelnou a Modrou pyramidou s 22procentním podílem.

Banky se letos celkovým objemem přiblíží hranici 200 mld. Kč

Za uplynulých 8 měsíců banky a stavební spořitelny společně rozpůjčovaly na bydlení již 122,5 miliard korun. Loni za stejné období to bylo 131,2 mld., ale v roce 2012 „jen“ 108,5 mld. korun. Bankám se v letošním roce opět nadprůměrně daří. Stavební spořitelny čekají na svou příležitost a přemýšlejí, jak klienty zaujmout. Celkově letos očekáváme, že se objem poskytnutých úvěrů na bydlení přiblíží 200 miliardám korun.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ZPRÁVY ZE SVĚTA HYPOTÉK NALEZNETE ZDE!



Průměrná výše hypotéky v srpnu vzrostla na 3leté maximum

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12548089536

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více