Průměrné bankovní poplatky v květnu 2012 poklesly na 176 Kč


25. 06. 2012  02:36     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů (podrobněji o respondentech v závěrečné kapitole). Nejedná se jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především jak se v ní chová. Pokud je někdo velmi aktivní, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky nevyužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně. Ve výpočtu je přesně sledováno, jaký účet daný klient užívá. Vzhledem k tomu je ovšem také nemalé procento účtů, kde nemůže být výpočet proveden.





U Klientského indexu došlo v měsíci květnu 2012 k ustálení jeho hodnoty na 176 Kč jako v únoru a březnu 2012.  Rozdíl je v mezích statistické chyby. Nově dochází u Kalkulátoru k prudkému nárůstu klientů velkých bank – především ČSOB, Komerční banky a GE Money Bank. Z tohoto trendu lze odvodit, že klienti se začínají aktivně zajímat o svoje finance a s nimi spojenými náklady.

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: leden 2012 - květen 2012

   Průměrný klient zaplatil v květnu 2012 za užívání bankovních služeb 176,- Kč, www.bankovnipoplatky.com    .

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR.

      Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za květen 2012

ÚČET Průměrné náklady v Kč
mBank mKONTO 9,80
Fio Běžný účet 38,00

Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč)

134,00
PS Osobní účet ERA 141,00

KB Můj účet s odměnou (min. obrat 15tis. Kč)

149,00
GE Money GENIUS ACTIVE 149,50
 .

Tabulka č. 1 zobrazuje průměrné náklady klientů u vybraných typů účtů za měsíc květen 2012. Ani v tomto měsíce nedošlo k výraznějším změnám. První místo stabilně obhájila mBank s mKontem. U tohoto účtu se průměrné měsíční náklady na vedení účtu zvýšily na 9,80 Kč. Naopak u druhé pozice, Fio banky s Fio Běžným účtem, se náklady snížily o 5 Kč na 38 Kč. Třetí místo obhájila Raiffeisenbank s eKontem Premium (min. obrat 25 tis. Kč), kde klienti průměrně v tomto měsíci zaplatili za vedení účtu 134 Kč. Poštovní spořitelna s Osobním účtem ERA se ustálila na čtvrtém místě a její klienti v květnu průměrně zaplatili 141 Kč za vedení svého účtu. Do 150-ti korunové hranice se probojovala tento měsíc i Komerční banka s účtem Můj účet, kde klienti průměrně zaplatili 149 Kč/měsíc. U tohoto účtu záviselo, jak klienti dokáží efektivně využívat nastavení svého účtu. GE Money bank s účtem GENIUS ACTIVE se jako poslední banka vešla do této hranice a klienti s účtem GENIUS AKTIV zaplatili průměrně 149,50 Kč. Z provedené analýzy získaných dat klientů vyplývá, že tento měsíc nedošlo k výraznějším změnám ve výši průměrných měsíčních nákladů u jednotlivých účtů. Hodnota Klientského indexu se mírně snížila na 176 Kč/měsíc.

 .

U nových bank (Air Bank a Equa) není stále k dispozici dostatek validních dat, které by určily skutečnou výši průměrných měsíčních nákladů, které klienti zaplatí za vedení svého účtu. Předpokládáme, že klienti těchto bank v tuto chvíli nemají potřebu hledat alternativní bankovní účty. Z důvodu nedostatečného počtu klientů UniCredit bank, kteří vyplnili dotazník Kalkulátoru, se změny v sazebníku banky výrazně neprojeví do konečného výpočtu Klientského indexu. Naopak se zde projevily změny České spořitelny, která v dubnu zrušila poplatek za provedení změny či zrušení trvalého příkazu a také souhlasu s inkasem v pobočce. Tyto položky ale nejsou tak frekventované a významně neovlivnily výslednou hodnotu Klientského indexu.

.

KALKULÁTOR NALEZNETE ZDE

.

Tyto výpočty kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech v sobě zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborného výsledku mBank, kdy je tato banka vyhledávány klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb a jde jim o základní elektronický banking (mKonto nenabízí možnosti pobočkových operací). Jinými slovy i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto. Velmi dobrého výsledku se opět podařilo dosáhnout Fio a Poštovní spořitelně, kde obě banky již nabízí širší paletu služeb než mKonto, přitom, především Fio, lze stále označit za nízkonákladový účet. Stejně jako Fio i Poštovní spořitelna s účtem Era zadarmo, u kterého již také musíte plnit minimální zůstatek, dokáže cenově konkurovat prémiovým účtům velkých bank. Ovšem poté, co na prémiových účtech klienti splní často nemalé nároky na obrat, případně průměrný měsíční zůstatek (viz např. úspěch prémiového účtu GE Genius Gold). Otázka, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

 .

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde:

https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Průměrné bankovní poplatky v květnu 2012 poklesly na 176 Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15159207104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více