Průměrné bankovní poplatky v posledním měsíci 2011 zůstaly na 176 korunách


06. 01. 2012  02:40     Ivan Soukal, Martina Hedvičáková     komentáře (0)

Kalkulátor bankovních poplatků, který již k nalezení lepšího bankovního účtu posloužil 56 tisícům čtenářů, kromě této efektivní funkce poskytuje unikátní data o mapování průměrných nákladů bankovních klientů v ČR. Poplatky se v prosinci 2011 pohybovaly na stejné úrovni jako v předchozím měsíci – 176 Kč.





Kalkulátor sleduje velmi podrobně chování klientů, resp. zachycuje užívání retailových bankovních služeb respondentů (podrobněji o respondentech v závěrečné kapitole). Nejedná se jen o to, u jaké banky jsou, ale hlavně kolikrát danou službu užijí. Díky tomu je celkový poplatek klienta ovlivněn nejen tím, jak drahou banku má, ale především jak se v ní chová. Pokud je někdo velmi aktivní, tak i v průměrně drahé bance bude platit měsíčně stokoruny. Pokud někdo banku prakticky neužívá, tak i v drahé bance se může dostat pod 100,- Kč měsíčně. Ve výpočtu je přesně sledováno, jaký účet daný klient užívá. Vzhledem k tomu je ovšem také nemalé procento účtů, kde nemůže být výpočet proveden.

.

Klientský index za měsíc prosinec dosáhl úrovně 176,- Kč a dosáhl tak stejné nákladové úrovně jako v měsíci listopadu. Byla zaznamenána zvýšená frekvence klientů ve využívání specifických služeb a produktů bank (např. předvánoční nákupy). Rozdíl je v mezích statistické chyby.

 

Graf 1 - Vývoj Klientského indexu: leden 2011 - prosinec 2011

          Průměrný klient zaplatil v prosinci 2011 za užívání bankovních služeb 176,- Kč, www.bankovnipoplatky.com

 

 

V tabulce č. 1 lze nalézt konkrétní hodnoty průměrných nákladů klientů u jednotlivých účtů bank v ČR (viz. tabulka 1).

 .

      Tabulka 1: Průměrné náklady klientů na jednotlivých účtech za prosinec 2011

ÚČET Průměrné náklady v Kč
mBank mKONTO 14,00
Fio Běžný účet 109,40

Raiffeisenbank eKonto Premium (min.obrat 25tis. Kč)

122,00
PS Osobní účet ERA 125,20
ČSOB Aktivní konto I. 155,00
 

Tabulka č.1 zobrazuje průměrné náklady klientů u vybraných typů účtů za měsíc prosinec 2011. První místo stabilně obhájila mBank s mKontem. U tohoto účtu se průměrné měsíční náklady na vedení účtu prudce zvýšily ze 7,00 Kč na 14,00 Kč. Stejný trend byl zaznamenán i u druhé pozice, kde u Fio banky s Fio Běžným účtem se náklady zvýšily na 109,40 Kč. Na třetí místo se posunula Raiffeisenbank s eKontem Premium (min.obrat 25tis. Kč), u které klienti tento měsíc zaplatili 122,00 Kč. I tu tohoto účtu ale došlo ke zvýšení měsíčních průměrných nákladů na vedení účtu. U Poštovní spořitelny s Osobním účtem Zadarmo nebyl tento měsíc dostatečný počet validních dat. Z tohoto důvodu se posunula o jednu příčku i Poštovní spořitelna s jiným bankovním účtem: Osobním účtem ERA, u které klienti tento měsíc zaplatili 125,20 Kč. I u tohoto účtu ale došlo ke zvýšení měsíčních průměrných nákladů na vedení účtu. První pětici bankovních účtů s nejnižšími měsíčními poplatky uzavírá ČSOB s Aktivním kontem, u kterého klienti zaplatili v prosinci 2011 155,00 Kč.

.

  • Z provedené analýzy získaných dat klientů vyplývá, že u nízkonákladových kont došlo k výraznému zvýšení průměrných měsíčních nákladů za vedení účtu. Toto zvýšení bylo způsobeno především mimořádnými platebními operacemi způsobenými vánočními nákupy a cestováním spojeným s koncem roku.
  • Naopak u ostatních účtů došlo k mírnému poklesu nebo udržení stabilních měsíčních nákladů za vedení účtů. To je způsobeno různými bankovními balíčky, které klienti platí. Z tohoto důvodu se zvýšená předvánoční a povánoční frekvence plateb a cestování, neprojeví tak výrazně do těchto nákladů.

Tyto výpočty kromě výše poplatků a provizí na jednotlivých účtech v sobě zahrnují výraznou složku spojenou s chováním klienta. To je pravděpodobně jeden z hlavních důvodů výborného výsledku mBank, kdy je tato banka vyhledávány klienty, kteří nepoptávají celou paletu služeb a jde jim o základní elektronický banking (mKonto nenabízí možnosti pobočkových operací). Jinými slovy i přes výborný výsledek, nelze její první místo brát automaticky jako plošné doporučení pro přechod všech klientů na mKonto. Velmi dobrého výsledku se opět podařilo dosáhnout Fio a Poštovní spořitelně, kde obě banky již nabízí širší paletu služeb než mKonto, přitom, především Fio, lze stále označit za nízkonákladový účet. Stejně jako Fio i Poštovní spořitelna s účtem Era zadarmo, u kterého již také musíte plnit minimální zůstatek, dokáže cenově konkurovat prémiovým účtům velkých bank. Ovšem poté, co na prémiových účtech klienti splní často nemalé nároky na obrat, případně průměrný měsíční zůstatek (viz např. úspěch prémiového účtu GE Genius Gold). Otázka, zda se vyplatí držet na účtu nemalou sumu peněz, aby byly odpuštěny určité poplatky nebo by bylo rozumnější je přesunout na spořicí účty, je potom na zvážení jednotlivým klientům.

 .

Metodiku výpočtu ke klientskému indexu najdete zde: https://www.bankovnipoplatky.com/klientsky-index---metodika-12507.html



Průměrné bankovní poplatky v posledním měsíci 2011 zůstaly na 176 korunách

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15450042848

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více