Průzkum:
Každý pátý si nechává naspořené peníze doma pod polštářem


27. 10. 2011  11:05     Pavel Zúbek     komentáře (0)

Podle průzkumu* GE Money Bank nechává 19 % Čechů své úspory doma a přichází tak o jejich zhodnocení. Lidé, kteří by naopak dali přednost spoření v bance, stále častěji vyžadují ke svým prostředkům okamžitý přístup. Loni to byly tři čtvrtiny z nich, letos už 84 %. Tomu odpovídá také nejčastější důvod, proč si lidé spoří. Téměř polovina z nich totiž chce mít rezervu na neočekávané výdaje. Není proto překvapením, že roste obliba spořicích účtů – GE Money Bank zaznamenává růst zájmu o své spořicí účty Optimal a Gold, které zhodnocují vklady klientů sazbou 1,80 % p.a.





„Stále více lidí nechce při spoření přijít o možnost mít své peníze kdykoli k dispozici. Proto také roste zájem o naše spořicí účty, které je neomezují žádnými termíny a výpovědními lhůtami,“ říká Jiří Dolejší, ředitel spořicích produktů GE Money Bank. Ke svým úsporám na spořicích účtech Gold nebo Optimal mají klienti GE Money Bank okamžitý přístup přes Internet Banku. Vložené prostředky se jim úročí zajímavou sazbou 1,80 % p.a. při zůstatku pod 4 mil. Kč u spořicího účtu Gold, respektive pod 500 tis. u účtu Optimal.

 .

Z průzkumu dále vyplynulo, že se mění některé důvody, na co si lidé v bankách spoří. Na prvním místě zůstávají neočekávané výdaje (45 % respondentů) a hned v závěsu spoření na důchod (38 %). Na ústupu je však šetření peněz na dovolenou. Z loňské více než třetiny lidí to letos jako důvod spoření udávalo 28 % respondentů. Naopak se zvyšuje množství těch, kteří spoří na rekonstrukci bydlení – z původní pětiny to dnes potvrzuje rovněž 28 % Čechů.

 .

„Pro větší investice jsou vhodné dlouhodobé spořicí produkty, na které lidé ukládají své prostředky pravidelně. Z našeho průzkumu vyplynulo, že čtyřem z deseti Čechů by dlouhodobější spoření bez okamžitého přístupu k úsporám nevadilo, pokud by představovalo větší zhodnocení. Přesně pro ně máme Účet pravidelného spoření, aktuálně s výhodným úročením 3 % ročně,“ doplňuje Jiří Dolejší. Sazbu úročení na tomto účtu přitom GE Money Bank garantuje po dobu celého jednoho roku. Měsíční částku, kterou budou klienti spořit, si mohou zvolit již od 300 Kč až do 5000 Kč. K založení Účtu pravidelného spoření navíc banka nevyžaduje složení minimálního vkladu. Své úspory pak mají klienti k dispozici sedm dní od výročního dne založení účtu.

  .

* Průzkum pro GE Money Bank provedla na reprezentativním vzorku české populace společnost Factum Invenio.

 

GRAF: Tvrdíte, že spoříte peníze. Můžete mi prosím přiblížit, na co spoříte?



Průzkum: Každý pátý si nechává naspořené peníze doma pod polštářem

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36175948036

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905