První bankovní reality test – jak jsme zakládali spořicí účty


22. 12. 2011  01:25     Vilém Nacher     komentáře (0)

1. bankovní reality test spořicích účtů je unikátní projekt portálu www.bankovnipoplatky.com, při kterém "na vlastní kůži" zmapujeme produkty spořicích účtů v českých bankách. Které nejvíce nesou, a kde jsou naopak největší sazby jen na papíře či v reklamě?





Server bankovnipolatky.com spustil dlouhodobý test spořicích účtů (detaily naleznete ZDE).V tomto článku přinášíme první poznatky, spojené se zahájením tohoto dlouhodobého projektu.

Prvním krokem bylo stanovení spravedlivé výše úložky, která by reprezentovala objektivní průměrnou hodnotu. Za tím účelem byly použity statistiky ČNB, ze kterých vyplynulo, že průměrná úložka na netermínovaných vkladech v ČŘ činí Kč 131 366 Kč. Pro jednoduchost byla pro účely tohoto testu tato částka zaokrouhlena na Kč 130 000 Kč.

 

.

ČTĚTE TAKÉ - CO JE 1. BANKOVNÍ REALITY TEST?

.

Dalším krokem byli vytipování vhodných bank k testování. Hlavními kritérii byla nabídka vhodných produktů (viz dále), nabídka retailového bankovnictví, přístupnost pro klienty a tedy počet kamenných poboček. Kritérii pro výběr vhodného účtu u vybrané banky byly především podmínky pro jeho používání, tedy aby byl poskytován pro fyzické osoby nepodnikatele, pokud možno bez povinnosti mít otevřený běžný účet, s jasně veřejně stanovenými sazbami, s okamžitým přístupem k hotovosti a volné, neomezené možnosti přikládání hotovosti.

.

Na základě těchto základních kritérií byly vybrány tyto banky (banky uvedeny abecedním pořadí):  
Číslo Banka Název účtu OL* BÚ*
1 Air Bank Spořicí účet ANO NE
2 AXA Bank Spočicí účet od AXA Bank ANO NE
3 Citibank Spořicí účet v CZK NE ANO
4 ČSOB Spořicí účet s prémií NE NE
5 Equa Bank Spořicí účet ANO NE
6 FIO banka FIO konto NE NE
7 GE Money Bank Spořicí účet Genius ANO NE
8 ING Bank ING konto ANO NE
9 KB KB spořicí účet Bonus NE ANO
10 LBBW Bank LBBW spořicí účet ANO NE
11 mBank eMax Plus ANO ANO
12 Poštovní spořitelna ERA červené konto ANO NE
13 Raiffeisenbank Efektkonto Prémium NE NE
14 UniCredit Bank Unikátní spoření NE ANO
15 Volksbank běžný spořicí účet ANO NE
16 Wüstenrot Wüstenrot spořicí účet ANO NE
17 ZUNO Bank ZUNO spoření ANO ANO
* = možnost založit účet on-line; ** = běžný účet 

Po stanovení a splnění výše uvedených podmínek bylo přistoupeno k zakládání jednotlivých účtů. Nejdříve se začaly zakládat účty u ústavů, které nabízely otevření účtu on-line.

A zde došlo k prvnímu překvapení. Domnívali jsme se, že založení účtu tímto způsobem, v souladu se sloganem mnoha bank „založte si účet on-line z pohodlí svého domova“, bude jednoduchou záležitostí. Nebylo tomu tak.

.

Při pokusech o založení účtu tímto způsobem jsme zjistili, že kromě samozřejmého počítače musí mít klient dále k dispozici kopírku k okopírování dvou osobních dokladů a hlavně kopii již existujícího účtu u tuzemského bankovního ústavu. Doporučuje se mít rovněž tiskárnu k vytištění vyplněného návrhu smlouvy, není to však podmínkou u všech bank, některé v případě absence tiskárny nabízejí vytištění smlouvy a jejich zaslání zpět klientovi (což ovšem přináší další prodloužení doby založení účtu).   

 

.

Objevila se ještě jedna, vcelku nečekaná překážka. U dvou bank nebylo možno účet on-line založit vůbec, neboť v době žádosti o založení účtu, tedy 2. polovina listopadu, neměly 2 banky (LBBW a Volksbank) ve svých systémech založen potřebný kód banky, z jejíhož účtu měl být proveden první vklad.

Po vyplnění a shromáždění všech potřebných dokumentů je nutné je odeslat příslušné bance a čekat na informace z banky. Pokud je vše v pořádku informace o založení účtu obdrží klient za 3 až 5 dní.

Z uvedeného vyplývá, že proklamované jednoduché založení účtu z pohodlí domova není zas až tak jednoduché. A zejména vůbec není rychlé a flexibilní. Stačí jedna drobnost, např. oznámení banky, že nějaká část odeslaných okopírovaných dokladů není zcela čitelná a nutně následuje nové kolečko zasílání a čekání.

 

.

Závěrem lze k on-line způsobu zakládání účtů říci, že je vhodné jen pro ty, kteří nemají běžnou možnost navštívit kamennou pobočku příslušné banky. Naproti tomu založení účtů přímo na pobočkách proběhlo vesměs hladce, s použitím jednoho osobního dokladu a bez nutnosti prokazovat existenci nějakého jiného již funkčního účtu. U některých bank je potřeba se předem na schůzku s bankéřem objednat, někde založí účet i náhodně příchozímu.

K 30. 11. bylo tedy založeno všech 17 účtů a převedeno na každý z nich zmíněných Kč 130 000 Kč.

Dále bude následovat pravidelné sledování pohybů na těchto účtech, které se z principu předpokládají jako kladné, tedy připisování úroků. Není však vyloučen ani úbytek vkladu, vzniklý z negativního rozdílu mezi připsanými úroky a náklady za vedení běžného účtu, případně internetového bankovnictví nebo vedení debetní karty.

Dále na účtech budou prováděny pohyby vzniklé z podaných příkazů tak, aby byla ověřena flexibilita účtů a případně i nákladovost za takovéto pokyny.



První bankovní reality test – jak jsme zakládali spořicí účty

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor