První bankovní reality test – spořicí účty


14. 12. 2011  17:03     Patrik Nacher     komentáře (2)

Spořicí účty – na první pohled jednoduchý a srozumitelný produkt. Když se ovšem zákazník podívá do většího detailu, zjistí, že i tak jednoduchý produkt lze zkomplikovat s cílem nalákat masu klientů.





I. Projekt testování

Spořicí účty – na první pohled jednoduchý a srozumitelný produkt. Když se ovšem zákazník podívá do většího detailu, zjistí, že i tak jednoduchý produkt lze zkomplikovat s cílem nalákat masu klientů. Čím to je a jak k tomu dochází:
  • Slovíčka od, minimálně, až – jaká je tedy skutečná úroková sazba?
  • Výjimky, hvězdičky, dodatky pod čarou – celá řada nabídek úrokových sazeb je nějak časově či jinak omezena, různé „výkonnostní“ prémie apod.
  • Cross selling – nabídka lepší úrokové sazby nabídkou a využitím další jiné služby (už se ale nezapočítává onen nově vzniklý náklad do výnosu).
  • Zavádějící pásmové úročení.
  • Vývoj v čase – často jsou nabízené úroky časově limitovány v rámci marketingových akcí. Klient tak není schopen dopočítat reálnou sazbu za určité období spoření, protože se úroková sazba často mění. Není tedy v silách klienta zjistit, jak se jeho vklad vyvíjí v čase, tedy i v době, kdy akční úroková sazba už skončila.
  •   První bankovní reality test – spořicí účty se umí těmto nástrahám vyhnout. Výsledkem tak bude unikátní porovnání reálného zhodnocení finančních prostředků, nikoliv porovnání aktuální úrokové sazby, které je z pohledu času irelevantní. Půjde tak o skutečné porovnání reálného zhodnocení prostředků na spořicích účtech, nikoliv o teoretické porovnávání úrokových sazeb v tabulkách. Klienti tak zjistí, co se s penězi na každém ze sledovaných účtů děje a jaké to má důsledky na konečnou naspořenou částku. . Jde o ojedinělý, finančně i technicky náročný projekt, jehož cílem je pozorovat a zaznamenávat v reálném čase a po dobu 1 roku (od 12.12.2011 do 12.12.2012) zhodnocování prostředků standardního retailového klienta na existujících nabízených spořicích účtech bank. Základem projektu je podrobně vytvořená metodika a pravidla, kterými se budeme řídit. To umožní, aby První bankovní reality test – spořicí účty přinesl reálné výsledky, byl nezpochybnitelný, odborně erudovaný, ale zároveň i klientsky srozumitelný a přijímaný. Peníze na tento projekt poskytla Air Bank. Na konci projektu vrátíme základní vklady zpět bance a peníze získané z připsaných úroků pak věnujeme na dobročinné účely. Metodika, harmonogram aktivit a další informace o projektu jsou v rámci objektivity uloženy u notáře.  

II. Metodika, kritéria

Spořicí účty musely splňovat určitá kritéria, aby porovnání bylo smysluplné:
  • Spořicí účty v Kč pro fyzické osoby nepodnikatele.
  • Spořicí účty, u kterých není povinnost mít zřízen běžný účet a pokud tato povinnost existuje, náklady na vedení takového účtu se odečtou od připsaných úroků.
  • Spořicí účty, kde jsou oficiálně vyhlášené sazby pro klienty – tzn. jde o vyhlašované sazby bankou, které jsou „vyvěšeny“ minimálně na internetových stránkách banky (z pohledu klientů jde o nejsnazší cestu, jak se dozvědět aktuální sazby bez nutnosti chodit na pobočku).
  • Spořicí účty, které umožňují kdykoliv uskutečnit odchozí a příchozí platby.
  • Spořicí účty bez výpovědní lhůty.
  • Spořicí účty bez výrazného minimálního zůstatku, který by se v důsledku choval jako termínovaný vklad - výše je stanovena na hranici 500 Kč.
  • Spořicí účty u bank, které jsou pro retailové klienty běžně dostupné po celé České republice(počet poboček v ČR > 5) nebo umožňují založit účet přes internet.
  • Měla-li jedna banka více spořicích účtů, kdy všechny nebo jejich část splňovaly všechna kritéria, založili jsme spořicí účet, který v době založení nabízel nejvyšší sazbu.

Částka

  • Výše úložky odpovídá průměru, který jsme oficiálně získali od ČNB. Dle údajů ČNB k 31.12.2010 bylo 10 331 264 běžných účtů a netermínovaných vkladů a objem prostředků na nich je 1 357 147,687 milionů Kč. Tedy v průměru vychází na jeden účet 131.366 Kč. Zarovnali jsme toto číslo směrem dolů na rovných 130.000 Kč.

Rozeslání prostředků

  • V pátek 9.12.2011 jsme hromadně rozeslali peníze na všechny účty tak, aby na nich přesně byla výše uvedená částka. V rámci objektivity i v nejmenším detailu jsme peníze na účet Air Bank poslali v pondělí 12.12.2011, protože se nejednalo o mezibankovní platební styk.
  • Samotné spořicí účty byly založeny v období měsíce listopad.
  •  

III. Kontrola a publicita

  • Každý měsíc budeme zveřejňovat pravidelné měsíční výpisy na webu www.bankovnipoplatky.com včetně tabulek s vývojem připsaných úroků a pořadí jednotlivých bank.
  • Na spořicích účtech provedeme dle předem stanoveného scénáře několik příchozích i odchozích transakcí, abychom prověřili a zdůraznili flexibilitu účtů.
  •  

 

IV. Banky (řazení podle abecedy)

 
  Banka název účtu
1 Air Bank spořicí účet
2 AXA Bank spořicí účet od AXA Bank
3 Citibank spořicí účet v CZK
4 ČSOB spořicí účet s prémií
5 Equa Bank spořicí účet
6 FIO banka Fiokonto
7 GE Money Bank spořicí účet Genius
8 ING Bank ING konto
9 KB KB spořící konto Bonus
10 LBBW Bank LBBW spořicí účet
11 mBank eMax Plus
12 Poštovní spořitelna Era červené konto
13 Raiffeisenbank Efektkonto Prémium
14 UniCredit Bank unikátní spoření
15 Volksbank běžný spořicí účet
16 Wüstenrot Wüstenrot spořicí účet
17 ZUNO Bank ZUNO spoření
 


První bankovní reality test – spořicí účty

Re: porovnani k 1.1.2013
Souhlasím, bylo by zajímavé vidět ještě i ten přelom roku....
porovnani k 1.1.2013
vyborny test, jsem rad ze jste do toho sli. akorat si myslim, ze to najzajimavejsi porovnani by bylo...
Diskutovat (2)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor