První rok Zonky:
lidé lidem půjčili 182 milionů, investoři mají připravenou další půl miliardu


29. 06. 2016  14:42          komentáře (0)

Auta, kuchyně, 3D tiskárny, nové zuby i prsa a taky jedna bezlepková pekárna, domácí pivovar, cestovka vozící cizince do Českého Švýcarska, kavárna pro matky s dětmi, mobilní aplikace, dílna na rekonstrukci starých motorek JAWA nebo prototyp luxusního vibrátoru. Lidé půjčili lidem už 182 milionů korun a dnes už můžeme říct, že tím zásadním způsobem mění půjčování peněz v Česku. 

První rok Zonky: lidé lidem půjčili 182 milionů, investoři mají připravenou další půl miliardu




ZONKY_CERVEN_2016 Zonky funguje přesně rok. Na nové životy, auta a kuchyňské linky a staré dluhy, sny a hříchy lidé lidem půjčili 182 milionů korun.

 

Pořádnou rychlost Zonky nabralo po spuštění marketingové kampaně letos v březnu, měsíčně teď půjčuje 40 milionů korun. Do služby jsou zapojeny tisíce lidí a funguje kolem ní živá komunita.

 

Radek Dvořák na Zonky refinancoval svých 14 spotřebních úvěrů, nevýhodných kontokorentů a nesmyslných kreditek. Chytrým refinancováním ušetřil 110 tisíc korun. Všem svým investorům pak přes Zonky napsal: “Ježíš, já byl blbec.”

 

Designérka Anna Marešová si na Zonky půjčila na to, aby mohla zaplatit faktury za výrobu prototypu luxusního vibrátoru. S vibrátorem vyhrála prestižní evropskou designérskou cenu, dnes už je v prodeji. Jen je kvůli velkému zájmu momentálně vyprodaný.

 

Petr Burian rekonstruuje historické motocykly. Poptávka je tak veliká, že v dosavadní dílně nestíhá. Na Zonky si půjčil na její rozšíření. Na konci července v té nové pořádá grilovačku pro všechny lidi, kteří se na jeho půjčku složili.

 

Mám rád alternativní cesty. Líbilo se mi, že i půjčka jde vyřídit bez velkého papírování, mile a s důvěrou, jakou jsem od banky nedostal. Navíc je super, že můžu půjčku kdykoli jednorázově splatit. Zonky zajímal hodně náš příběh, o co nám jde. Prostě to, na čem si já sám nejvíc zakládám. Mašiny teď čekají 2 až 3 měsíce, než přijdou na řadu a díky podpoře od Zonky se to zrychlí a dovedu dílnu k dokonalosti,” říká Burian.

 

36 procent zákazníků získalo 5,99 % nebo nižší úrok

 

Na Zonky má každá půjčka svůj příběh. Zatím se jich na Zonky objevilo 1 376 a ani jeden nebyl nuda.

 

Průměrný úrok na Zonky je aktuálně 8,89 %. Třicet šest procent zákazníků získalo úrok 5,99 % nebo nižší.

 

Pracujeme na vylepšení našich riskových metod tak, abychom mohli být ještě levnější,” říká ředitelka Zonky Lucie Tvarůžková.

 

Pro srovnání: průměrný bankovní úrok bez započítání kreditek a kontokorentů je podle ČNB nyní 10,91 %. U kreditek a kontokorentů neexistuje oficiální statistika, podle odhadů se ale úrok pohybuje mezi 15 až 25 procenty.

 

Refinancováním lidé ušetří v průměru 45 tisíc korun

 

I proto na Zonky “frčí” refinancování. “Lidem, kteří si k nám převedli dražší úvěry a kreditky, ušetříme podle našich propočtů v průměru 45 tisíc korun,” říká Lucie Tvarůžková.

 

Spočítali jsme si, že kdyby naši dosavadní “refinancovaní zákazníci” dál platili bankám a nebankám, zaplatili by na úrocích v příštích pěti letech o zbytečných 26 milionů korun víc,” dodává ředitelka Zonky.

 

Půl miliardy na další půjčování

 

V tuto chvíli je na Zonky k dalšímu půjčování připraveno půl miliardy.

 

O půjčování přes Zonky je extrémně velký zájem. Do příběhů nyní investuje 4 993 lidí. A dalších 6 487 zájemců čeká na to, až se na ně dostane řada. Investoři jsou na Zonky přibíráni postupně.

 

Pro řadu lidí je to první zkušenost s investováním a na Zonky posílají každý měsíc pár stovek, které jim zbudou z výplaty. Největší investoři už mají rozpůjčováno několik milionů.

 

A mohou být spokojení. Průměrný investorský výnos za první rok je téměř 8 procent. To je na trhu ojedinělé.

 

Zaměřujeme se na lidi, kteří v bankách dostávají nefér úrok, protože nezapadají do správných škatulek. Jsme ale poměrně přísní v tom, že nepůjčujeme lidem, kteří v minulosti své dluhy neplatili nebo platili pozdě a nedokáží nám vysvětlit proč. To se nám zatím vyplácí - aktuálně máme jen dva lidi s vážným problémem se splácením,” vysvětluje šéf risku Zonky Jan Zbirovský.

 

Zákazníci sami vyvíjejí aplikace, které Zonky vylepšují a rozšiřují

 

Kolem Zonky funguje živá komunita. Investoři si sami založili facebookovou skupinu, kde si vzájemně radí, jak službu používat.

 

A někteří šli ještě dál - sami vyvinuli aplikace, které pomáhají upozorňovat na nové půjčky nebo investorům nabízejí podrobné statistické přehledy.

 

Mezi takové služby patří například www.zotify.com, www.zvonkohra.info, v Google Play jsou ke stažení například aplikace Zonker nebo Zonkoid.



První rok Zonky: lidé lidem půjčili 182 milionů, investoři mají připravenou další půl miliardu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12508427120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více