Půjčky mezi lidmi - peer to peer začíná hezky fungovat


13. 01. 2016  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Takzvané peer-to-peer (P2P) půjčky jsou v České republice na vzestupu. Smyslem a cílem těchto půjček je vyloučení bank a splátkových společností jako nutné a nezastupitelné poskytovatele půjček a úvěrů. Půjčky mezi lidmi tak nabouraly dosavadní monopol finančních institucí. Pro využití půjček mezi lidmi můžete využít jednoduchý a srozumitelný způsob – například aplikaci Bankerat, Benefi, Zonky a další.

Půjčky mezi lidmi - peer to peer začíná hezky fungovat




I pro půjčky mezi lidmi, tedy peer to peer půjčky má kniha Patrika Nachera Konec finančních negramotů v Čechách trefné přísloví – „Ve dvou se to lépe táhne“.

Ve dvou se to lepe táhne aneb neuspějeme-li u bank a do šedé úvěrové zóny k lichvářům nepůjdeme, je tu ještě jedna, relativně nová možnost – půjčky přímo mezi lidmi nebo firmami: peer-to-peer – P2P. V České republice již existuje několik takových společností. Na jakém principu P2P funguje? Lidé a firmy si půjčují mezi sebou a výše zmíněné internetové stránky jsou platformy, které to umožňuji, neboli uzlová místa, kde se potkávají ti, kteří potřebují úvěr, s těmi, kteří jsou ochotni někomu jinému půjčit. Většinou to chodí tak, že žadatel o peníze zadá maximální úrok, který je ochoten akceptovat, a investoři pak na principu aukce nabízejí svoje peníze v daném limitu. Nebo je to naopak investor, který si vybírá, komu poskytne úvěr na základě jím daných kriterií. Jinými slovy se vynechává prostředník (banka, úvěrová instituce) a webová platforma slouží pro propojení investorů a potenciálních dlužníků, poskytuje základní právní servis, administrativu, smlouvy a především hodnoceni, rating či skoring žadatelů. Za tuto činnost si (většinou od obou stran obchodu) bere provizi. Služba je vhodná například pro OSVČ, na které se občas v tradičních finančních institucích „dívají skrz prsty“, či pro osoby, kterým byly bankami zamítnuty úvěry na základě příliš formalistického, robotického či „škatulkovacího“ posuzování (více u pořekadla „Nic lidského mi není cizí“). Nově tu tedy máme možnost si nejen půjčit, ale dokonce i my sami můžeme někomu poskytnout půjčku a tím vydělat vice, než za kolik se nám úročí peníze na spořicím účtu. Opět samozřejmě zdůrazňuji, že v rozumné výši, která v případě nesplácení ze strany dlužníka neohrozí náš rodinný rozpočet. Vyšší úroveň výnosu odpovídá také vyššímu riziku, proto je pro nás, jako pro potenciálního investora, bezpečnější, pokud své peníze rozložíme po menších částkách do více půjček pro vice žadatelů (diverzifikace).

KNIHU PATRIK NACHERA - KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH MŮŽETE SNADNO POŘÍDIT ZDE!

Půjčky mezi lidmi - prolomil se monopol finančních institucí

Jsme zase o něco svobodnější. Pokud potřebujete půjčku, nemusíte již využívat drahých či přísných bank, nebo nedůvěryhodných či dokonce lichvářských nebankovních úvěrových společností. Nyní si můžete půjčit od jiných, reálných lidí, kteří naopak mají zájem půjčit své prostředky někomu jinému. Využívat můžete jak půjčku do desíti tisíc korun, tak půjčku několika set tisíc korun. Pro možnost půjčky mezi lidmi se také setkáte často s označením P2P, nebo-li peer-to-peer.

Možnosti využití služby se postupem času rozšiřují. Celý systém půjčování mezi lidmi je tak stále jednodušší a lehčí na vyřízení i pochopení. Poskytovatele půjčky z řad fyzických občanů přitom nehledáte formou inzerátu na internetu, ale využijete rychlé a přehledné aplikace, například Bankerat, Benefi, nebo Zonky, které naleznete také na serveru Bankovní poplatky - ZDE!

Jak půjčky peer-to-peer fungují?

V těchto aplikacích si zadáte svůj požadavek na půjčku, určíte si parametry, jako například úrokovou sazbu, výši půjčky apod. a pak čekáte na nabídku. Případně můžete využit z již nabídnutých úvěrů reálných a skutečných lidí. Peníze máte k dispozici do několika minut a neplatíte nestandardní poplatky nebo skryté úroky.

Systém vám zaručuje, že nejste oproti poskytovateli půjčky, což je také obyčejná fyzická osoba jakkoliv znevýhodněni. To je obrovský posun poté, co byli dosud klienti bank a zejména splátkových společností vystaveni nátlaku, nutnosti přebírat pasivně podmínky poskytovatelů a v případě sporu bojovat s velkými kolosy, které mají neomezené prostředky a zdroje pro vedení soudních a jiných sporů.

Půjčky mezi lidmi jsou navíc velmi jednoduché a nenáročné na přípravu i administrování. Nemusíte podepisovat stohy smluv, ověřovat podpisy, prosit na místě o přidělení půjčky. V případě peer-to-peer půjček, tedy půjček mezi lidmi, vše vyřídíte přímo v příslušné aplikaci, tedy stačí se pouze připojit na internet a vše vyřídit z pohodlí domova či zaměstnání. Smyslem těchto aplikací není lákat na nevýhodné úvěry, ale zprostředkovat kontakt mezi člověkem, který chce půjčovat a člověkem, který si potřebuje půjčit.

Peer to Peer půjčky nejsou mikropůjčkami

Půjčky mezi lidmi si nespleťte s tzv. mikropůjčkami, tedy nízkými půjčkami na velmi krátkou dobu. Podobnost stránek totiž může být pro některé lidi zavádějící a místo půjčky od jiných lidí si pak takový člověk sjedná krátkodobou půjčku v řádech pouze několika tisíc korun. Pokud se chcete tohoto nebezpečí vyvarovat, využijte výše uvedený odkaz pro sjednání půjčky mezi lidmi. Na stránkách naše serveru Bankovnipoplatky.com si přitom můžete vybrat ze dvou možností a dvou aplikací půjček mezi lidmi, dle toho, která vám bude více vyhovovat.

PŮJČKY MEZI LIDMI SI SJEDNEJTE JEDNODUŠE A SPOLEHLIVĚ ZDE!

oblicej_telefonuje



Půjčky mezi lidmi - peer to peer začíná hezky fungovat

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více