Půjčujete peníze v rodině či známému? I zde můžete o peníze přijít


23. 03. 2015  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Z příspěvků lidí na sociálních sítích nebo v diskusích na serveru www.bankovnipplatky.com zjišťujeme, že lidé mají stále více problém s půjčkami v rodině, nebo přátelům. Důvodem je fakt, že situaci podceňují.

Půjčujete peníze v rodině či známému? I zde můžete o peníze přijít




Půjčka v rodině, nebo půjčka příteli či známému je půjčkou jako kterákoliv jiná. Dáváte své peníze k dispozici někomu o kom si myslíte, že ho velmi dobře znáte. Proto je mnoha lidem nepříjemné požádat rodinného příbuzného nebo známého o podpis na smlouvě, nebo alespoň jednoduchém potvrzení o převzetí peněz. A tady mohou začít problémy s kterými se potýká stále více lidí.

Při půjčkách v rodině totiž dávají lidé peníze členu rodiny jako půjčku přímo na ruku a to bez jakéhokoliv dokladu. V tu chvíli se zdá být vše v pořádku. Dlužník slíbí brzké splacení půjčky a v tomto duchu se také rozejdou. Následně vám tento člověk, který si půjčil vaše peníze nezvedá telefon, nekomunikuje a když nastal čas slíbeného splacení, není k nalezení. V takovém případě se může stát, že o peníze přijdete. Dlužník totiž popře, že od vás jakékoliv peníze převzal. Udělá to přesto, že tímto krokem zakončil vaše dlouholeté přátelství. Ale řekněme si upřímně. Pro některé lidi jsou peníze více než přátelství, nebo dokonce dobré vztahy v rodině. Věřte také, že dlužník si proto proč vám dluh nevrátil najde pro něj přijatelné vysvětlení, které ukonejší jeho svědomí. 

Dlužníci si často říkají, má mnohem víc peněz než já, tak proč mě nemůže podpořit? Nebo on mě urazil, když po mně takhle tvrdě vyžaduje splacení, tak mu nevrátím nic, ať vidí. A dalších důvodů se najde dost a dost. Problém je, že jste v pasivní roli a vrácení nemůžete kromě apelování na dlužníka, nijak ovlivnit. Vše je totiž pouze ve formě tvrzení proti tvrzení a jako věřitel jste v důkazní nouzi.

Pokud už se taková věc stane, snažte se dlužníka chytře a nenápadně formulovanými dotazy pomocí mailu či sms dotlačit k tomu, aby se byť nechtěně k dluhu doznal. Dobré tak je, pokud vám dlužník napíše, že vám "ten dluh sto tisíc nemůže vrátit v termínu, protože musí opravit auto" apod. V takovém případě už se alespoň nepřímo doznává k tomu, že vám dluží nějakou částku. Dobré také je, pokud je u předání peněz svědek či několik vašich svědků, nebo je dluh před svědky potvrzen. Platí však, že by jste se vůbec neměli do podobné situace vůbec dostat.

Jak nejlépe půjčku známému řešit?

Prvotní je zbavit se rozpaků s podpisem smlouvy o půjčce. Platí, že smlouva o půjčce, nebo potvrzení o převzetí částky může být úplně jednoduchá. Stačí, když se ve smlouvě objeví jména a adresy věřitele a dlužníka, dlužná částka a splatnost půjčky, spolu s podpisy účastníků, nebo alespoň podpisem dlužníka, který je samozřejmě podstatnější. 

Potvrzení může mít také formu uznání dluhu, nebo slibu splatit částku do určitého data. V tu chvíli si totiž sám zajistíte, že dlužník bude muset částku vrátit, a pokud to neudělá, pak ho budete moci úspěšně zažalovat u soudu a následně požádat o nařízení exekuce vůči dlužníkovi. 

Je třeba si uvědomit, že půjčka v rodině nebo půjčka kamarádovi je to samé, jako kterákoliv jiná půjčka. Podpisem na smlouvě si navíc můžete zajistit to, že o tohoto kamaráda či přítele nepřijdete a vůbec ho nevystavíte pokušení částku nevrátit, ať už z jakéhokoliv důvodu.

Autor článku je advokát kanceláře www.ProfiPravnik.cz

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Půjčujete peníze v rodině či známému? I zde můžete o peníze přijít

Diskutovat (0)