Půlroční odklad splátek úvěrů schválen. Otázky a odpovědi


08. 04. 2020  11:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Poslanecká sněmovna schválila až šesti měsíční moratorium na odklad splátek úvěrů a hypoték. Lidé tak budou moci zažádat své banky o poskytnutí odkladu a banky budou povinny jim vyhovět. Přinášíme vám nejčastější otázky a odpovědi.

Půlroční odklad splátek úvěrů schválen. Otázky a odpovědi




Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh na půlroční moratorium odkladu splátek pro klienty, kteří splácejí spotřebitelské úvěry a hypotéky. Pro lidi to může znamenat citelnou úlevu. Očekává se, že této možnosti využije až 30 procent klientů. Zejména se bude jednat o živnostníky a zaměstnance postižené nějakým způsobem koronavirovou krizí. 

Připravili jsme pro vás několik otázek a odpovědí, které vám pomohou orientovat se v problematice právě schváleného odkladu splátek. Kde požádat? Jaké jsou podmínky? Výhody a nevýhody?

V čem se liší původní nabídka bank na odklad splátek úvěrů, které nabízely ze své vlastní iniciativy od verze, kterou navrhla vláda?

Původní nabídka bank nebyla nároková. Některé banky chtěly po klientech doložení konkrétního postižení koronavirovou krizí. Banky také nabízely odklad na tři měsíce. Schválená verze stát počítá až s půlročním odkladem splátek. Tedy dvojnásobnou dobu, než v případě nabídky bank.

Platí odklad splátek automaticky, nebo musím zájem o odklad někde oznámit?

Odklad splátek automaticky neplatí. To je změna oproti původním úvahám ministerstva financí. Moratorium tak neplatí plošně, ale pro ty, kteří o to mají zájem. O odklad tak klient požádá svou banku, která je povinna nabídnout na svých webových stránkách na viditelném místě přístup k tomuto online formuláři. 

Musím využít celou délku odkladu šesti měsíců, nebo si můžu delku individuálně změnit?

Délku odkladu splátek můžete zvolit, ale pouze ve dvou varianátech. Buď zvolíte tři měsíce odkladu nebo šest měsíců. Po odeslání formuláře a podpisu dodatku o odkladu splátek už nemůžete tuto volbu změnit.

Mohu po odložení splátek začít opět normálně platit ještě před uplynutím maximální lhůty odkladu?

Nemůžete. Po schválení odkladu splátek ze strany banky jste povinni už tento odklad v plném rozsahu využít. Pokud budete provádět nějaké splátky v této době, banka vám je s největší pravděpodobností vrátí.

Bude mi po dobu odkladu splátek narůstat úrok? Nebo se mi bude úrok po tuto dobu promíjet?

Nikoliv. Banky mohou uplatňovat úroky i po dobu odkladu. Tyto ale splácet nebudete. Odklad platí nejen na splácení jistiny, ale i na splácení úroků z úvěru. Některé banky ale nabízejí nad rámec svých povinností velmi proklientsky i odpuštění úroku po tuto dobu. Jedná se aktuálně o dvě banky, Creditas a Českou spořitelnu. Obě banky klientům u hypoték, resp. u úvěrů u nichž ručí klient nemovitostí, odpouští úroky po celou dobu moratoria.

Jak se odklad splátek projeví na budoucím splácení? Kde a kdy se odložené splátky a úroky pojeví?

Splátky a úroky se odloží v čase. Banky nesmí navyšovat částky splátek v následujících měsících po odkladu. Splátky a úroky z doby odladu se tak budou hradit až na konci splácení úvěru. V podstatě budou o tyto splátky a úroky prodlouženy doby splácení.

Od kdy odklad splátek platí? 

Odklad splátek platí od dubna, tedy od dubnových splátek, pokud si klient včas zažádá. Původně banky stanovovaly podmínku, že o odklad je třeba zažádat několik dnů před splatností půjčky, aby mohla být žádost včas vyřízena. Nově bude platit odklad na všechny splátky počínaje měsícem dubna.

Může mi banka žádost o odklad zamítnout? Například z důvodu pouze malého postižení koronavirovou krizí?

Banka nemůže žádost zamítnout. Podmínkou je zejména fakt, že zájemce není neplatič, nedy nedluží splátku po její splatnosti a že dluh vznikl před 26. březnem. Na odklad splácení mají klienti, kteří vyplní svou žádost nárok přímo na základě zákona.

 

 

KONKRÉTNÍ NABÍDKY BANK A JEJICH VÝHODY NALEZNETE V ČLÁNKU ZDE!



Půlroční odklad splátek úvěrů schválen. Otázky a odpovědi

Diskutovat (0)