Řada penzijních společností musela sloučit své účastnické fondy


09. 01. 2015  10:28     TZ     komentáře (0)

Penzijní společnosti AXA, Conseq, Komerční banky, ING či Allianz nesplnily do konce roku zákonnou povinnost získat do všech svých účastnických fondů třetího pilíře majetek nejméně 50 milionů korun, takže některé své fondy sloučily. 

Řada penzijních společností musela sloučit své účastnické fondy




Týká se to především rizikovějších dynamických fondů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi penzijními společnostmi.

AXA penzijní společnost otevřela nový Vyvážený účastnický fond, jehož investiční strategie je shodná s investiční strategií Smíšeného účastnického fondu. Tyto dva fondy byly sloučeny k 1. lednu 2015, čímž Smíšený fond
zanikl. "U nově vzniklého Vyváženého fondu jsme pro naše klienty zachovali možnost investování v rámci dynamičtějších strategií spoření a zároveň jim zůstávají v platnosti již sjednané strategie spoření," uvedl manažer
komunikace skupiny AXA Karel Žyla.

KB Penzijní společnosti se požadovaný limit nepodařilo splnit v případě Zajištěného účastnického fondu. Jeho sloučení s Vyváženým fondem již schválila ČNB, řekl ČTK výkonný ředitel společnosti Pavel Racocha.

Conseq penzijní společnost měla vedle akciového účastnického fondu tři účastnické fondy dluhopisové (Dluhopisový, Státních dluhopisů 2023 a Státních dluhopisů 2033). Ty od 1. ledna sloučením zanikly a zůstal pouze jeden Conseq Dluhopisový účastnický fond. Oba dosáhly ke konci roku požadovaného kapitálu 50 milionů Kč a budou tedy podle plánu pokračovat ve své činnosti, upozornil Richard Siuda z Conseq Investment Management.

ING se požadované hranice nepodařilo dosáhnout u fondů - Penze 2030, Penze 2040 a Účastnický fond světových akcií. Fondy životního cyklu Penze 2030 a Penze 2040 bude chtít sloučit do nového spořicího fondu s názvem Spořicí fond ING Penzijní společnosti. "O podobě sloučení jednáme v tuto chvíli s ČNB. Důvodem pro sloučení fondů životního cyklu je dlouhodobě nízká hodnota aktiv v jednotlivých fondech, kvůli níž tyto fondy nemohly začít investovat dle své investiční strategie. Slučování do nového fondu je tak výsledkem naší snahy o zachování vyvážené strategie spoření v naší nabídce. V případě akciového fondu je otevřeno několik variant, které v tuto chvíli projednáváme s ČNB," uvedl mluvčí ING Daniela Velová.

Allianz penzijní společnost už minulý rok přistoupila ke sloučení fondů Dynamický a Selection. "Oba byly rizikověji orientované, jejich investiční strategie byly velmi blízké, a proto nebyl důvod je nespojit. Změny v investiční strategii klientům nenastaly," uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

ČSOB Penzijní společnost již splnila zákonnou podmínku a hodnota majetku ve všech jejích účastnických fondech překročila hranici 50 milionů korun. Penzijní společnost České pojišťovny má od poloviny listopadu naplněn majetek ve všech fondech, totéž hlásí i Penzijní společnost České spořitelny.

Účastnické fondy vznikly v roce 2013 v rámci penzijní reformy. Celkem do nich koncem loňského září 178.000 klientů uložilo téměř 3,5 miliardy Kč. Tyto fondy na rozdíl od původních penzijních fondů (nyní tzv. transformované fondy) nemusí garantovat nenulové zhodnocení každý rok a účastníkům naopak mohou nabídnout zajímavější investiční strategie pro zhodnocování vložených peněz.



Řada penzijních společností musela sloučit své účastnické fondy

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

36446902112

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918