Radka, 18 let:
Našla deset tisíc korun. Teď jí stíhá policie


01. 10. 2015  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Radka je studentkou gymnázia. Díky "štěstí" našla taštičku s částkou deset tisíc korun. Peníze si ponechala a chtěla je využívat na své potřeby. Jednala Radka správně, nebo si naopak způsobila velký problém? ČTĚTE DÁLE!

Radka, 18 let: Našla deset tisíc korun. Teď jí stíhá policie




Ten úterní večer jí svým způsobem změnil život. Jako studentka počítala Radka každou korunu. Na učebnice, na kurzy, na dojíždění. Rodiče jí nedávali žádné kapesné, takže se o sebe musela svým způsobem nějak postarat vždy sama. Proto jí i přišlo velmi vhod, když objevila kousek od bankomatu v nákupním centru příruční tašku s deseti tisíci korunami. Žádný doklad u peněz nebyl. Jen ty peníze. Radka si řekla, že když neví, komu má peníze vrátit, jsou to už její peníze. Cestou domů si pak plánovala, co všechno za peníze pořídí a byla moc šťastná.

Netrvalo dlouho a u dveří jejího bydliště zazvonila policie. Hledali právě Radku, kterou si odvezli na policejní služebnu k výslechu. Na konci výslechu si Radka vyslechla obvinění z trestného činu. Toho se dopustila tím, že nalezené peníze neoznámila a nepředala policii. Důvod, že v tašce nebyl žádný doklad ani věc, která by pomohla určit majitele, není důležitý. Peníze měla odevzdat na policii a ta už by ji na žádost poškozeného následně tomuto vlastníkovi vrátila. Postup Radky však tomuto, bohužel, brání.

Radku přitom našli velmi snadno. Po oznámení majitele tašky a finančního obnosu a informace, kde zhruba ke ztrátě došlo, prozkoumala policie kamerové záběry z místa a samozřejmě zjistila, kdo peníze sebral. Bylo pak už jednoduché zjistit, o koho se jedná.

Nalezená věc se nestala vlastnictvím nálezce, jak se mnoho lidí bezdůvodně domnívá. I nadále patří ztracená věc tomu, kdo ji ztratil. Radka ani nebyla v dobré víře, že by věc měla patřit jí. Věděla, že ponecháním peněz může poškodit toho, kdo je bude na místě hledat a shánět se po nich.

Radku sice nečeká žádný tvrdý trest. Zřejmě ani nedojde k obžalobě, ale už samo vyšetřování a ostuda je pro Radku velkým trestem a poučením do budoucna. 

 

MÁTE TAKÉ TAKOVÝ ČI JINÝ PRÁVNÍ PROBLÉM? CHCETE SE INFORMOVAT NA PRÁVNÍ MOŽNOSTI A POSTUP? NECHCETE NĚCO ZANEDBAT A RISKOVAT TAK SVÉ PROSTŘEDKY? MŮŽETE POUŽÍT NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNU ZDE! Poradna je z kapacitních a praktických důvodů zpoplatněna částkou 300,- Kč.

logo



Radka, 18 let: Našla deset tisíc korun. Teď jí stíhá policie

Diskutovat (0)