Rady pro podnikatele:
s bankou nebo bez banky?


12. 04. 2012  11:22     tz     komentáře (3)

Podle aktuálních údajů České bankovní asociace bylo za posledních dvanáct měsíců poskytnuto podnikům nepatrně více – o 0,9 procent – úvěrů než v období předešlém. Firmy měly největší zájem o kontokorent, revolvingové úvěry a pohledávky z kreditních karet, tedy o produkty s krátkodobou splatností, ale podmíněné účtem v konkrétní bance. Ne každý živnostník však na takové půjčky dosáhne, není schopen doložit minulá daňová přiznání, kladný hospodářský výsledek nebo bezdlužnost vůči státním institucím.





„Oslovují nás lidé a podnikatelé, kteří shánějí peníze okamžitě, na krátkou dobu kvůli investiční příležitosti s brzkou návratností. Někteří už mají negativní zkušenost v bance, která jim vypověděla úvěr, snížila kontokorent nebo po dlouhém zpracování jejich žádost úplně odmítla,“ vypočítal Aleš Budín, jednatel společnosti Bez banky, která poskytuje krátkodobé půjčky oproti ručení, například automobilem nebo strojem. Věc v zástavě přitom může majitel dál využívat.

 

Pokud klient hledá kapitál se splatností delší než půl roku, je lepším řešením bankovní úvěr. Naopak v případě, kdy firma potřebuje finanční pomoc okamžitě a na peníze za vlastní služby či produkty teprve čeká, je nejsnadnějším řešením obrátit se na seriózního poskytovatele mimo bankovní sektor. „Smlouvu uzavíráme nejčastěji na měsíc nebo na několik měsíců. Půjčku lze splatit kdykoliv, i po pár dnech, úroky klient zaplatí jen za každý započatý týden. Naopak půjčka může být také automaticky prodloužena, pokud jsou řádně placeny úroky. Částky se pohybují od 20 tisíc do několika milionů, převážně však v rozmezí od 50 do 300 tisíc korun,“ popsal Aleš Budín.

 

Vyřízení úvěru v bance je podmíněno schvalovacím procesem s rizikem odmítnutí. Žadatelé často neprojdou tzv. scoringem z důvodu nedostatečného obratu nebo ziskovosti firmy, a to i v případě, že mají dostatek majetku, ale nechtějí ho prodávat. „Takoví klienti už se mnohdy na banku ani neobracejí a jdou rovnou k nám, aby neztráceli čas. Půjčka jen na pár týdnů je vyjde i levněji. Pokud ale někdo potřebuje finance na delší dobu, je výhodnější banka, řekněme od půl roku výše,“ naznačil rozdíl v úrokových sazbách a době splatnosti Aleš Budín.

 

Zatímco společnost Bez banky počítá úrok 2 až 3 procenta týdně a kdykoli umožňuje úvěr splatit, krátkodobé bankovní produkty nabízejí roční úrokovou sazbu individuálně, kolem deseti procent, se splatností až několik let. Je tedy na podnikateli, aby uvážil, jak rychlá bude návratnost jeho investic a která služba je pro něj z daného hlediska výhodnější. „Ve srovnání známého RPSN (roční procentní sazba nákladů) vychází banka samozřejmě lépe, u nás ale klient zaplatí jen za dobu, kdy peníze skutečně potřebuje, takže mnohdy vyjde úrok i nižší. Navíc půjčené peníze dostane jen několik hodin po svém rozhodnutí navštívit některou z našich poboček. Dostupnost půjčky, jednoduché vyřízení, ale také serióznost a kvalita služeb jsou důvody, pro které se k nám klienti rádi vracejí,“ uzavřel Aleš Budín.

         

Tabulka: Srovnání podmínek poskytnutí podnikatelského krátkodobého úvěru v bankovním a nebankovním sektoru

  S bankou Bez banky
Dostupnost půjčky

Klient prochází schvalovacím procesem banky, při tzv. scoringu musí uspět v mnoha kritériích

Okamžitou půjčku dostane klient oproti adekvátnímu zajištění (automobil, stroj, nemovitost), které může dál využívat

Bonita žadatele

Klient prokazuje kladný výsledek hospodaření firmy, minulá daňová přiznání a bezdlužnost vůči státním institucím

Jediné podstatné je zajištění movitým či nemovitým majetkem

  Rychlost vyřízení  

Několik dnů až týdnů

Od 2 hodin (ručení automobily) do 2 dnů (ručení speciálními stroji, nemovitostmi)

Délka splácení

Od několika měsíců do několika let (předčasné splacení půjčky dle smluvních podmínek jednotlivých bank)

Od jednoho týdne do několika měsíců – splatit půjčku lze kdykoli během jejího trvání bez dalších poplatků (například po týdnu)

 


Rady pro podnikatele: s bankou nebo bez banky?

Diskutovat (3)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15584803104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více