Raiffeisen dostala v Bulharsku pokutu 74 milionů za klamání klientů


26. 10. 2009  23:27     ČTK     komentáře (0)

Raiffeisen v letech 2004 až 2007 nabízela klientům v Bulharsku, že pokud si u ní vezmou hypotéku, dostanou i životní pojištění zdarma.





Rakouský finanční ústav Raiffeisen International dostal v Bulharsku pokutu 5,58 milionu leva (téměř 74 milionů Kč). Bulharská součást banky podle rozhodnutí tamního antimonopolního úřadu lákala klienty na to, že jim k hypotečnímu úvěru zdarma sjedná životní pojištění. To ale pak přestala nabízet. Banka zvažuje odvolání. Banka podle antimonopolního úřadu nikdy neměla v úmyslu pojištění zachovat a nabídku využila pouze jako taktiku k nalákání nových klientů. Postup banky podle úřadu poškodil jak klienty, tak zájmy konkurence. Raiffeisen Bulgaria je čtvrtou největší bankou v Bulharsku. Nález antimonopolního úřadu si podle agentury Reuters nejdříve prostuduje a teprve potom se rozhodne, zda podá odvolání. Raiffeisen uvedla, že podle prvních informací se zdá, že se úřad opíral o informace, které přesně neodpovídají skutečnosti. Antimonopolní úřad banku potrestal po stížnosti jednoho z klientů, který oznámil, že banka pojištění zrušila dva roky po tom, co si vzal hypotéku. O zrušení pojištění jej prý vůbec neinformovala. Pojištění přitom podle něj bylo původně sjednáno na celé období trvání hypotéky. Úřad v nálezu mimo jiné uvedl, že Raiffeisen pojištění zdarma k hypotečnímu úvěru nabízela i po tom, co jej tomuto klientovi zrušila. Komerční banky v Bulharsku před finanční krizí běžně nabízely různé pobídky lidem, kteří si vezmou úvěr. Po letech odříkání a nedostatku příležitostí za předchozího režimu byl v zemi obrovský zájem o nemovitosti, automobily či elektroniku. Bulharský antimonopolní úřad začal v červenci prošetřovat tvrzení, že tamní bankovní sektor provozoval kartel, který určoval výši úrokových sazeb. Vyšetřování je podle úřadu komplikované a možná potrvá více než rok, než bude dokončeno.


Raiffeisen dostala v Bulharsku pokutu 74 milionů za klamání klientů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15593041456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více