RAIFFEISENBANK LONI VYKÁZALA ZISK 1,9 MILIARDY KORUN


13. 03. 2013  13:44     tz     komentáře (0)

"Na český bankovní trh v loňském roce působila řada negativních jevů: nepříznivý vývoj české ekonomiky a s tím související pokles zájmu klientů o úvěrování, rekordně nízké úrokové marže a v neposlední řadě i zpřísňování  kapitálových požadavků ze strany evropských regulátorů. Ve světle těchto negativních vlivů je náš loňský výsledek dobrý a podle očekávání,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Mario Drosc.

RAIFFEISENBANK LONI VYKÁZALA ZISK 1,9 MILIARDY KORUN




  • Čistý zisk meziročně klesl o 11 % na 1,973 miliardy Kč
  • Vklady klientů stabilní na 144,1 miliardy Kč
  • Úvěry klientům -5 % na 150,1 miliardy Kč
  • Mírný pokles příjmů z poplatků i úroků
  • Pokles ztrát ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek o 5 % na 1,8 miliardy Kč
  • Nárůst kapitálové přiměřenosti na 13,65 %
  • Nárůst vlastního kapitálu o 12 %

„Mám radost z toho, jak jsme loňský rok zvládli. V době klesajících marží a výnosů jsme zastavili růst nákladů a dosáhli jsme toho, že jsme připraveni k dalšímu růstu,“ uvedl Drosc.

Bez  ohledu na stagnující ekonomiku vidí Raiffeisenbank příležitosti k dalšímu rozvoji, a to jak zlepšováním stávajících služeb, tak i nabídkou nových produktů. „Ještě více se  zaměříme na kvalitu služeb nabízených prémiovým klientům a na individuální řešení jejich potřeb. V posledních týdnech jsme tak představili např. nové kreditní karty, spustili jsme obsluhu účtu přes chytré telefony, vylepšili naše bankomaty a nabídli jsme klientům nový účet eKonto Komplet, který je vhodný pro aktivní klienty, kteří rádi cestují a nakupují,“ dodal Mario Drosc.

 

 

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA ROK 2012

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky za rok 2012 dosáhl 1,973 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 11 %. Čisté úrokové výnosy meziročně poklesly
o 6,5 % na 6,36 miliardy Kč, čisté příjmy z poplatků se snížily o 0,5 % na 2,188 miliardy korun. Ostatní výnosy banky, které zahrnují zisky z operací na finančních trzích, meziročně rostly o 8 % na 1,44 miliardy korun. Podíl příjmů z poplatků na celkových příjmech se drží pod úrovní evropského standardu a dosahuje 22 %.

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva dosáhla 197,6 miliardy korun a meziročně poklesla o 2,6 %. Objem úvěrů meziročně poklesl o 5,3 procenta na 150,1 miliardy korun. Objem vkladů zůstal meziročně stabilní, když vzrostl o 0,1 procenta na 144,1 miliardy Kč.

NÁKLADY Provozní náklady meziročně vzrostly o 2,3 % na 5,71 miliardy korun. Bance se tak daří držet náklady pod kontrolou i v době zvýšených nákladů na IT a zavádění celé řady produktových novinek.

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek klesly meziročně o 5 %
na 1,798 miliardy korun.

KAPITÁL Vlastní kapitál banky se meziročně zvýšil o 12,3 % na 18,2miliardy korun.  Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku dosáhla 13,65 %, zatímco o rok dříve to bylo 12,04 %. Nárůst kapitálové přiměřenosti je způsoben nejen posílením základního kapitálu banky (navýšení
o 1,846 miliardy korun v červnu 2012), ale také zpřísněným řízením rizikově vážených aktiv. Banka tak má přebytek likvidity pro další úvěrový růst.

V PORTFOLIU ŽÁDNÉ RIZIKOVÉ DLUHOPISY Raiffeisenbank ve svém portfoliu ani nadále nedrží žádné dluhopisy jakékoli z rizikových zemí Evropy. Téměř 99 % svých investic banka směřuje do státních dluhopisů České republiky.

 

HLAVNÍ NEFINAČNÍ NOVINKY

RAIFFEISEN PENZIJNÍ SPOLEČNOST Raiffeisenbank v ČR se zaměřuje především na kvalitní poradenství a dlouhodobé finanční plánování a jako taková nemůže chybět v penzijní reformě. Pod názvem Raiffeisen penzijní společnost vstoupila skupina Raiffeisen od počátku roku na penzijní trh, když začala nabízet produkty ve 3. i nově vzniklém 2. pilíři spoření na důchod. Přes pozvolný nárůst zájmu o druhý pilíř si RPS rychle našla místo na trhu, když v prvních dvou měsících byla druhou nejsilnější penzijní společností v nově vzniklém pilíři.

NOVÉ KREDITNÍ KARTY Nové kreditní karty Raiffesienbank v sobě ojediněle kombinují možnost získání 2 % zpět z každého nákupu, výhodné úrokové sazby, věrnostní prémie, slevy až 50 % na zboží a služby, atraktivní pojištění i asistenční služby. Karty s názvem Style a De Luxe lze získat  zdarma a svými parametry se jednoznačně řadí na špičku na českém trhu.

APLIKACE PRO CHYTRÉ TELEFONY Na konci loňského roku Raiffeisenbank svou novou aplikaci pro chytré telefony s názvem Mobilní eKonto. Aplikace potvrzuje vedoucí postavení banky ve světě přímého bankovnictví a nabízí řadu služeb, které dosud na českém trhu nebyly: např. vyhledání nejlepší ceny, platbu mezi dvěma telefony pomocí bezkontaktní technologie NFC či zadání platebních příkazů prostřednictvím QR kódu. Pomocí QR kódu již lze platit u více než tisícovky eshopů a tato nová platební metoda se již objevuje i na fakturách prvních velkých výstavců faktur. Aplikaci Mobilní eKonto si za dva měsíce stáhlo a aktivně využívá více než 25 tisíc klientů.

ROZVOJ EKONTA Banka od února nabízí nabízí nové eKonto KOMPLET, jehož zřízením klient získá špičkově vybavený účet s jedním transparentním poplatkem. Neplatí pak žádný poplatek za transakce na účtu, má zdarma i neomezený výběr z bankomatů jakékoli banky v ČR i v zahraničí. Díky připojené kreditní kartě pak lze mít  plně vybavený účet a navíc získat od banky věrnostní bonusy. Banka bude nový účet dále rozvíjet, nejbližší novinkou bude spuštění nabídky nových debetních karet s bezkontaktní technologií.

Tomáš Kofroň, Raiffeisenbank a.s.



RAIFFEISENBANK LONI VYKÁZALA ZISK 1,9 MILIARDY KORUN

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16172783136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více