RBI:
TEMNÝ VÝHLED PRO VÝVOJ EKONOMIKY EUROZÓNY


29. 06. 2012  14:46     tz     komentáře (0)

Ekonomiky eurozóny v letošním roce oslabí o 0,3 procenta, v příštím roce by měl HDP eurozóny vzrůst o 0,8 procenta. Rozhodující pro další vývoj v eurozóně bude vyřešení sporů mezi Francií a Německem. Za bezpečný přístav jsou nadále považovány německé dluhopisy.





„Současný vývoj ve Španělsku i Řecku zatím nepřináší úlevu evropské dluhové krizi. Ve větší části eurozóny se tak dá očekávat recese a zhoršení hlavních ekonomických ukazatelů,“ uvádí v nové publikaci „Strategy Global Markets“ hlavní ekonom Raiffeisen Bank International (RBI) Peter Brezinschek. Očekává tak letošní pokles HDP eurozóny o 0,3 procenta a mírný růst o 0,8 procenta v roce 2013.

Poslední vývoj v Evropě má nadále dopad na výnosy dluhopisů jihoevropských zemí. „Zatímco německé dluhopisy jsou stále považovány za bezpečné, výnos ze španělských dluhopisů je stále na kritických úrovních,“ dodal. Brezinschek nepovažuje za správné výzvy některých evropských politiků k „nastartování růstu namísto úspor“.

Hlavním úkolem eurozóny se podle Brezinscheka nyní stanou požadavky Španělska, okamžitý odchod Řecka z eurozóny nyní totiž nehrozí. Důležitý podle něj bude především postoj Francie, bude záležet zda se francouzský prezident přikloní spíše ke spolupráci s Německem nebo se naopak přikloní k jihoevropským zemím. Zatímco první volba může přispět k vytvoření fiskální unie založené na stabilitě a pevných pravidlech, druhá může vést k prohloubení problémů.

Podle RBI bude Evropská centrální banka dále zvyšovat objem likvidity na finančních trzích, ať už snížením úrokových sazeb nebo pumpováním dalších peněz do ekonomiky. Kurz eura by měl zůstat na relativně stabilních úrovních mezi 1,20 a 1,30 USD/EUR.

Mezi investory zůstanou i nadále oblíbené především německé státní dluhopisy, zájem ale bude i o firemní bondy s vysokým ratingem. U akcií pak RBI vidí prostor především pro růst amerických akcií



RBI: TEMNÝ VÝHLED PRO VÝVOJ EKONOMIKY EUROZÓNY

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12467213936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více