TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Refinancování půjček. Revoluci přinesly nové banky


10. 07. 2023  00:29     Miroslav Zeman     komentáře (1)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Refinancování jako produkt vznikl už před vstupem čtyř nových nízkonákladových bank, tedy Fio banky, Air Bank, Equa Bank a Zuno na tuzemský trh. Právě ale jejich příchod započal zlaté období refinancování půjček a následně i hypoték. Některé z nových bank už jsou navíc minulostí.

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Refinancování půjček. Revoluci přinesly nové banky




Refinancování půjček je produkt, kterým starý úvěr splatíme jiným úvěrem, většinou od jiné banky, s výhodnějšími podmínkami.

Konsolidace půjček je produkt, kterým několik starých úvěrů splatíme jedním úvěrem, většinou od jiné banky, přičemž naše původní splátkové zatížení se výrazným spůsobem tímto sjednocením úvěrů sníží.

Refinancování je produkt, který zcela vnímá potřeby a přání klientů. Je to proklientský produkt. I banka má z refinancování a konsolidace půjček své výhody a profit. Tyto výnosy se tak jak pro klienta, tak i pro banku vzájemně doplňují. Refinancování působí pozitivně ve prospěch klientů hned z několika důvodů:

1) Umožní snížit splátky, i náklady na úvěr. Klient tedy pocítí okamžitou úlevu od splátkového zatížení a tato úleva není jen formální na úkor dlohodobějšího splácení úvěru, ale také reálná, protože se vždy snižuje úrok a RPSN, tedy celkové náklady na splácení úvěru.

2) Tlačí na snižování nákladů úvěrů. Refinancování totiž umožňuje bankám přetahovat klienty jiných bank. Je to ideální prostředek pro získání nového klienta. Je logické, že i původní banka, která poskytla v minulosti klientovi dražší úvěr se musí tomuto trendu přizpůsobit a sama nabízet klientům snížení nákladů na úvěr, nebo prodloužení doby splatnosti

3) Zvšení mobility bankovních klientů. Každé zvýšení mobility klientů v rámci bankovního trhu je pozitivní. Zvyšuje konkurenci na trhu. Klient se díky tomu stává skutečným rozhodujícím a nejdůležitějším článkem vztahu. Když vůči němu nebude banka vstřícná, snadno odejde k bance jiné.

Doplňujeme, že nevýhodnost, nebo vyšší nákladová  náročnost původních úvěrů nemusí být způsobena jen tím, že by původní banka byla drahá. 

Revoluci na trh refinancování přinesly nové banky

Právě nové banky přinesly do tehdy ještě strnulého trhu účtů a úvěrů skutečnou revoluci. Nové banky, které byly proti původním znevýhodněné mnohem nižším kapitálem, nulovou základnou klientů a nulovou pověstí využili refinancování jako ideální produkt pro získávání nových klientů. Zatímco na trhu běžných účtů byl směr jasný - konkurence formou nulových či minimálních poplatků, u úvěrů byla situace složitější. Lidé upřednostňovali a často upřednostňují vyřízení úvěru u své banky. Jednak jí znají a jednak je to pohodlnější, než hledat informace a zkoušet něco nového.

Velmi výhodné nabídky refinancování úvěrů všek umožnily novým bankám rozhýbat trh. Tyto banky totiž přišly s mimořádně výhodnými nabídkami a kreativitou, kterou do celého sektoru vnesly.

Refinancování s novými možnostmi

Refinancování stejně jako i nové půjčky už není pouze o tom, platit měsíčně méně a celkově na úvěru zaplatit co nejméně, resp. méně než v případě původního úvěru. Refinancování je i o dalších možnostech a bonusech či odměnách. Lidé už si tak mohou volit variabilně výši splátek, mohou dostat část splátek zpět, dostávají věcné odměny, odměny a bonusy na úrocích za řádné splácení a další výhody, které dále snižují nákladnost úvěru.

Refinancování lze vyřídit snadno

Refinancování úvěru by mohlo být jakkoliv výhodné, kdyby jeho vyřízení nebylo snadné a rychlé. Právě rychlost vyřízení a komfort je důležitým aspektem oblíbenosti produktu. Refinancování tak lze vyřídit nejen přes internet, ale i v případě návštěvy pobočky po sjednání úvěru, vše ostatní, včetně samotného refinancování starého úvěru vyřídí nová banka. Vše funguje obdobně jako v případě převodu účtu k jiné bance na základě kodexu mobility.

 

NÁŠ SERIÁL O ÚVĚRECH, ÚVĚROVÝCH PRODUKTECH A FINANČNÍ GRAMOTNOSTI NALEZNETE ZDE!

 



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Refinancování půjček. Revoluci přinesly nové banky

Refinancování půjček. Revoluci nepřinesly nové banky
Dobrý den, rád bych upozornil na nepřesnosti v úvodu článku. Uvedené banky se opravdu na rozvoji re...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16440419984

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více