Region střední a východní Evropy zůstává pro skupinu UniCredit důležitým motorem růstu


16. 01. 2018  18:35          komentáře (0)

Díky stále posilující vedoucí pozici a růstu počtu klientů, zůstává region střední a východní Evropy (CEE) pro skupinu UniCredit důležitým motorem růstu. Skupina je lídrem v oblasti celkových aktiv a zásluhou široké mezinárodní působnosti patří mezi nejvýznamnější banky v každé zemi daného regionu.

Region střední a východní Evropy zůstává pro skupinu UniCredit důležitým motorem růstu




Region pokračuje v organickém růstu a udržuje si svou ziskovost především díky stabilním výnosům, které jsou podpořeny vysokou provozní efektivitou. Bankovní skupina UniCredit provozuje rozsáhlou pobočkovou síť čítající téměř tisíc poboček v 11 zemích a generující zhruba čtvrtinu celkových výnosů.

Klientská základna skupiny UniCredit v regionu neustále stoupá. Cílem do konce roku 2019 je akvizice 2,6 milionů nových zákazníků. Zároveň se zvyšuje kvalita portfolia skupiny. Hrubá míra expozice vůči riziku problémových úvěrů se meziročně (září 2016 vs. září 2017) snížila o 140 bazických bodů (z 10,3 na 8,9). Návratnost alokovaného kapitálu se díky tomu dostala během prvních devíti měsíců roku 2017 na úroveň 14,4 %, což jen podtrhuje silnou ziskovost Divize střední a východní Evropy.

„Široká diverzifikace zákazníků, produktů i geografická diverzifikace udělaly z regionu střední a východní Evropy konzistentního a silného hráče v hospodářských výsledcích skupiny UniCredit,“ uvedl Carlo Vivaldi, ředitel Divize pro střední a východní Evropu skupiny UniCredit. „Inovativní přístup regionu, jehož důkazem je silný růst jeho digitální základny, znamená, že je perfektní testovací půdou pro nové digitální a IT řešení. V regionu jsme spustili mnoho důležitých transformačních programů, zejména v oblasti inovací a digitalizace, které se mohly následně rozšířit v rámci celé bankovní skupiny.“

Přeshraniční aktivita roste díky rostoucímu počtu mezinárodních zákazníků. K září 2017 obsluhoval region střední a východní Evropy prostřednictvím svých mezinárodních center 26 000 mezinárodních klientů (+5,7 % meziročně). Do konce roku 2019 je cílem zvýšit tuto klientskou základnu o dalších 2 000 klientů.

Předpokládáme, že počet digitálních uživatelů by se měl zvýšit z aktuálních 44 % všech zákazníků, na 51 % v roce 2019. A očekáváme, že počet uživatelů mobilního bankovnictví by se měl během následujících dvou let zvýšit z aktuálních 28 % ze všech zákazníků na 47 %. „Neustále investujeme do inovací a digitalizace a rozvíjíme správu a analýzu dat tak, abychom rozšířili naše regionální aktivity. Zároveň klademe důraz i na řízení nákladů,“ dodává Vivaldi.

Objem úvěrů v regionu CEE byl k září 2017 ve výši 59,7 miliard EUR. V roce 2019 očekáváme narůst na 68 miliard EUR. Skupina UniCredit má dlouholeté zkušenosti s vyřizováním státních programů a programů podporovanými Evropskou unií. Výsledkem je schválení finančních prostředků ve výši více než 2 miliard EUR na projekty z fondů EU, rovněž další schválení dohod o implementaci finančních nástrojů ve výši 0,8 miliard EUR.


 



Region střední a východní Evropy zůstává pro skupinu UniCredit důležitým motorem růstu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12566042848

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více