Rekordní tři miliardy bezkontaktních plateb za rok


12. 05. 2016  20:12          komentáře (0)

Bezkontaktní platby kartami Visa prolomily hranici tří miliard transakcí u evropských obchodníků za uplynulých 12 měsíců. V období od května 2015 do dubna 2016 se počet „pípnutí“ v místě prodeje oproti předchozímu roku takřka ztrojnásobil. V celoevropském průměru je nyní bezkontaktní každá pátá platba provedená kartou Visa. Český trh však tyto statistiky dokonce předbíhá – podíl bezkontaktních plateb tu dosahuje rekordních 77 %. 

Rekordní tři miliardy bezkontaktních plateb za rok




„Co se týká moderních platebních technologií, lokální trh dlouhodobě potvrzuje, že Češi jsou nadšenými průkopníky v oblasti inovací. V bezkontaktním placení jsou již několik let absolutními lídry Evropy. Ve srovnání patnácti trhů si pevně drží první pozici. Nejvíce se jim blíží Poláci a Slováci, kteří aktuálně provádějí bezkontaktně přibližně každou druhou platbu,“ říká Marcel Gajdoš, regionální manažer asociace Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

graf

Zdroj: Statistiky Visa Europe

 

Největší boom zažívají restaurace

Rostoucí oblibu bezkontaktních plateb u spotřebitelů potvrzují meziroční nárůsty v řádech desítek až stovek procent napříč všemi oblastmi prodeje. Nejvýraznější navýšení počtu transakcí v rámci Evropy jsou patrná v oblasti každodenních nákupů – tedy v restauracích
(+ 153 %), obchodech (+ 146 %) a supermarketech (+ 119 %). 

„Tento markantní nárůst v oblasti bezkontaktního placení ovlivňuje hned několika skutečností. Za prvé stále více lidí vlastní a používá bezkontaktní platební kartu – v Evropě nyní registrujeme 165 milionů bezkontaktních Visa karet. V České republice je to pak více než 3 miliony, což je meziroční nárůst 19 %. Za druhé jde rozvoj inovativních metod placení ruku v ruce se zdokonalováním akceptační sítě – ke konci dubna jsme v rámci Evropy registrovali 3,2 milionu platebních terminálů u obchodníků, což je takřka o čtvrtinu (23 %) více než před rokem. Na českém trhu jich aktuálně máme 142 000, z nichž je více než 85 000 bezkontaktních.
U bezkontaktních terminálů se tak jedná o 55% nárůst,“
vyčísluje Marcel Gajdoš.

V neposlední řadě uvádí Marcel Gajdoš jako velmi důležité také pronikání bezkontaktních plateb do oblasti dopravy. Jen v Londýně bylo od spuštění bezkontaktního placení v MHD uskutečněno přes 400 milionů jízd zaplacených pípnutím. „Po vzoru Londýna nyní intenzivně pracujeme na tom, aby podobně efektivní řešení fungovala i u nás. Nejblíže k tomu má Ostrava, která na „londýnský“ systém přejde už během letošního léta,“ doplňuje Gajdoš.

 

Evropa: Vývoj podílu bezkontaktních plateb v rámci všech karetních transakcí v místě prodeje

tab

 

Zdroj: Statistiky Visa Europe

 



Rekordní tři miliardy bezkontaktních plateb za rok

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15422316896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více