Řežábek:
Stavební spoření je součást trhu, musí se ale změnit


09. 12. 2011  15:08     ČTK     komentáře (0)

Stavební spoření je významnou součástí tuzemského finančního systému a má svoji roli při poskytování financí nutných při rekonstrukci bytového fondu. Nastavování parametrů celého systému, včetně státní podpory, bude ale muset být pružnější. Vyplývá to ze studie člena bankovní rady Pavla Řežábka k systému stavebního spoření, zveřejněné na webových stránkách České národní banky.





Systém je podle Řežábka zároveň zranitelný kvůli nepružnosti a případnému úbytku spořících klientů ve srovnání s rostoucím objemem úvěrů. Systém totiž ke svému fungování potřebuje tzv. přátelské klienty, kteří využívají stavební spoření pouze jako spořící produkt a nečerpají úvěr. Nepružnost pak spočívá v nutnosti legislativních změn při změně parametrů systému, například i státní podpory. "Zda dojde po aktuálně probíhajících úpravách legislativy k prohloubení či utlumení tohoto rizika, zatím není úplně zřejmé," uvedl.

.

Zároveň podotkl, že klíčovým parametrem je bezpochyby státní podpora. "Ta má zásadní vliv na atraktivitu stavebního spoření jako vkladového produktu. Změna tohoto parametru ve směru nižší atraktivity spoření se může projevit v odlivu vkladů," uvedl Řežábek.

Stavební spořitelny totiž poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

.

Ministerstvo financí přitom navrhuje, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. MF chce zároveň od roku 2015 umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky.

Řežábek zároveň upozornil, že finanční produkt typu stavebního spoření má mimo jiné velmi pozitivní výchovnou funkci. "Přístup: pečlivě a dlouho spoř, prokaž, že jsi zodpovědný, a pak si můžeš vypůjčit, je správný a podporuje potřebné dobré návyky zodpovědného občana," uvedl.

.

Stavební spořitelny v ČR poskytly ke konci roku 2010 za dobu své činnosti 1,8 milionu účelových úvěrů na bydlení v celkovém objemu 530 miliard Kč. Stát celkově vynaložil na tyto smlouvy více než 170 miliard korun na státní podpoře spoření a dalších 10 až 20 miliard korun na daňových úlevách. "Jednoduchým výpočtem dostáváme, že na jednu korunu přímých investic do bydlení prostřednictvím úvěrů ze stavebního spoření činily náklady státu v podobě státní podpory v průměru za celé období činnosti přibližně jednu třetinu. V posledních čtyřech letech se jedná o zhruba jednu pětinu," upozornil Řežábek.



Řežábek: Stavební spoření je součást trhu, musí se ale změnit

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16515745120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více