Rok 2013 očima finančních analytiků


12. 12. 2012  10:16     tz     komentáře (0)

V příštím roce na obyvatele České republiky čeká několik změn, které se odrazí v jejich rodinných rozpočtech. Jde především o zvýšení daně z přidané hodnoty nebo daně z převodu nemovitosti. Poslanci rovněž schválili snížení růstu důchodů pro příští tři roky. Ale je tu i několik dobrých zpráv – některých plánovaných změn se v příštím roce nedočkáme. Názory a komentáře finančních analytiků ČSOB a Era k aktuálním ekonomickému dění můžete v novém roce sledovat také na Twitteru.





V roce 2013 se světová ekonomika nadechne k novému růstu. Nebude to ale růst rychlý a nadechnutí bude hodně váhavé. V první polovině roku bude eurozóna teprve hledat dno recese. Obrat k lepšímu v dalším průběhu roku navíc nebude jednoduchý. Podmiňujeme ho zažehnáním rizika pádu z fiskálního útesu v USA, kvalitním osekáním řeckého dluhu a dalším otevřením měnových kohoutů v eurozóně,” říká Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

 

A jaká bude situace v České republice? „V roce 2013 se očekává další nárůst výdajů domácností kvůli zvýšení sazeb DPH a cen za bydlení a energie. Jen letos si za bydlení a DPH domácnosti připlatily o zhruba 280 korun měsíčně více a tento trend bude pokračovat i v roce příštím,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB. „Kvůli růstu DPH příští rok největší dopad na svých rozpočtech zaznamenají domácnosti bez dětí, kde se počítá s nárůstem až 130 korun,“ doplňuje Petr Dufek.

 

Dlouho diskutovaná změna sazby DPH byla nakonec poslanci odsouhlasena a od příštího roku se jak spodní, tak horní sazba zvýší o jeden procentní bod. Původně schválené sjednocení obou sazeb DPH na 17,5 %, který by podle analytiků takřka nezatížil rozpočty českých domácností, se nečeká. Pro české domácnosti to bude znamenat nutnost dalšího šetření. „Většina domácností šetří zejména na potravinách, na všem, co je spojené s provozem aut, a také nechodí tolik jako v uplynulých letech do restaurací. A tento trend bude pokračovat,“ doplňuje Petr Dufek, analytik ČSOB. To se pochopitelně negativně projeví na ekonomice celé země v podobě menších tržeb.

 

Českou ekonomiku letošní zvýšení dolní sazby DPH nepochybně zbrzdilo. V důsledku vyšší následné inflace a pomalého zvyšování příjmů, došlo k propadu reálného disponibilního důchodu domácností a poté i spotřeby. Domácí poptávku srazily dolů i slabé investice a nyní začíná česká ekonomika pociťovat i zpomalování poptávky v zahraničí. Proto bude současná recese pokračovat nejspíše i v první polovině příštího roku. První známky stabilizace by se mohly začít objevovat od příštího léta.

 
 

Odhad zvýšení nákladů českých domácností (domácnost s jedním dítětem) v roce 2013

Oblast
Navýšení nákladů (v Kč)

Náklady na bydlení

90 korun na osobu a měsíc

Zvýšení sazeb DPH o 1 p.b.

65 (nezaměstnaní) – 130 (singles) korun na osobu a měsíc 

Zvýšení sazby z převodu nemovitostí

dle ceny nemovitosti, např. prodej bytu za milion korun = navýšení daně o 10 tisíc korun

 Zdroj: odhad analytiků ČSOB
 

Součástí daňového balíčku, který sněmovna pro příští rok schválila, je kromě zvýšení DPH i nárůst sazby daně z převodu nemovitostí ze současných 3 na 4 procenta. Při prodeji bytu za milion tak nyní prodejce dá o 10 tisíc korun na daních více než dříve.

 

Sněmovna také pro příští rok odsouhlasila dočasné opatření na snížení růstu důchodů. Původně se počítalo s úplným zmrazením, návrh však nakonec neprošel. V příštích třech letech budou tedy důchody růst o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace.

 

Sněmovnou neprošel také původní návrh ministra Kalouska o zrušení porodného. Od roku 2011 na něj přitom mají nárok pouze rodiny s minimálními příjmy, nepřekračující 2,4 násobek životního minima a pouze na první dítě.

 
 

Analytici ČSOB a Era jsou na Twitteru

 

Dnes také spouštíme na Twitteru kanály Analytici ČSOB a Analytici Era. Prostřednictvím prvního z nich můžete sledovat zajímavé postřehy Petra Dufka, Martina Kupky, Jana Čermáka a Petra Báči z analytického týmu ČSOB. Přes Twitter účet „Analytici Era“ se dozvíte, o čem přemýšlí Jan Bureš.



Rok 2013 očima finančních analytiků

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12591407216

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více