Rok 2022 bude těžký, ale věřme sobě i budoucnosti


31. 12. 2021  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Rok 2022 bude rokem těžkým a náročnám pro velkou část obyvatel České republiky. Po překonání problémů bychom se však mohli dočka naděje na zlepšování. Nové vakcíny proti koronaviru, růst ekonomiky k normálu, snížení inflace, ale na druhou stranu i zvyšování úrokových sazeb. Kromě toho také mnoho nových příležitostí v oblasti elektronizace všech stránek našich životů.

Rok 2022 bude těžký, ale věřme sobě i budoucnosti




Rok 2022 přinese mnoho změn. S největší pravděpodobností se bude jednat i o změny k horšímu. Po trošku pochmurném roku 2021, který byl plný nejistot, překotných změn i omezování, příchází naděje, kterou je nová vakcína proti koronaviru, která se začala masivně aplikovat. Koronaviru jsme se však nezbavili a jehé síla opět v mnoha částech světa sílí.

Využít příležitosti a potenciálu - digatalizace všude, kam se podíváme

Důležité také je, abychom nepromarnili příležitosti, které nám koronavirová krize přinesla. Jedná se zejména o schopnost rychle a efektivně reagovat na podobná ohrožení v budoucnu. Tou cestou je masivní digitalizace ekonomiky a mnoha dalších činností. Zejména ve školství se jedná o cestu, které se nevyhneme. To samé platí i pro širší uplatňování home office, tedy práce z domova nebo elektronické komunikace se státní správou a bankami.

Jakákoliv osobní přítomnost na úřadě, v bance nebo třeba i v práci, by měla být vždy nahraditelná i elektronickou formou. 

Rok 2022 je i naděje i past pro ekonomiku

Ekonomika má už v příštím roce růst. Po letošním skromném růstu, který byl doprovázen velmi vysokou inflací, bude  příští rok ve znamení vyšších úrokových sazeb a tedy i dražších úvěrů, hypoték a snižováním hodnoty mezd. V druhé půlce roku až bychom se však měli dočka klesající míry inflace, která vyvrchlí dle odhadu odborníků v prvním čtvrtletí příštího roku.

Ekonomika by se mohla dočka dle odhadů růstu o více než 4 procenta. Vše však záleží na vývoji ve světě, vývoje epidemie a obnovení dodávek surovin a materiálů pro výrobu.

Naděje pro politiku

V letošním roce proběhly velmi důležité parlamentní volby. V nich zvítězily pravicově středové koalice. Politika, kterou prosazují bude znamenat spíše snižování míry růstu v krátkodobém horizontu. Pokud se situace zlepší, měli bychom se výsledků dočkat někdy za dva roky, kdy současně s mírou schodku státního rozpočtu se začne výrazněji zvedat i ekonomika. Vše však do velké míry nezáleží jen na nás, ale také na vývoji ve světě. Otázkou také je, do jaké míry bude nová vláda stabilní a akční. Historické zkušenosti zatím nikdy nedopadly v tomto směru dobře. Jakmile se mělo dohodnout a spolupracovat více partnerů, vždy to skončilo nestabilitou, hádkami a nejistotou.  

Ať už to dopadne jakkoliv, a doufejme, že pro Českou republiku a její občany co nejlépe, bude stát před novou vládou mnoho výzev, které bude muset řešit.



Rok 2022 bude těžký, ale věřme sobě i budoucnosti

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15498091936

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více