Rostoucí poptávka po nemovitostech v Evropě zřejmě zvýší úrokové sazby hypoték v ČR


08. 02. 2010  07:06     Petr Kolář pro BP.com     komentáře (0)

Zastaví se konečně letos propad hypotečního trhu, ptají se jistě se zamračeným obočím bankéři. A budou se náklady, rozuměj tedy úrokové sazby u stavebních a hypotečních úvěrů měnit spíše směrem vzhůru, nebo naopak dolů, kontrují v nevyřčených otázkách koneční spotřebitelé.





Na to druhé sice existují prognózy, které říkají, že by se úrokové sazby u hypotečních úvěrů měly především po letních prázdninách vydat směrem vzhůru, ale kdoví jak to nakonec dopadne. Vodítkem k odhadu vývoje nákladů na stavební a hypoteční úvěry může být, samozřejmě kromě samotného odhadu hypotečních bank a stavebních spořitelen, také statistika o vývoje investorských výdajů do nemovitostí. A ta se, zdá se, nejen v Americe, ale i v Evropě opatrně probouzí. Hned zpočátku je tedy nutno říct, že ekonomické poučky říkají, že tam, kde roste poptávka, musí zákonitě stoupat i nabídka. Pokud ne, je nutné vyvážit nerovnováhu. V případě obecně rostoucí poptávky po nenovostech by to znamenalo nejen růst jejich pořizovací ceny, tedy s největší pravděpodobností také nutnost vzít si v bance větší úvěr, ale také i větší náklady, tedy především úrokové sazby. Během prvního únorového týdne letošního konstatovala zpráva mezinárodní poradenské společnosti DTZ to, že v posledním čtvrtletí roku 2009 se zvýšily investice do nemovitostí proti předcházejícímu období o 26 procent na 20,6 miliardy eur, tedy zhruba 539 miliard korun. V České republice má podle této zprávy letos překročit objem investic do nemovitostí loňských 450 milionů eur, tedy asi 12 miliard korun. Pravda, jde především o komerční nemovitosti, ale analytici z toho právě odvozují možné navýšení poptávky i po nekomerčních nemovitostech. Výhledy expertů přitom říkají, že loňská čísla o investicích do nemovitostí by mohla být letos překonána dvouciferným tempem. A jak na to budou reagovat hypoteční banky a stavební spořitelny? Statistiky zatím říkají, že nový rok začaly hypoteční banky prozatímním snižováním sazeb. Z výsledků sledovaní například specializovaného serveru Hypoindex vyplývá, že dosud změnila úrokové sazby téměř polovina všech poskytovatelů hypoték. Další vývoj úrokových čísel má být závislý nejen na poptávce, ale i na rozhodnutích České národní banky o základní úrokové sazbě v zemi. Ta na svém únorovém zasedání rozhodla ponechat hodnotu úrokové sazby beze změny na jednom procentu za rok. Spotřebitelé tak mohou být zatím v klidu. Centrální banka vyslala zklidňující signál komerčním peněžním domům, které nemusejí hýbat s úroky hypotečních úvěrů. Bankéři i analytici však opatrně připouštějí, že pokud dojde k naplnění scénáře, který počítá se zvyšováním úrokových sazeb ve druhé polovině roku, pak lze zřejmě čekat i rychlou reakci bank.


Rostoucí poptávka po nemovitostech v Evropě zřejmě zvýší úrokové sazby hypoték v ČR

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12502688784

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více