Rostoucí riziko ekonomické krize zvedá poptávku po zlatě


26. 02. 2019  18:40          komentáře (0)

Globální poptávka po zlatě v roce 2018 stoupla v porovnání s předchozím rokem o 4,4 %. Celkem se vloni na celém světě prodalo 4 345 tun zlata. Za rostoucí poptávkou stojí zejména nákupy centrálních bank a vysoká poptávka drobných investorů. Ti v minulém roce nakoupili 1 090 tun zlata ve formě mincí a cihel. Nákupy zlatých mincí zaznamenaly meziroční nárůst o výrazných 26 % na 236 tun, což je nejvyšší celosvětově prodaný objem za posledních 5 let. Zájem o zlaté cihly byl vloni stejný jako v roce 2017. Roční objem prodaných zlatých cihel činil 781,6 tuny. Uvedené údaje zveřejnila Světová rada pro zlato. Příznivou zprávou pro investory kupující zlato v zemích, kde se neplatí americkým dolarem, je oslabující dolar.

Rostoucí riziko ekonomické krize zvedá poptávku po zlatě




Mezinárodní politické napětí, obchodní války a obavy ze zpomalení hospodářského růstu největších světových ekonomik jsou důvodem toho, že stále více analytiků hovoří o možném příchodu ekonomické krize. Pozornost se upíná mimo jiné k Číně, jejíž ekonomika rostla v loňském roce nejpomaleji za 28 let a letošní růst má být ještě nižší. Drobní investoři v obavách z příchodu krize nakupují zlaté cihly a mince. Zájem o tyto dvě komodity celosvětově výrazně rostl v druhé polovině minulého roku. Loňská poptávka na Středním východě dokonce vzrostla meziročně na dvojnásobek, a to převážně zásluhou Íránu.

 

Cena zlata během krizí roste

Současná mezinárodní politická situace a ekonomické předpovědi vrací investory k osvědčeným komoditám – drahým kovům a především zlatu. Cena zlata od října 2018 výrazně roste, překonala již hranici 1 300 dolarů za trojskou unci. Výraznou motivací investorů ukládajících finance do zlata je historická zkušenost, že cena zlata v období krize roste. „Při zvažování investic je nutné zkoumat vývoj světového hospodářství. Momentálně se investoři zaměřují na zlato a další drahé kovy. Jejich zařazení do investičního portfolia funguje jako pojistka pro případnou nadcházející tržní korekci,“ uvádí Jiří Schwarz, ekonom a člen představenstva Expobank CZ.

 

Díky bankovním platformám jsou investice dostupní i laikům

Díky online účtům ve formě bankovních digitálních platforem jsou investice do drahých kovů velmi dostupné a díky tomu jsou dostupné i pro laiky. Jako první v Evropě představila takovou službu Expobank CZ prostřednictvím NEO účtu. Zde lze investovat do drahých kovů s Českou mincovnou, jež je partnerem platformy. Uživatelé mohou vybírat ze zlatých a stříbrných mincí nebo medailí, případně investičních cihel a slitků. „Lidé jsou zvyklí nechat své peníze v bance nečinně ležet. Náš nový bankovní účet klientům výrazně usnadňuje možnost uložit část svých úspor do různých investičních nástrojů, a tím nejen diverzifikovat riziko, ale také optimalizovat výnos,“ dodává Jiří Schwarz.

 

První bankovní digitální platforma v Evropě

Expobank CZ v říjnu 2018 představila unikátní bankovní účet, který propojuje tradiční bankovnictví se světem FinTech. Prostřednictvím internetového bankovnictví Expobanking a nově představeného NEO účtu umožňuje klientům, jako první tradiční banka v Evropě, obchodovat s kryptoměnou Bitcoin, investovat do začínajících firem či drahých kovů a rovněž také využívat pojišťovacích služeb. NEO účet tak umožňuje spravovat kompletní finanční život z jednoho místa, a to díky spolupráci s partnery z jednotlivých oblastí. Expobank CZ nový účet představila v rámci první fáze digitální transformace, kterou aktuálně prochází. Výrazně tak rozšiřuje nabídku inovativních služeb směrem k retailovým klientům.


 



Rostoucí riziko ekonomické krize zvedá poptávku po zlatě

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12580705104

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více