Roušky jsou hlavně o psychice. Fungují, nebo ne? Rouška = nečekaný nástroj finanční gramotnosti.


05. 10. 2020  07:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Sedmičlenná rodina Poplatkových roušky svědomitě používá. V zásobě mají až 30 látkových roušek, a pravidelnou zásobu jednorázových, které pořídíte v lékárnách za cenu kolem 125 korun za pět kusů. Maminka ani tatínek Poplatkovi už dávno neřeší, jestli rouška ochrání před roznesením či nakažením se Covidem 19. Vědí, že jde o psychickou stránku věci, která je a jejich děti před nákazou chrání.

Roušky jsou hlavně o psychice. Fungují, nebo ne? Rouška = nečekaný nástroj finanční gramotnosti.




Jestli mi pomůže, nebo nepomůže rouška před nakažením, když si někdo kýchne nebo zakašle, není důležité. Odborníci se mnohdy dohadují o prospěšnosti roušek jako efektivní ochrany před nákazou Covid 19. Mnohdy se nad prospěšností roušek ani neshodnou. Obyčejný laik tak těžko zhodnotí, zda ho používání roušky ochrání při kontaktu s nakaženým, nebo nikoliv.

Poplatkovi si však v době pandemie povšimli hlavně účinnosti roušek v psychické rovině. Fakt, že nám roušky vadí a jsou nám často nepříjemné je důležité proto, aby se lidé zbytečně nezdržovali v uzavřených prostorách, nákupních centrech, zastávkách, obchodech apod. Každý je rád, když je venku a roušku si může sundat. Výrazně se tak snižuje doba, kdy se lidé tlačí v uzavřených prostorách, kde se vir nejvíce šíří. 

IMG_20200922_111604

Fakt, že všichni nosí roušky vyvolává pocit respektu. K lidem s rouškami se podvědomě zbytečně nepřibližujeme, snažíme se mít odstup. Pocit, který jsme bez roušek dříve neměli, je nyní výrazně silnější. Rouška nám dává najevo, že lidé chtějí mít okolo sebe svůj osobní bezpečnostní prostor a nepouštět do něj nikoho dalšího, ať už má roušku nebo ne. 

Rouška tak není o tom, jestli vás dokonale ochrání před nákazou, nebo ne. Záleží hodně na okolnostech. Rouška ale nastoluje stav mimořádné situace, vybízí nás k ostražitosti před druhými a vyhání nás z vytápěných, vydýchaných a přeplněných prostor nákupních center co nejrychleji ven. Buďme tedy za ně rádi. Roušky svobobodu neomezují, ale dávají nám svobodnou příležitost zůstat zdraví.

A kdo se může radovat z vedlejších účinků nošení roušek? Jednoznačně Vaše peněženky! Napadl vás rozdíl mezi nakupováním nyní a mimo pandemii Covid s povinností nošení roušek v uzavřených prostorech? Lidé se v obchodech zdržují méně, tráví tam daleko méně času a obvykle jdou do obchodu cíleně, kdy si nakoupí potřebné a plánované zboží a následně co nejrychleji odchází. Roušky jim jsou nepříjemné a i blízkost lidí s rouškami nepůsobí důvěryhodným dojmem. Obavy lidí tak způsobují omezení trávení času v obchodech a nákupních centrech a to má i pozitivní dopad na úsporu rodinných financí. 



Roušky jsou hlavně o psychice. Fungují, nebo ne? Rouška = nečekaný nástroj finanční gramotnosti.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15722416048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více