Rozhodčí doložka vyvolává emoce. Může být užitečná?


06. 08. 2010  00:05     BankovniPoplatky.com     komentáře (1)

Rozhodčí doložky v kontraktech vyvolávají emoce, neboť mohou být velmi snadno zneužitelné. Existují však četné případy, kde instituce rozhodčího řízení funguje spolehlivě. Jak se na problém dívat a na co si dát pozor?





Případné spory mezi zainteresovanými stranami totiž neputují k soudu, ale řeší je za úplatu rozhodce či více rozhodců. Rozhodčí soud následně v jednoinstančním řízení vydává závazné a vykonavatelné rozhodnutí.  

Rozhodčí řízení – Ano či ne?

Rozhodčí doložka je v současnosti standardní součástí dohod pro případ vzniklého sporu mezi podnikateli, zejména v mezinárodním obchodě. Výhody jsou v tom, že proces rozhodování sporu v rozhodčím řízení je o poznání rychlejší než u běžného soudního řízení. To umožňuje podnikatelům rychle vyřešit jejich spor a pokračovat v podnikatelské činnosti. Kontroverze tkví v používání rozhodčích doložek ve spotřebitelských vztazích. Například Sdružení ochrany spotřebitelů (SOS) považuje tento institut jako naprosto nevhodný k řešení rozporům, neboť je velmi snadno zneužitelný a spotřebitel může být zbaven soudní a jiné právní ochrany zaručené čl. 36 Listiny základních práv a svobod.  

Co se děje v případě sporu?

Pokud máte ve smlouvě rozhodčí doložku, znamená to, že bude problematické dostat potenciální spor k soudu. Vaší protistraně stačí uplatnit námitku rozhodčí doložky ke smlouvě, která povede k zastavení procesu pro „neodstranitelnou překážku v řízení“. Spor tak bude řešit rozhodce jmenovaný dle rozhodčí smlouvy. Často se stává, že je tento subjekt nějakým způsobem napojen na žalobce. To se samozřejmě velmi obtížně prokazuje. Dle zákona totiž může rozhodcem být v podstatě kdokoliv, komu je 18 let a je způsobilý k právním úkonům. Pokud máte ve smlouvě rozhodčí doložku, je nutné si ověřit hodnověrnost protistrany, s níž hodláte kontrakt podepsat.  V případě, že je proti spotřebiteli vydán rozhodčí nález, je většinou pozdě. Dožadovat se zrušení rozhodčího nálezu můžete pouze v níže uvedených případech, jejichž znění dokazuje, že oponovat rozhodčímu nálezu je velmi obtížné: ·         Rozhodčí nález byl vydán ve věci, kde rozhodčí smlouva nesmí být uzavřena ·         Rozhodčí smlouva je z jiných důvodů neplatná, nebo byla zrušena, nebo se na dohodnutou věc nevztahuje ·         Ve věci se zúčastnil rozhodce, který nebyl podle rozhodčí smlouvy ani jinak povolán k rozhodování, nebo neměl způsobilost být rozhodcem ·         V případě, že je rozhodců více, nebyl rozhodčí nález usnesen většinou rozhodců ·         Straně nebyla poskytnuta možnost věc před rozhodci projednat ·         Rozhodčí nález odsuzuje stranu k plnění, které nebylo oprávněným zažádáno, nebo k plnění podle tuzemského práva nemožnému nebo nedovolenému ·         Zjistí se, že jsou dány důvody, pro které lze v občanském soudním řízení žádat o obnovu řízení Rozhodčí nález je exekučním titulem, proto jej nelze brát na lehkou váhu., neboť pokud nedodržíte povinnost stanovenou rozhodčím nálezem, může se žalobce dožadovat soudního výkonu exekuce.  

Vždy špatně? Ne!

Znamená to tedy, že rozhodčí doložka vždy indikuje poškození spotřebitele? Rozhodně ne. Jen je třeba být opatrný a nikdy nepodepisovat nic, s čím nejste plně seznámeni nebo čemu nerozumíte. Negativní publicita instituce rozhodců souvisí zejména s případy, kdy spotřebitelé až při snaze řešit problém či reklamaci služeb zjistili, že jejich případ nespadá k soudu, ale rozhodci uvedenému ve smlouvě či jejím dodatku. Ještě větší potíž přichází v případě, kdy okolnosti naznačují, že je rozhodce podjatý. V tom pádě pak poškozená strana často spláče nad výdělkem. Na druhou stranu v  případě, že se s obchodním partnerem rozumně dohodnete na výběru nezávislého rozhodce, a to jak před podpisem smlouvy, tak v průběhu trvání obchodního vztahu, případně rozhodčí doložkou odkazujete na stálý rozhodčí soud, kde jsou pravidla jmenování rozhodce pevně stanovena příslušným řádem, a to i pro případ, že strany rozhodce nenavrhnou, můžete čerpat dvě základní výhody, které tato arbitráž nabízí: rychlost řešení (řádově vyšší než u soudního řízení) a výhodnější náklady sporu (řádově nižší než u soudního řízení), když právě pro tyto charakteristiky zahrnují rozhodčí doložku již do svých všeobecných obchodních podmínek některé úvěrové společnosti, jako například Cetelem a.s.


Rozhodčí doložka vyvolává emoce. Může být užitečná?

Ve spotřebitelské smlouvě nemá RD co pohledávat!
Již z toho prostého důvodu, že 90% občanů naprosto netuší, co pojem Rozhodčí doložka znamená! Pochop...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12628035664

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více