Rozhodčí doložky začínají být nebezpečné pro věřitele


30. 10. 2014  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Server Novinky.cz přišel se zprávou ve které popisuje aktuální judikaturu soudů, které se věnují rozhodování o platnosti rozhodčích doložek. My se na problém podívám z úhlu postupu některých splátkových společností a jejích klientů.

Rozhodčí doložky začínají být nebezpečné pro věřitele




Co je rozhodčí doložka?

Rozhodčí doložka je ve smlouvě uvedené ustanovení, které vylučuje pro případ sporů z rozhodování tuzemské soudy a rozhodnutí svěřuje rozhodci, který ve věci namísto soudu rozhodne. Rozhodcem může být například konkrétně dohodnutá osoba, nebo třeba instituce, která se rozhodováním zabývá. Takovou institucí je například rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře. 

Rozhodčí doložky se začaly zneužívat

Některé splátkové společnost však na základě informací našich čtenářů začaly rozhodčí doložky zneužívat. Text konkurenčních doložek se tak stal nejednoznačným, kdy nebylo možné určit rozhodce, nebo bylo uvedeno, že rozhodce si jmenuje sama splátkové společnost a klient s tímto postupem souhlasí. Na základě takto nejednoznačných doložek pak podávaly splátkové společnosti návrhy na exekuci.

Nynější přelomová rozhodnutí soudů ve věci však začala uplatňovat zastavování exekucí, které byly vyhlášeny na základě vadných či nejednoznačných konkurenčních doložek. V takovém případě pak soud nejen že zastaví exekuci a zneplatní celé předchozí řízení, ale také odsoudí věřitele, tedy splátkovou společnost k úhradě nákladů řízení. Tyto náklady, které tvoří například náklady na soudní poplatek nebo náklady právního zastoupení dlužníka pak mohou vyjít i na deset tisíc korun.

Využití vadné rozhodčí doložky se tak nově může věřitelům notně prodražit. Namísto zisku z úhrady nákladů řízení a vysouzené částky tak může splátkovou společnost čekat naopak vynaložení nemalých nákladů. V případě stovek či tisíců klientů, kteří by se takto mohli bránit, se mohou náklady těchto společností vyšplhat i na miliony.

Je třeba dodat, že zastavení exekuce ze strany soudu neříká nic o tom, že by dluh skutečně neexistoval. Tento existuje i nadále a splátková společnost má možnost se domáhat zaplacení své pohledávky u soudu. Samozřejmě pak v takovém případě bude muset společnost uhradit soudní poplatek a náklady na svého právního zástupce či další administrativní náklady. Je otázkou, zda se pak vymáhání několika tisícové pohledávky splátkové společnosti vůbec vyplatí.

Splátkové společnosti se mohou zbytečným nákladům vyhnout

Splátkové společnosti však výše uvedené riziko mohou odbourat. Prvním krokem, který by měly udělat je komplexní posouzení textu smluv a rozhodčích doložek, které obsahují. Pokud může být rozhodčí doložka posouzena jako riziková a nejednoznačná, nebo dokonce přímo chybná, neměly by jí společnosti vůbec využít. 

I v případě existence rozhodčí doložky má věřitel právo obrátit se svou žalobou na příslušný soud  a tento musí věc projednat. Tímto postupem se věřitel zbaví rizika, že v budoucnu bude nucen uhradit svému dlužníkovi vysoké náklady řízení a navíc dojde k pozdržení vymáhání pohledávky z důvodu jejího kompletního zastavení a zrušení. 

Je to otázka spravedlnosti

Nejde přitom jen o samotnou formalitu dohody o rozhodčí doložce. Jde o uplatnění spravedlnosti. Je zřejmé, že v případě vadné či nejednoznačné rozhodčí doložky je ohroženo zákonné právo dlužníka na spravedlivý proces, protože nelze vyloučit jednostrannost takto stanoveného rozhodce a jeho manipulovatelnost ze strany příslušné společnosti či věřitele.

HLASUJTE O NEJLEPŠÍ VÝKLAD POJMU RPSN ZDE!

RPSN



Rozhodčí doložky začínají být nebezpečné pro věřitele

Diskutovat (0)