Rozložení sil na trhu hypoték se mění


22. 11. 2012  14:24     Luboš Svačina     komentáře (4)

Z cenového zápolení, do kterého se zapojily i velké hypoteční domy, klienti profitují. Úrokové sazby jsou nyní na historickém minimu. Přesto trh přitahuje další banky, které chtějí na trhu uspět. Před rokem začala hypotéky nabízet Equa bank a Fio banka, letos pozvolna s hypotékami začíná AXA Bank. Jak si nové banky vedou rok poté?





V rámci monitoringu trhu hypoték dlouhodobě sledujeme tržní podíly jednotlivých poskytovatelů a letošní rok bude podle našeho mínění rokem posílení pozice velké bankovní trojky (Hypoteční banky, České spořitelny, Komerční banky). V objemu nově sjednaných hypotečních úvěrů tržní podíl TOP3 v letošním roce podle našich odhadů dosáhne téměř 80 % a spolu s Raiffeisenbank a UniCredit Bank (TOP5) tyto banky budou mít 88 % trhu. Zostřená konkurence, jak se zdá, paradoxně velkým bankám svědčí a jejich tržní podíl se v letošním roce přiblíží úrovni z předkrizového roku 2006. 

.

 
 .

Vedle toho v letošním roce očekáváme, že dojde k posílení skupiny bank, které nejsou součástí statistik Ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Své výsledky ministerstvu nereportují: LBBW Bank, mBank, Oberbank, Equa bank, Fio banka, Waldviertler Sparkasse WSPK a AXA Bank. Tržní podíl těchto hráčů by v letošním roce mohl dosáhnout souhrnné hodnoty 5 %, neboť produkci se v letošním roce daří výrazně navyšovat LBBW Bank a skupina byla posílena i úspěšným startem Equa banky, která se v září nechala slyšet, že v objemu poskytnutých hypoték přesáhla 1 mld. Kč.

 .
.

Na příkladu Equa banky a Fio banky je patrné, jak rozdílný přístup mohou banky při vstupu na trh uplatňovat. Zatímco Equa bank na trh vstoupila agresivně, vsadila na refinancování a hypotéky začala nabízet prostřednictvím externích distributorů, Fio banka naopak zvolila mnohem opatrnější taktiku a na trh vstupuje velice pozvolna. Hypoteční úvěry nabízí výhradně prostřednictvím vlastní pobočkové sítě a v rámci právě běžící marketingové kampaně na svou nabídku hypoték nijak zvlášť neupozorňuje. Oba přístupy jsou samozřejmě možné, nicméně v tuzemských podmínkách platí, že banka, která chce dosáhnout obchodně zajímavých čísel, se bez externí distribuce zpravidla neobejde. Prodeje prostřednictvím třetích stran nyní v ČR tvoří zhruba 65 - 70 % z celkového objemu poskytovaných hypoték.

 

Český hypoteční trh, ač velice konkurenční, svým růstovým trendem a ziskovým potenciálem láká AXA Bank, která se v tuto chvíli nachází v pilotní fázi sjednávání hypoték a standardní prodej plánuje rozjet v následujícím roce. Na druhou stranu Air Bank a ZUNO Bank - další nové banky, které na trh vstoupily v průběhu loňského roku - zatím hypotéky do své nabídky nezařadily a zatím nemáme informace, že by tak plánovaly v dohledné době učinit.  

.
.

Pro letošní rok jsme odhadovali, že objem poskytnutých hypoték dosáhne 128 miliard korun. Tento odhad nyní vzhledem k markantnímu zpomalení trhu mírně korigujeme směrem dolů na necelých 125 mld. Kč (odhad za celý trh včetně nereportujících bank). Výsledek letošního roku může však být stále lepší než loňský rok, rozhodující budou poslední dva měsíce roku. Bližší komentář k obchodním výsledkům bank budeme publikovat příští týden, kdy budou zveřejněny hypoteční výsledky za měsíc říjen.



Rozložení sil na trhu hypoték se mění

Diskutovat (4)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12447752704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více