Rozumíme penězům - cestovní pojištění


06. 06. 2012  14:51     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Přínášíme vám další díl seriálu Rozumíme penězům, tentokráte se s blížícím se časem dovolené zaměříme na cestovní pojištění.





Pan Erpéčko: Prázdniny se blíží, a s ním i výjezdy na dovolenou. Snad každý z nás už ví, že je nutné si na cesty do zahraničí sjednat pojištění. Ale kdo má čas obíhat pojišťovny? Banky tentokrát nabízejí zajímavé řešení.

PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Martínkovi a Svobodovi bydlí na stejné chodbě jednoho činžáku. Martínkovi jsou sportovci tělem i duší – lezou po skalách, sjíždějí dravé peřeje, v zimě rádi lyžují ve volném terénu. Zato Svobodovi i s dětmi rádi objíždějí památky, navštěvují muzea a galerie a koncerty vážné hudby. Obě rodiny se v létě chystají na několik kratších výletů za hranice – a obě musí řešit pojištění.

Pan Svoboda je držitelem embosované karty u jedné z velkých bank. Rozhodnutí bylo jednoduché - zašel do banky a nechal si aktivovat cestovní pojištění. Za několik desítek korun dostane ochranu pro sebe i svou rodinu na běžné společné výlety. Chce ale navýšit pojistný limit na maximum a v případě exotičtějších destinací nebo delší dovolené raději navštívit některou z pojišťoven. Pojistný limit se totiž vztahuje na celou rodinu a v případě nějaké vážnější nehody by nemusel dostačovat na pokrytí všech výloh.

I pan Martínek má jasno – chystá se s rodinou lézt na skály a prokládat to rafty. Sice má účet, u kterého je s rodinou pojištěn i na rizikovější sporty, nechce ale riskovat, že by se mohlo stát něco vážnějšího a nakonec by museli ještě doplácet. Raději pro svůj klid zvolí specializované cestovní pojištění pro extrémní sporty.

RADY PANA ERPÉČKA

Cestovní pojištění na platební kartě je příjemný produkt, šetří čas a většinou se nemusí sjednávat extra pro každou cestu, takže si člověk ušetří běhání po pojišťovnách. Na druhou stranu je ale několik věcí, na které byste si měli dát pozor.

Například si zjistěte, kdo je na vaši kartu pojištěn – jste to jen vy jako držitel karty, nebo i vaše rodina, pokud budete cestovat společně? Některé banky totiž omezují počet pojištění osob – sestřenici z pátého kolene už asi neuhrajete na svou pojistku.

.

Podívejte se také na pojistné limity. Částky v řádech milionů sice vypadají hezky, ale pokud se stane něco vážného a budete potřebovat ošetření všichni, pak na každého zbývá „jen“ několik stovek tisíc korun. To ale nemusí stačit!

Dávejte pozor na aktivity, na které se vaše pojistka vztahuje. Některé banky vás pojistí na všechno včetně extrémních sportů, jiné si vybírají.

.

A především si zjistěte, zda máte pojištění ke svému typu účtu vůbec aktivní. Za jedno zavolání do banky nic nedáte a můžete být celé léto o mnoho klidnější. Petr Gapko, makroekonomický analytik GE Money Bank

Majitelé platebních karet si často přesně neuvědomují, jaké pojištění je na kartě zahrnuto a při cestách do zahraničí si jen tak pro jistotu pořídí u cestovní kanceláře novou pojistku s podobným či dokonce stejným krytím rizik. Přitom by stačilo jen si ověřit, jaké pojištění mi poskytuje banka na platební kartě a teprve potom řešit příp. potřebu dalšího připojištění. Většinou však platí, že pojištění k platební kartě je pouze základní typ, takže při adrenalinové zábavě v zahraničí je dobré pořídit si navíc ještě speciální k tomu určené připojištění.



Rozumíme penězům - cestovní pojištění

Diskutovat (0)