Rozumíme penězům - pákování


23. 05. 2012  16:45     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (1)

Přinášíme vám další díl seriálu Rozumíme penězům, který vám pomůže zorientovat se ve světě bank, půjček, investic a vůbec všeho, za čím je možné hledat peníze.





PAN ERPÉČKO: Akcie, ropa, nemovitosti, zlato... Příležitostí k investicím kolem nás vidíme tolik, až z toho jde hlava kolem. Jenže co dělat, když máte na účtu třeba jen pár desítek korun? Možnosti tu jsou.

PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Jaro v plném proudu, léto za dveřmi – a u Novákových je už zase nálada na bodu mrazu. Namísto vysněné dovolené u moře budou mít opět peníze tak maximálně na týden někde na Slapech nebo na Šumavě. Tentokrát za to ale může pan Novák – i když to myslel dobře.

Před časem mu zavolal starý známý a navrhl mu skvělý obchod. Pracuje teď jako broker a nabízí lidem takzvané investice „na páku“. Je to snadné, vysvětloval panu Novákovi.  Ze svého by investoval do akcií třeba sto tisíc, ale dalších čtyřista by mu brokerská firma na investice půjčila. Mohl by opravdu snadno vydělat, protože výnos z půl milionu už by mohl být zajímavý, i když se odečte úrok za půjčené peníze.

.

Pan Novák neváhal. Chtěl ženě a dětem dopřát dovolenou u moře a taky možná navíc nový počítač. Vzal tedy valnou většinu rodiných úspor, podepsal půjčku, vybral si akcie a dal požehnání známému, aby se pustil do obchodování. Těšil se, jak svou ženu překvapí.

Jenže namísto toho byl překvapený sám, a to dost nemile. Známý se mu po krátkém čase ozval. Jeho akcie nevynášely, ba naopak, dokonce ztrácely na hodnotě.

„Co budeme dělat?“ ptal se znepokojený pan Novák. „BUdeme se to snažit zachránit,“ uklidňoval ho známý. „Jenže zatím ztratila na hodnotě i vaše jistina, potřeboval bych, abyste ztrátu dorovnal. A pak jsou tu ještě úroky z půjčky, ty je také potřeba zaplatit.“

.

Pan Novák musel tedy sáhnout do úspor pro další peníze. Situace se ale opakovala. Za nějakou dobu se akcie zvedly a pan Novák něco vydělal; brzy ale znovu zamířily ke ztrátě... Nakonec panu Novákovi došla trpělivost. Akcie prodal a půjčku splatil, ovšem pěkných pár tisíc na tom obchodu prodělal. „Měl jsi ještě chvíli vydržet,“ vrtěl nad ním hlavou jeho známý, „už brzy by se akcie určitě zase zvedly a všechno bys vydělal zpátky!“

To nejhorší ale pana Nováka teprve čekalo. Musel přiznat svojí ženě, do jak riskantního podniku se pustil. Paní Nováková ho do té doby většinou nechávála, aby rozhodoval o penězích. Jak přesně probíhala jejich debata o investování na páku, o tom nikdo kromě nich nic neví. Od té doby ale o výdajích a investicích rozhoduje výhradně paní Nováková.

RADY PANA ERPÉČKA

Pákový efekt se při investování používá už dlouho. Jde o to, že si investor proti nějaké jistině půjčí další peníze, kterými navýší svou investici. Tedy: máte k dispozici nějaké peníze, za které byste si mohli koupit určité množství akcií. Vy si ale raději ještě půjčíte a nakoupíte akcií daleko víc. Nemusíte se tedy vydat ze všech peněz, a přitom se můžete pustit do zajímavých investic. A co dál? V zásadě existují dva scénáře. Jeden představuje splněný sen každého investora, ten druhý je spíš noční můra.

První – vašim akciím se daří. Když vaše cenné papíry rostou, můžete celkem dost vydělat. Investovali jste málo, ale do obchodu s pomocí půjčky vložili víc. Získáváte výnos z celé částky, minus úroky z půjčené částky. Čím méně jste do obchodu vložili vlastních peněz a čím vyšší výnosy akcie mají, tím samozřejmě vyděláváte víc.

Druhý – vašim akciím se nedaří. To je velmi nepříjemná situace a můžete o hodně přijít. Na hodnotě ztratila vaše vlastní investice, prodělali jste i z půjčených peněz, a navíc musíte zaplatit úroky. Tím ale špatné zprávy nekončí – můžete dostat takzvaný „margin call“ od svého brokera. Jelikož poklesla hodnota vaší jistiny, kterou ručíte za půjčku, může požadovat, abyste její hodnotu dorovnali na původní úroveň, takže musíte sáhnout do kapsy pro další peníze.

Dříve byly pákováné investice dostupné jen velkým investorům. Dnes se do nich ale může například s pomocí brokerů pustit prakticky každý, stačí mít alespoň nějaké volné peníze. Napřed si ale zjistěte, do čeho se pouštíte, protože i o pákování je možné říct, že je to dobrý sluha, ale špatný pán.



Rozumíme penězům - pákování

Rychlá a spolehlivá nabídka půjčky
Osobní finanční půjčka Jsem soukromý poskytovatel, který Vám nabízí výhodné finanční půjčky od 50 ...
Diskutovat (1)