Rozumíme penězům - studentské konto


26. 10. 2012  14:22     Lucie Horáčková     komentáře (0)

„Mami, myslím si, že budu potřebovat svůj vlastní účet.“ Terezu Žáčkovou čeká tento podzim spousta změn. Zapíše se na vysokou, přestěhuje se na privát, nastoupí na první douhodobou brigádu – a to všechno navíc na druhém konci republiky.





„Mami, mě by se taky hodil vlastní účet. Holky ze třídy už vlastní účet mají, a k němu kartu!“ I mladší Johaně se život letos dost změnil. Dostala se na vysněné osmileté gymnázium v sousedním městě. Poprvé musí dojíždět a zvládnout spoustu nových povinností. Paní Žáčková si jenom povzdechla. Samozřejmě, kromě všeho zařizování ještě teď nejvíc potřebuje obíhat banky a zjišťovat, co která děvčatům nabízí a zda se to vůbec vyplatí. Její manžel však celou záležitost pojal po svém. Jako zapálený sportovec-amatér vyhlásil soutěž. Kdo chce svůj účet, musí si oběhat banky sám a přesvědčit rodiče pádnými argumenty! Jinak nebude nic.

.

ZAUJALY VÁS RADY PANA ERPÉČKA? MRKNĚTE SE NA NĚ ZDE!

.

Tereza už měla předem vybráno a její argumenty byly víc než přesvědčivé. Je dospělá, potřebuje vykročit do samostatnosti. Možná si nebude moct pravidelně dojíždět pro kapesné a ani už se pro ni nehodí, aby si nechávala výplaty z brigád posílat na účet rodičů. Navíc je pro banky zajímavou klientkou, takže za svůj účet s mnoha výhodami nakonec prakticky nic nezaplatí.

Zato Johana moc důvodů pro vlastní účet nepřinesla. Kapesné stejně většinou utratí za kredit do telefonu nebo sladkosti, příspěvky od babiček si šetří do prasátka. Občas se jí navíc stává, že je roztržitá, ztrácí věci nebo nakupuje nesmysly. Na svůj vlastní si ještě bude muset počkat – aspoň do patnáctých narozenin, rozhodli Žáčkovi jednomyslně. A kartu s vlastním jménem může mít i tak, k účtu táty nebo mámy, s pevně nastaveným limitem pro výběr.

RADA PANA ERPÉČKA

Máte doma školáka, nebo dokonce už studenta vyšší nebo vysoké školy? Určitě už má i svoje finanční nároky. Pravidelné kapesné a občasné dary nebo přivýdělky na jedné straně, platby třeba za ubytování nebo jízdenky na straně druhé. Někomu zcela vyhovuje hotovost. Pokud ale zvažujete pro své dítě založení účtu, můžete být klidní – banky na vás a vaše ratolesti myslí. Pro děti mladší 15 let můžete založit u mnoha institucí speciální dětský účet, k němuž (většinou od osmi let věku) získají i vlastní kartu. S ní mohou vybírat z bankomatu, ovšem limit jim můžete sami určit, a to buď týdenní, nebo měsíční. Vedení účtu i výpisy jsou o něco levnější než u běžných „dospělých“ účtů a naopak úrok tu bývá o pár setinek procenta vyšší. A proč dítěti konto vůbec pořizovat? Můžete ho pomalu učit zodpovědnosti a zacházení s penězi. A navíc, pokud se přihodí něco neočekávaného, bude mít hotovost na dosah. Nikdy nevíte, kdy se může hodit.

.

U studentů středních a především vysokých škol se už vlastní účet stává nezbytností. A navíc se banky doslova předhánějí ve výhodách, které studentům nabízejí. Tuší v nich zajímavé budoucí klienty. A tak se už od chvíle, kdy dostanou do ruky potvrzení o studiu, mohou například spolehnout na internetové a mobilní bankovnictví zdarma, trvalé příkazy zdarma, výběry z bankomatu zdarma... Každá banka má balíček výhod namíchaný po svém. Na co se ale studenti nejvíc těšívají, to jsou zvýhodněné kontokorenty neboli překlenovací úvěry. Ty některé banky poskytují dokonce už i studentům středních škol od 15 let.



Rozumíme penězům - studentské konto

Diskutovat (0)